Wil je in aanmerking komen voor een passiefhuiscertificaat of wil je de energiescore van je woning verlagen? Dan heb je een blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting nodig. Tijdens een blowerdoortest wordt de luchtdichtheid van je woning gemeten.

Een deskundige komt langs om te detecteren waar er lucht ontsnapt uit je woning door het gebouw bloot te stellen aan een over- en onderdruk van 50 Pa. De blowerdoortest bootst op die manier de invloed van wind na op je woning. 

Hoe luchtdichter je huis is, hoe minder warmteverlies er optreedt en dat vertaalt zich in een lagere energiefactuur. Een blowerdoortest zal het E-peil van je huis met gemiddeld 6 tot 12 punten doen dalen. Die betere EPC-score kan ervoor zorgen dat je aanspraak maakt op extra subsidies en premies.

Wie mag de test uitvoeren?

Een luchtdichtheidsmeting mag door elke energiedeskundige worden uitgevoerd die in het bezit is van de nodige apparatuur. Er bestaat geen specifiek certificaat dat de energiedeskundige moet behalen, maar de overheid legt wel een duidelijke procedure op zodat de blowerdoortest tot betrouwbare resultaten leidt.

Wanneer je de blowerdoortest wil laten uitvoeren om je EPC-score te verbeteren, vermeld je dat het beste aan de deskundige die langskomt. De blowerdoortest moet in het kader van het EPC-dossier namelijk uitgevoerd worden conform de zogenaamde norm NBN EN 13829.

Hoe verloopt een blowerdoortest?

De voordelen van een blowdoortest zijn overduidelijk, maar hoe verloopt zo’n luchtdichtheidsmeting nu precies? Om tot betrouwbare testresultaten te komen, moet de deskundige verschillende stappen doorlopen.

  1. Alle buitendeuren, ramen en luchtroosters worden dicht gedaan en alle binnendeuren worden open gezet.
  2. Wanneer er mechanische ventilatie in het huis werd voorzien, wordt die uitgeschakeld en alle aanvoer- en afvoerroosters (ook de afvoerkap in de keuken) worden nauwkeurig gesloten. Zo zijn alle kanalen waarlangs lucht gecontroleerd zou kunnen ontsnappen, afgesloten.
  3. De zogenaamde blowerdoor wordt geplaatst in de deuropening van de voordeur. Die blowerdoor sluit de opening luchtdicht af, maar is uitgerust met een speciale opening waarop de ventilator kan worden aangesloten. Zo kan op een gecontroleerde manier lucht naar buiten of binnen worden geblazen.
  4. De ventilator wordt verbonden met een laptop waarmee lucht gecontroleerd naar binnen wordt geblazen of naar buiten wordt gezogen. Er wordt op die manier een overdruk en onderdruk van 50 Pa gecreëerd binnenin de woning. De meetapparatuur berekent vervolgens hoeveel lucht gelekt wordt.
  5. Met een warmtecamera en eventueel een rookstift worden de luchtlekken in kaart gebracht. Dat gebeurt vaak enkel wanneer de test afgenomen wordt in de laatste fase bij de bouw van nieuwbouwwoningen. Dan kunnen de luchtlekken namelijk nog makkelijk opgevuld worden. Bij een blowerdoortest van een volledig afgewerkte woning gebeurt dat weinig.

Hoeveel kost een blowerdoortest?

De kostprijs van een blowerdoortest hangt af van het type woning en van de testomstandigheden.

Voor gangbare appartementen en huizen schommelt de prijs gewoonlijk tussen de 300 en 450 euro. De energiedeskundige zal de precieze prijs van de blowerdoortest bepalen.

Contacteer een energiedeskundige in je buurt

VIDEO: Meer over de blowerdoortest

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over luchtdichtheidsmetingen

Blowerdoortest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over de blowerdoortest

Wat als je geen luchtdichtheidsmeting laat doen?

Wanneer er geen gegevens beschikbaar zijn van een blowerdoortest, maakt de EPC-deskundige een berekening van de luchtdichtheid aan de hand van een vrij pessimistische standaardwaarde. Bij alle renovaties wordt tegenwoordig echter veel aandacht besteed aan de luchtdichtheid. In de praktijk zal je woning dus veel beter scoren op dat gebied dan de kunstmatige berekening doet uitschijnen. 

De enige manier om de luchtdichtheid objectief aan te tonen, is door een blowerdoortest te laten uitvoeren. Net omdat die standaardwaarde in de berekening vrij negatief is, mag je rekenen op een winst van 6 tot 12 energiepunten op je EPC-score. Dankzij die positievere EPC-score zal de verkoop- en verhuurwaarde van je woning stijgen en misschien wordt je EPC-score zelfs net laag genoeg om aanspraak te maken op subsidies en premies. Het loont dus absoluut de moeite om een blowerdoortest uit te voeren.

Waarom is de EPC-score zo belangrijk?

De Vlaamse regering wil tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning uit 2017. 

Daarom is de rol van de EPC-score ofwel de energiescore van woningen steeds belangrijker geworden. De EPC-score combineert een aantal elementen zoals het thermisch isolatieniveau, de beglazing, de zuinigheid van je installaties en de luchtdichtheid van een woning. 

Een EPC-certificaat is nu onder andere verplicht voor te leggen wanneer je een pand wil verkopen, zodat kandidaat-kopers inzicht krijgen inzake eventuele energetische renovaties. Uiteraard zal ook de vraagprijs van je woning wat hoger kunnen wanneer je reeds een hoge EPC-score hebt.