Wie een huis renoveert of verbouwt, krijgt vaak te maken met heel wat kopzorgen. Om jezelf die onnodige stress te besparen, is het een goed idee om samen te werken met een renovatiecoördinator. Hij of zij is je rots in de branding tijdens het hele renovatieproces. 

De renovatiecoördinator neemt alle praktische taken op zich, zorgt ervoor dat alle premies aangevraagd worden en leidt de hele renovatie in goede banen. Je blijft dus de controle over de renovatie behouden, maar schuift de minder leuke taken van je af. Bovendien zal de slimme aanpak van de renovatieprofessional je ongetwijfeld geld besparen. Wie zegt dat verbouwen niet kan zonder stress?

Wie zijn renovatiecoördinators?

Renovatiecoördinators hebben een specifieke opleiding gevolgd om hun werk te kunnen doen. Ze zijn echte renovatieprofessionals.

Ze weten alles over bouwtechnologieën en kunnen gebouwen uitstekend analyseren met een technische blik. Ook over pakweg asbest, energieprestaties en isolatiematerialen kunnen ze je alles vertellen.

Hoe verloopt de samenwerking met de renovatiecoördinator?

De renovatiecoördinator is je steun en toeverlaat tijdens het hele renovatieproces. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de werken. Maar wat mag je nu precies verwachten van een renovatiecoördinator?

1. Voor de start van de werken

  • De renovatiecoördinator zal het bouwproject in detail nakijken en alle technische aspecten controleren.
  • De renovatiecoördinator bekijkt welke werken uitgevoerd kunnen worden met jouw budget;
  • Samen met de renovatiecoördinator ga je de plannen overlopen en daarbij prioriteiten bespreken. Hij luistert naar wat voor jou het belangrijkste is en welk deel van de renovatie dus de meeste aandacht verdient.
  • De renovatiecoördinator maakt een duidelijke planning op en vertelt je in welke volgorde de werken moeten gebeuren.
  • De renovatiecoördinator gaat alle offertes vergelijken van verschillende aanbieders. Dat kan je heel wat geld besparen.
  • Wie een huis renoveert, heeft recht op verschillende premies. De renovatiecoördinator zal voor jou uitzoeken welke premies je kan aanvragen. Op die manier ben je er zeker van dat je geen premie gemist hebt. 

2. Tijdens de werken

  • Tijdens de werken is de renovatiecoördinator je vaste aanspreekpunt. Wanneer je aanpassingen wil maken of met vragen zit, kan je altijd bij de renovatiecoördinator terecht. Zo loopt alles van een leien dakje.
  • De renovatiecoördinator zal de werken van start tot finish opvolgen. De planning moet strikt nageleefd worden en waar dat nodig is zal de renovatiecoördinator bijsturen. Als een bepaalde renovatieklus vertraging oploopt, moet die zo snel mogelijk ingehaald en gecompenseerd worden.
  • Natuurlijk zal de renovatiecoördinator ook een kwaliteitscontrole doen na elke fase van de verbouwing. Als er iets niet correct uitgevoerd werd, zal de renovatiecoördinator erop toezien dat fouten rechtgezet worden.  
  • Een andere belangrijke taak is budgetbewaking. Het kan wel eens gebeuren dat er extra werken uitgevoerd moeten worden omdat onverwachte problemen opgedoken zijn. De renovatiecoördinator zorgt er dan voor dat alles binnen het budget blijft en er bijgestuurd wordt waar nodig. 

3. Na de werken

  • Ook wanneer de werken afgelopen zijn, zit het werk van de renovatiecoördinator er nog niet op. Hij zal de premies waarvoor het project in aanmerking komt ook effectief aanvragen. Dat bespaart je een hele administratieve rompslomp.
  • De renovatiecoördinator zal ten slotte alle uitgevoerde werken evalueren en nagaan of alles aan je wensen voldoet.

Hoeveel kost een renovatiecoördinator?

Hoeveel het precies kost om de handen in elkaar te slaan met een renovatiecoördinator hangt van heel wat verschillende factoren af. Het is daarom onmogelijk om er een vaste prijs op te plakken.

Hoe groter of complexer het project bijvoorbeeld is, hoe meer werk er is voor de renovatiecoördinator en hoe meer de samenwerking zal kosten.

Contacteer een renovatiecoördinator in je buurt

VIDEO: Wat is de rol van een architect?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over wat een architect zoal doet voor jouw bouwproject

Renovatiecoördinator nodig? Certiweb vindt een renovatiecoördinator in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over renovatiecoördinators

Is een renovatiecoördinator verplicht?

Nee, je bent nooit verplicht om een renovatiecoördinator aan te stellen. In tegenstelling tot een architect die bij bepaalde verbouwingen uiteraard wel verplicht is.