Beschik je over een perceel waarbij de grens niet meer duidelijk is? Dan heb je natuurlijk sowieso een landmeter nodig om burenruzies en/of bouwovertredingen te voorkomen. Maar ook voor de waardebepaling of een plaatsbeschrijving van je eigendom is het inschakelen van een landmeter vaak heel nuttig. 

Wij geven graag een overzicht van wat een landmeter zoal voor jou doet. Heb je iemand nodig? Certiweb vindt een erkende specialist in jouw regio!

Waardebepaling eigendommen

Wens je een huis of bouwgrond te verkopen en wil je weten hoeveel je ervoor kan krijgen? Dan kan de landmeter ook een schatting van je onroerend goed komen doen.

Een landmeter-expert is sowieso een beëdigd schatter en misschien wel de beste persoon voor de waardebepaling van vastgoed. Je kan hem inschakelen voor volgende schattingen:

  • Verdeling van erfenis
  • Verdeling bij echtscheiding
  • In het kader van hypothecaire leningen
  • Aan- en verkoop van onroerend goed
  • Onteigening
  • Gift

Er zijn relatief weinig mensen die er een landmeter bijhalen voor een waardebepaling. Dat heeft nochtans heel wat voordelen en het kan heel wat discussiepunten voorkomen. Je weet meteen wat het onroerend goed waard is, wat je er op stedenbouwkundig vlak mee kan aanvangen en waar er eventuele gebreken zitten op technisch of juridisch vlak.

Plaatsbeschrijvingen

Ga je een huis huren? Dan is een gedetailleerde plaatsbeschrijving voor het ondertekenen van het huurcontract meer dan handig om discussies met de huisbaas te vermijden. Ook hier kan je een landmeter – expert voor aanstellen om de volledige staat van de woning en de grond vast te leggen.. Materialen en gebreken worden hierin zorgvuldig omschreven.

Niet alleen bij huurwoningen, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op een aanpalend perceel gaat bouwen kan een expertise met plaatsbeschrijving van pas komen. Zo kan je achteraf altijd bewijzen dat eventuele beschadigingen al dan niet het gevolg zijn geweest van de werken.

Ook bij een woningverkoop wordt het steeds gebruikelijker om een plaatsbeschrijving te maken tussen het ondertekenen van een compromis en de definitieve akte om discussies te vermijden bij de notaris: 

  • waren bepaalde toestellen of installaties inbegrepen bij de woning of niet?
  • wat wordt er nog geregeld qua attesten en keuringen die niet in orde waren bij het compromis?
  • wie lost welke gebreken op?
  • hoe moet de oude eigenaar de woning achterlaten?
  • etc. 
Contacteer een landmeter-expert in je buurt

VIDEO: Wat is de rol van een landmeter?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over wat een landmeter zoal voor je doet

Heb je nog een landmeter-expert nodig? Certiweb vindt een specialist in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over landmeters

Wat is het verschil tussen een landmeter en een landmeter-expert?

Soms is er sprake van een landmeter, anderen spreken over een landmeter-expert. Dat lijkt misschien hetzelfde, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee.

Een landmeter is in principe een gewoon beroep dat je kan gaan uitoefenen door ervaring en opleiding. Je kan dan aan het werk bij de overheid, bij een bouwbedrijf of een landmeetkantoor… 

Landmeter-expert is dan weer een erkende titel. Je hebt daarvoor een beëdiging nodig van de Rechtbank van Eerste Aanleg en je laten inschrijven op de Lijst van Landmeters-Experten van de Federale overheid. De landmeter-expert legt de eed af zodat hij juridisch ook formeel als een onafhankelijk expert wordt gezien bij geschillen.

De landmeter-expert mag bijgevolg een aantal taken uitoefenen die gewone landmeters niet mogen doen, waaronder: 

  • het afpalen van perceelgrenzen
  • beëdigde schattingen
  • muurovernames

Er zijn maar een paar opleidingen in Vlaanderen waarmee je landmeter-expert kan worden: Professionele Bachelor Vastgoed-Landmeten, Master Industriële wetenschappen met optie landmeten en Master of science in Geomatica en Landmeetkunde.

Een landmeter-expert mag trouwens ook vastgoedmakelaar worden als hij dat meldt bij de Federale Raad van Landmeters-Experten.