Behoort een bedrijf tot de zogeheten klasse 1-bedrijven? Dan staat de onderneming te boek als “hinderlijke inrichting”en is het bedrijf verplicht om een milieucoördinator aan te stellen. Daarnaast kan je ook als klasse 2-bedrijf in sommige gevallen verplicht worden door de overheid om een milieucoördinator aan te stellen, afhankelijk van al dan niet schadelijke activiteiten. 

Het beroep van milieucoördinator als erkend door de Vlaamse overheid is nog relatief nieuw. Wij vertellen er graag meer over. Je kan via Certiweb ook op zoek naar een milieuspecialist.

Wie kan als milieucoördinator worden aangesteld?

Je kan zowel een milieucoördinator in-house aannemen als gebruik maken van een externe specialist van een adviesbureau. In de praktijk zien we maar weinig voltijdse interne milieucoördinators in bedrijven.

De milieuwetgeving wordt steeds complexer, daarom besteden de meeste bedrijven dit uit.

Voordelen van een externe milieucoördinator

Er zijn nog een aantal redenen waarom veel ondernemingen er liever voor opteren om een extern bureau in te schakelen voor hun milieucoördinatie.

Een belangrijk argument zit in de opleidingen en het bijblijven met de wetgeving. Een milieucoördinator is verplicht om een aanzienlijk aantal uren jaarlijkse opleidingen te volgen. Die zijn erg kostelijk voor bedrijven en uiteraard is de werknemer dan ook niet productief.

Daarnaast doet een externe milieucoördinator uiteraard ervaring op in meerdere bedrijven binnen dezelfde sector, waardoor het actuele kennisniveau hoger zal liggen en je als onderneming ook kan leren van de aanpak van sectorgenoten voor eigen implementaties.

Contacteer een milieuadviesbureau in je buurt

VIDEO: Wat is de rol van een milieucoördinator?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over wat de opleiding tot milieucoördinator zoal inhoudt

Milieucoördinator nodig? Certiweb vindt een milieucoördinator in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over de milieucoördinator

Wat als je geen milieucoördinator aanstelt?

Het spreekt vanzelf dat een bedrijf van klasse 1 (of klasse 2 met verplichting) een gerechtelijke vervolging riskeert bij het niet aanstellen van een milieucoördinator. Hier staan hoge boetes op en mogelijk nog zwaardere sancties indien er ook grove nalatigheden inzake het milieu worden vastgesteld.