Zit je met een oude stookolietank die je buiten gebruik wil laten stellen? Dan moet je rekening houden met een aantal verplichtingen.

Wat je precies in orde moet laten brengen hangt ervan af of de tank boven- of ondergronds geplaatst is, het volume en de functie die de tank heeft gehad. We geven je graag de nodige info mee.

Op zoek naar een expert? Dan vind je hier een specialist bij jou in de buurt.

Wie mag de attesten uitreiken?

Voor een certificaat van het onklaar maken van een stookolietank, heb je een erkende technicus voor stookolietanks of een milieudeskundige nodig. 

Hoe weet je of een technicus een erkenning heeft? Dat zie je aan hun erkenningsnummer met het voorvoegsel “SV” en een reeks van 5 cijfers erna. Bijvoorbeeld: SV12456 of SV85632

Voor Vlaamse erkende technici kan je terecht op een lijst op de website van het Departement omgeving. Kies voor “technici stookolietanks”. Kijk hier om een technicus te checken.

Het erkenningsnummer van milieudeskundigen ziet er iets anders uit. Dat betreft een jaartal, gevolgd door letter H en een cijferreeks OF hun voor-en achternaam.

Bijvoorbeeld: 2001/H018, 2003/HOV003…

De milieudeskundigen kan je checken op dezelfde lijst van het Departement Omgeving door te kiezen voor “milieudeskundigen

Stookolietanks neutraliseren die niet bij een woning horen

Om een stookolietank onklaar te maken van scholen, hospitalen, kantoren en andere gebouwen die geen woning zijn, gelden licht andere regels.

Bovengrondse tanks die niet bij een woning horen

Een bovengrondse tank moet je leegmaken, reinigen en verwijderen. Als verwijdering niet mogelijk is, volstaat het leegmaken en reinigen.

Ondergrondse tanks die niet bij een woning horen

Een ondergrondse tank moet je leegmaken, reinigen en verwijderen. Als verwijdering niet mogelijk is, moet er na het leegmaken en reinigen nog opvulling met zand, schuim of ander inert materiaal gebeuren.

Dat moet gebeuren binnen de 3 jaar na buitengebruikstelling. Sinds 2015 moet een erkend stookolietechnicus of milieudeskundige voor dit soort tanks een attest afleveren dat aangeeft dat de tank volgens de regels geneutraliseerd is.

Alleen met een certificaat van buitengebruikstelling kan een verwijderde tank als schroot worden afgevoerd naar een vergunde afvalverwerker, inzamelaar of handelaar.

Contacteer een deskundige in je buurt

VIDEO: Meer over de mazouttank

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over mazouttanks en bijhorende keuringen

Certificaat voor een geneutraliseerde stookolietank nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over neutralisatie van stookolietanks

Nieuwe functie aan de tank geven? Mag niet!

Misschien dacht je eraan om de oude stookolietank een nieuwe bestemming te geven nadat hij buiten gebruik is gesteld, bijvoorbeeld om regenwater in op te slaan. Weet dan dat dit eigenlijk niet zomaar mag. Je mag een mazouttank nooit voor andere doeleinden (her)gebruiken dan voor de opslag van stookolie. Dus uiteindelijk ben je misschien dan toch beter af met de tank alsnog te verwijderen.

Huis verkopen? Zorg voor een certificaat

Ga je het huis verkopen? Dan doe je er goed aan om voor de documenten van de neutralisatie van de tank en het certificaat van de technicus of milieudeskundige te zorgen bij je verkoopsdossier. Het wordt aangeraden om die stukken op te nemen in de verkoopakte en door te geven aan de nieuwe eigenaar.