Heb je plannen om een woning te bouwen of ingrijpend te verbouwen? Dan komt wellicht vroeg of laat het woord “stabiliteitsstudie” om de hoek loeren.  Maar wat is dat precies? En is dat verplicht? En wie is er verantwoordelijk voor? Wij geven graag wat toelichting.

Wie mag een stabiliteitsstudie uitvoeren?

In wezen behoort de stabiliteitsstudie tot het takenpakket van je architect. Hij kan dat dus zelf uitvoeren, maar het gebeurt in de praktijk ook dat hij dit gaat uitbesteden aan een ingenieur die dan factureert aan de bouwheer.

Wat de kant van de eigenaar betreft zit het dan zo: de architect is in principe verantwoordelijk voor de stabiliteit. Tenzij je zelf rechtstreeks een ingenieur hebt ingeschakeld. Dan is het zijn verantwoordelijkheid.  

Als jij dus enkel een overeenkomst hebt met de architect en niet met een ingenieur, dan kan je dus hoe dan ook de architect aansprakelijk stellen.

Hoeveel kost de stabiliteitsstudie?

In principe behoort de stabiliteitsstudie tot het gedeelte van studie- en ontwerpkosten van de architect. Dat zit dan ook in het ereloon vervat (tenzij er een aparte ingenieur werd ingeschakeld).

De kostprijs van het onderdeel stabiliteit verschilt van gebouw tot gebouw, maar ligt doorgaans in de buurt van de 1.000 à 2.000 euro.

Contacteer een architect in je buurt

VIDEO: Meer over de stabiliteitsstudie

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over de stabiliteitsstudie

Architect nodig voor jouw bouwproject? Certiweb vindt een specialist in jouw regio!

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over de stabiliteitsstudie

De stabiliteitsstudie is negatief? Wat nu?

In principe is een negatieve stabiliteitsstudie geen ramp, daar een stabiliteitsprobleem in de voorlopige studie van de architect al duidelijk zal worden. Het ontwerp van je bouwproject zal dus aangepast worden in functie van het verbeteren van de stabiliteit. Het ergste dat je dus kan overkomen, is dat je gedroomde pand er net iets anders uit zal komen te zien.

Voor het overige is het zaak dat de definitieve studie die je indient voor je bouwvergunning op punt staat en ook correct wordt gebouwd.