Beschik je over een bovengrondse stookolietank? Dan is er een verplichte keuring van de mazouttank wanneer je die in gebruik gaat nemen.

Maar ook wanneer je jouw woning gaat verkopen ben je verplicht om de bovengrondse stookolietank te laten nakijken.

Wie mag de stookolietank komen keuren?

Voor de keuring van de stookolietank, heb je een erkende technicus voor stookolietanks of een milieudeskundige nodig. 

Hoe weet je of een technicus een erkenning heeft? Dat zie je aan hun erkenningsnummer met het voorvoegsel “SV” en een reeks van 5 cijfers erna. Bijvoorbeeld: SV12456 of SV85632

Voor Vlaamse erkende technici kan je terecht op een lijst op de website van het Departement omgeving. Kies voor “technici stookolietanks”. Kijk hier om een technicus te checken.

Het erkenningsnummer van milieudeskundigen ziet er iets anders uit. Dat betreft een jaartal, gevolgd door letter H en een cijferreeks OF hun voor-en achternaam.

Bijvoorbeeld: 2001/H018, 2003/HOV003…

De milieudeskundigen kan je checken op dezelfde lijst van het Departement Omgeving door te kiezen voor “milieudeskundigen

Wat bij afkeuring van je stookolietank?

Bij een afkeuring zijn er twee scenario’s mogelijk:

  • Een gedeeltelijke afkeuring levert je een oranje dop of merkplaat op. Dat betekent dat de tank nog niet helemaal in orde is, maar dat de gebreken niet meteen kunnen leiden tot milieuverontreiniging. Bij een oranje dop mag je de tank verder gebruiken, je mag hem dus ook laten vullen, maar je moet wel binnen de 6 maanden de tank volledig in orde laten zetten en opnieuw laten keuren.
  • Een volledige afkeuring levert een rode dop op. Dat betekent dat de stookolietank niet in orde is. Het is dan ook verboden om deze te laten vullen, laat je de mazoutleverancier toch langskomen? Dan is dat vergeefse moeite, want hij zal ter plekke altijd weigeren om je tank te vullen. Bovendien heb je ook meldingsplicht bij de VMM binnen de 14 dagen na de plaatsing van een rode dop. Voor het overige dien je uiteraard de gebreken eerst te laten verhelpen voor je een nieuwe keuring kan vragen.
Contacteer een deskundige in je buurt

VIDEO: Meer over de mazouttank

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over mazouttanks en bijhorende keuringen

Keuring stookolietank nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt