Laat je een plat dak aanleggen? Dan moet het dak ook onderworpen worden aan een controle om na te gaan of de juiste materialen gebruikt zijn en of de plaatsingsrichtlijnen van de fabrikant gevolgd zijn. Daarnaast moet er ook rekening gehouden zijn met de Technische Voorlichtingen van het WTCB en moet de dakafdichting technisch in orde zijn. Bovendien moet het dak ook brandveilig zijn.

Wij geven je graag wat meer toelichting bij de mogelijke controles voor platte daken.

Hoe verloopt een keuring van een plat dak?

De controle van een plat dak zal zich in belangrijke mate focussen op de waterdichtheid. Daarom wordt er altijd bekeken of de dichtingen en overlappingen tussen de dakbedekking voldoende waterdicht zijn.

Daarnaast is ook de afwerking van dakranden, waterafvoeren, uitzetvoegen en dergelijke een controlepunt bij inspecties.

Bij platte daken die worden afgewerkt met een zware extra laag zoals keien, grind of terrastegels of bij groendaken is het ook zeer handig om de waterdichtheid goed na te kijken voor de plaatsing voltooid is. Bij die daken is het namelijk moeilijker om na de plaatsing nog in te grijpen in de onderliggende dakbedekking.

Welke daktests zijn er zoal?

  • Bij niet-thermisch geïsoleerde daken en omkeerdaken kan het dak onder water worden gezet, al dan niet met toegevoegde kleurstoffen. Bij geïsoleerde daken gaat dit natuurlijk niet.
  • Er kan een rooktest worden uitgevoerd om afdichtingen en andere gevoelige punten te checken
  • Bij geleidende materialen is een hoogspanningstest ook mogelijk om de waterdichtheid te controleren
  • Er kan ook een warmtecamera worden ingezet om te zien of de isolatie op sommige plaatsen nat (en dus kouder) is.

Opvolgingscontroles voor gebruiksdaken

Grote bedrijven die over heel wat loodsen, productiehallen of vestigingen beschikken, laten vaak periodiek hun platte daken controleren om onheil te voorkomen.

Het laatste wat je wil is natuurlijk dat de productie stilvalt of dat er een vestiging tijdelijk moet sluiten door dakproblemen.

Contacteer een expert in je buurt

VIDEO: Wat moet je weten over platte daken?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over platte daken.

Plat dak laten controleren? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Vind een deskundige in je buurt

Veelgestelde vragen over platte daken keuren

Plat dak niet goed geplaatst? Wat nu?

De controle van platte daken is doorgaans preventief, dus nog voor de werken effectief worden voltooid. Dat wil zeggen dat constructiefouten doorgaans makkelijk te herstellen zijn bij bitumen dakbedekking.

 

 

Wat zijn de brandveiligheidsvoorschriften?

Ook voor brandveiligheid zijn er een aantal voorschriften waar het dak aan moet voldoen. Sinds 2012 is de klasse Broof(t1) de norm voor alle dakbedekking van elke nieuwbouw met uitzondering van eengezinswoningen.

Hiervoor bestaat ook een brandveiligheidstest volgens de norm NBN CEN TS 1187. Waarbij zowel het dakmembraan als de isolatie, afdichtingen en dergelijke worden bekeken.

Waar vind je meer technische informatie over de plaatsing van bitumen?

Op de website van WTCB vind je heel wat technische details met betrekking tot bitumen daken: