360 graden-foto’s maken een stevige opmars in de vastgoedwereld. Ze zijn erg spectaculair, want je lijkt als kijker wel in het beeld te zitten. Zo kan je op een virtuele manier in ruimtes ronddwalen. 360 graden-foto’s hebben ook nog andere voordelen. Potentiële kopers kunnen zich een beter beeld vormen van de ruimte en zoveel huisbezoeken maken als ze willen. 

Daarnaast worden dergelijke 3D-foto’s ook ingezet om producten op een driedimensionale manier te fotograferen. Zo kunnen bezoekers van webshops het voorwerp vanuit alle hoeken bekijken.

Ben je op zoek naar een fotograaf voor 360 graden-fotografie? Certiweb vindt een ervaren fotograaf in jouw buurt.

Wie maakt 360 graden-foto’s?

Niet elke fotograaf maakt 360 graden-foto’s. Je hebt er enige kennis voor nodig en de 360 graden-foto’s vergen naast een professionele camera ook specifieke toestellen en de software waar we het eerder al over hadden.

3D-fotografen zijn dus professionals in hun vak die zich gespecialiseerd hebben in 360 graden-fotografie.

Hoe maakt men 360 graden-foto’s?

Virtual-reality-fotografie biedt dus heel wat voordelen, maar hoe worden die foto’s precies gemaakt? Natuurlijk hebben fotografen in de eerste plaats een professionele camera nodig met een hoge resolutie. 

De camera wordt op een centraal punt in de ruimte geplaatst. Het is daarbij heel belangrijk dat de camera precies op het Nodel-punt staat. Op dat punt kan de camera ronddraaien zonder dat de voorgrond zich verplaatst ten opzichte van de achtergrond. Als dat wel het geval is, treden er zogenaamde parallax-fouten op waardoor voorwerpen in de voorgrond uitgerekt worden en het beeld op de achtergrond verbergen. Om de camera om exact dat punt te laten draaien, hebben de 360 graden-fotografen een panoramakop nodig.

Vervolgens worden alle foto’s die de camera genomen heeft met software aan elkaar geplakt. Om dat te doen, zoekt de software naar overlappende delen in de foto’s. 

Om 360 graden-foto’s te maken van voorwerpen, bestaat er speciale apparatuur. Het product wordt dan op een houder gelegd en de camera maakt foto’s in verschillende assen. In tegenstelling tot 360 graden-foto’s van ruimtes, beweegt de camera hier dus wel. Vervolgens worden de afzonderlijke foto’s opnieuw aan elkaar geplakt met software om tot een driedimensionale foto te komen.

 

Hoeveel kosten 360 graden-foto’s?

De prijs van 3D-foto’s hangt natuurlijk af van hoeveel kamers er zijn of hoe groot de ruimtes zijn die gefotografeerd moeten worden. Het is bijgevolg onmogelijk om een richtprijs mee te geven, daar dit voor ieder pand zeer verschillend kan zijn.

Sommige makelaars nemen de 3D-fotograaf ook gewoon in hun traject op wanneer ze jouw vastgoedadvertenties gaan voorbereiden.

 

Contacteer een fotograaf in je buurt

VIDEO: Wat is de rol van een landmeter?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over wat een landmeter zoal voor je doet

360 graden-foto’s nodig? Certiweb vindt een fotograaf in jouw regio.

Vind een fotograaf in jouw buurt

Veelgestelde vragen over 360 graden-fotografie

Zijn 360 graden-foto's ook nuttig bij een plaatsbeschrijving?

Bij een plaatsbeschrijving is beeldmateriaal uiteraard altijd nuttig, maar meestal wordt het zo ver niet gedreven dat er een 360 graden-fotosessie aan te pas komt. Alleen bij zeer groot luxevastgoed of bedrijfsvastgoed dat wordt verhuurd kan het wel eens gebeuren. Bij “normale” particuliere woningen is dat meestal een brug te ver voor de plaatsbeschrijving en worden er gewone foto’s genomen om de staat van het gebouw te documenteren.