Het energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is een officieel document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht om een energieprestatiecertificaat in je bezit te hebben wanneer je een woning wil verkopen of verhuren.

Om te achterhalen hoe energiezuinig jouw woning is, is een EPC-keuring of EPC-audit nodig. Een erkende energiedeskundige komt dan langs om een energiescore en een bijhorend energielabel aan je woning toe te kennen. Alle bevindingen worden verzameld in het energieprestatiecertificaat. Op het EPC staan ook aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. 

Wie mag het energieprestatiecertificaat opmaken?

Enkel erkende energiedeskundigen van type A mogen de EPC-keuringen uitvoeren. Dat zijn energiedeskundigen die door de overheid erkend zijn omdat ze een speciaal examen hebben afgelegd. Het is diezelfde EPC-deskundige die het energieprestatiecertificaat zal opmaken en de adviezen zal formuleren.

Wat moet je doen voordat de EPC-keurder langskomt?

Je kan de EPC-keurder heel wat tijd besparen door de keuring goed voor te bereiden.

Zorg ervoor dat alle ruimtes in de woning toegankelijk zijn. Heb je een moeilijk bereikbare zolderruimte? Zorg dan dat de EPC-keurder ook daar makkelijk naar binnen kan. De energiedeskundige zal ook de buitenkant van het gebouw onder de loep nemen. Zorg dus dat de woning rondom ook toegankelijk is. 

De EPC-keurder heeft ook enkele documenten nodig om de berekening van de energieprestatie zo nauwkeurig mogelijk te maken:

  • Zorg er daarom voor dat je zeker de bouwplannen ter beschikking hebt.
  • Ook subsidieaanvragen (voor bijvoorbeeld renovatiewerken of een zonneboiler)
  • Documenten over de verwarmingsinstallatie, facturen van tijdens de bouwwerken met technische informatie over de gebruikte bouw- en isolatiematerialen en andere technische documenten  voor zo ver ze beschikbaar zijn

Wat doet de EPC-keurder?

Wanneer de energiedeskundige langskomt, zal hij of zij eerst de documenten bekijken die je verzameld hebt. Als er geen bouwplannen zijn, dan zal de keurder de hele woning opmeten, ook de ramen en deuren. 

Nadat de constructie van de woning in kaart is gebracht, zal de energiedeskundige op een dieper niveau gaan controleren. De verwarmingsinstallatie, het ventilatiesysteem, de isolatie en de warmwaterinstallatie zijn de belangrijkste elementen om de energiescore te bepalen. Als je een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp hebt, zullen die vanzelfsprekend ook opgenomen worden in de inspectie. 

Na het bezoek brengt de energiedeskundige alle verzamelde gegevens samen en wordt het uiteindelijke energieprestatiecertificaat opgesteld. Dat gebeurt via een specifiek softwaresysteem. Het EPC dat je toegestuurd krijgt, is voor 10 jaar geldig.

Hoeveel kost een EPC-keuring?

Hoeveel je betaalt voor het energieprestatiecertificaat, hangt vooral af van hoe groot de woning is. Hoe meer er geïnspecteerd moet worden, hoe meer tijd de energiedeskundige zal nodig hebben om de keuring uit te voeren en hoe langer het duurt om het energieprestatiecertificaat achteraf op te maken.  

Voor een EPC-keuring van een studio starten de prijzen rond de 120 euro. Moet een appartement gekeurd worden, betaal je al snel 150 euro. Voor halfopen woningen mag je rekenen op prijzen vanaf 160 euro en voor open bebouwingen beginnen de prijzen vanaf 190 euro.

Contacteer een EPC-deskundige in je buurt

VIDEO: Meer over het EPC

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over het energieprestatiecertificaat

EPC nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over het EPC-certificaat

Welke types EPC-certificaten bestaan er?

Er zijn verschillende types energieprestatiecertificaten, afhankelijk van het type gebouw. Een energieprestatiecertificaat is verplicht in twee gevallen.

  • Wanneer je een woning of appartement verkoopt, dan is een EPC voor bestaande woongebouwen verplicht.

 

  • Gaat het om een kantoor of handelszaak, dan heb je een EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen nodig.

 

  • Wanneer de oppervlakte van het niet-residentiële gebouw meer dan 500 m² beslaat, dan is een energieprestatiecertificaat voorlopig nog niet verplicht.

Waarom is een EPC nodig?

De Vlaamse regering wil met het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een energetische nieuwbouwwoning uit 2017. In het kader van dat pact werd het verplicht om een EPC-keuring te laten uitvoeren wanneer je een woning wil verkopen of verhuren. 

Wie een huis of appartement wil verkopen of verhuren, moet verplicht de EPC-score vermelden in zoekertjes en op affiches. Door het energieprestatiecertificaat verplicht te maken, wil de overheid kopers en verkopers aanmoedigen om hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Hoe energiezuiniger de woning is, hoe beter ze zal verkopen of verhuren.