Ligt er een ondergrondse stookolietank in de tuin? Dan ben je verplicht om je mazouttank te laten keuren voor je die in gebruik neemt.

Maar ook als je van plan bent om je huis te verkopen ben je verplicht om de ondergrondse stookolietank aan een controle te onderwerpen.

Wie mag de stookolietank komen keuren?

Voor de keuring van de stookolietank, heb je een erkende technicus voor stookolietanks of een milieudeskundige nodig. 

Hoe weet je of een technicus een erkenning heeft? Dat zie je aan hun erkenningsnummer met het voorvoegsel “SV” en een reeks van 5 cijfers erna. Bijvoorbeeld: SV12456 of SV85632

Voor Vlaamse erkende technici kan je terecht op een lijst op de website van het Departement omgeving. Kies voor “technici stookolietanks”. Kijk hier om een technicus te checken.

Het erkenningsnummer van milieudeskundigen ziet er iets anders uit. Dat betreft een jaartal, gevolgd door letter H en een cijferreeks OF hun voor-en achternaam.

Bijvoorbeeld: 2001/H018, 2003/HOV003…

De milieudeskundigen kan je checken op dezelfde lijst van het Departement Omgeving door te kiezen voor “milieudeskundigen

Welke keuringen voor welke ondergrondse mazouttank?

Bij de indienststelling van de tank heb je uiteraard de keuring, alsook bij de verkoop van de woning heb je een recent attest nodig, daarnaast zijn er nog periodieke keuringen voor ondergrondse mazouttanks die afhankelijk zijn van de inhoud en de locatie.

1. Ondergrondse tanks van minder dan 6000 liter

De meeste tanks bij particulieren zullen minder dan 6000 liter hebben, dus voor een eengezinswoning zal je waarschijnlijk aan deze verplichting moeten voldoen.

  • Een ondergrondse stookolietank moet om de 5 jaar gecontroleerd worden.
  • Een ondergrondse stookolietank die vóór 1 augustus 1995 in gebruik genomen werd, moest vóór 1 augustus 2002 een eerste keer een periodieke controle hebben ondergaan.

2. Ondergrondse tanks van meer dan 6000 liter

Afhankelijk van waar je precies woont, gelden er andere keuringsverplichtingen voor grotere ondergrondse mazouttanks: 

  • Iedere ondergrondse stookolietank van meer dan 6000 liter moet sowieso om de 2 jaar een beperkt onderzoek ondergaan
  • Woon je in een waterwinningsgebied of een beschermingszone van drinkwater? Dan is die beperkte controle ieder jaar verplicht.
  • Daarnaast moet er om de 15 jaar een grondig algemeen onderzoek gebeuren.
  • Ook hier: woon je in een waterwinningsgebied of beschermingszone, dan moet dit al om de 10 jaar in plaats van 15 jaar gebeuren. 


Op die regelgeving bestaat slechts één uitzondering: voor een ondergrondse tank van gewapende, thermohardende kunststof is dat uitgebreide 10- of 15-jaarlijkse onderzoek niet verplicht.

Wat bij afkeuring van je stookolietank?

Bij een afkeuring zijn er twee scenario’s mogelijk:

  • Een gedeeltelijke afkeuring levert je een oranje dop of merkplaat op. Dat betekent dat de tank nog niet helemaal in orde is, maar dat de gebreken niet meteen kunnen leiden tot milieuverontreiniging. Bij een oranje dop mag je de tank verder gebruiken, je mag hem dus ook laten vullen, maar je moet wel binnen de 6 maanden de tank volledig in orde laten zetten en opnieuw laten keuren.
  • Een volledige afkeuring levert een rode dop op. Dat betekent dat de stookolietank niet in orde is. Het is dan ook verboden om deze te laten vullen, laat je de mazoutleverancier toch langskomen? Dan is dat vergeefse moeite, want hij zal ter plekke altijd weigeren om je tank te vullen. Bovendien heb je ook meldingsplicht bij de VMM binnen de 14 dagen na de plaatsing van een rode dop. Voor het overige dien je uiteraard de gebreken eerst te laten verhelpen voor je een nieuwe keuring kan vragen.
Contacteer een deskundige in je buurt

VIDEO: Meer over de mazouttank

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over mazouttanks en bijhorende keuringen

Keuring stookolietank nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt