Je weet natuurlijk al lang dat je door te isoleren je woning energiezuiniger kunt maken doordat je in de eerste plaats warmte langer vast kunt houden tijdens koude dagen.

Het is ook mogelijk om het verwachte warmteverlies voor het begin van de bouwwerken in te schatten door middel van een warmteverliesberekening.

Wie mag de thermografie doen?

Een warmteverliesberekening mag worden gemaakt door een architect, EPB-verslaggever, extern studiebureau, verwarmingsinstallateur of hoofdaannemer. Soms kan de leverancier van de verwarmingsinstallatie dit ook zelf uitvoeren.

Let op met foute dimensionering

Dat dimensionering van je verwarmingsinstallatie cruciaal is, mag duidelijk zijn. Is een installatie ondergedimensioneerd? Dan zal je de woning moeilijk warm krijgen en krijgen koude en tocht meer kans.

Overdimensionering is dan weer een ander gevaar. Zo’n 15 jaar geleden was het een courante praktijk om verwarmingsinstallaties ietwat te overdimensioneren. Toen werd dat gedaan om te voorkomen dat de installatie vermogen te kort zou komen tijdens koude winters.

Echter worden nieuwe gebouwen vandaag veel beter geïsoleerd. Als je dan overdimensioneert, zal de installatie zogeheten “pendelgedrag” vertonen: een fenomeen waarbij de installatie heel veel aan- en uitgaat, net om dat te grote vermogen te compenseren.

Een warmtepomp of CV-ketel gaat daardoor enerzijds sneller verslijten en anderzijds nodeloos meer energie verbruiken om dat te hoge vermogen te bereiken.

Een correcte dimensionering is voor alle toestellen (ketel, warmtepomp, enz.) een must in een moderne verwarmingsinstallatie.

Hoeveel kost een EPB-verslaggever?

Hoeveel je betaalt aan de EPB-verslaggever is moeilijk in te schatten. De prijs is afhankelijk van heel wat factoren. Voor een nieuwbouwproject betaal je bijvoorbeeld meer dan voor een renovatie. Als je een uitgebreid advies wil vooraleer de werken starten, zal je daar ook extra voor betalen.

Contacteer een EPB-verslaggever in je buurt

VIDEO: Wat is de rol van een EPB-verslaggever

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over wat een EPB-verslaggever zoal doet voor jouw bouwproject

Warmteverliesberekening via thermografie nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over EPB-verslaggeving

Wat als je woning niet voldoet aan de EPB-eisen?

Wanneer je woning niet voldoet aan de opgelegde EPB-eisen, moet je een administratieve geldboete betalen. Hoe slechter de woning scoort, hoe hoger de boete is. Hoeveel je precies moet betalen, werd vastgelegd in het EPB-decreet. 

Ook voor andere overtredingen moet je boetes betalen. Als de startverklaring of de EPB-aangifte te laat of niet ingediend worden, zal je daar als bouwheer ook voor moeten opdraaien. Die boetes kunnen hoog oplopen.

Mag mijn architect ook het EPB-verslag opmaken?

Bouw of verbouw je met een architect? Dan is het toegestaan dat jouw gekozen architect ook fungeert als EPB-verslaggever. In de praktijk combineren heel wat architecten dit ook binnen hun bouwprojecten. De architect kan er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een ingenieur of je kan zelf een aparte deskundige inschakelen.

Heb je geen architect nodig voor de renovatie? Dan zal je uiteraard zelf op zoek moeten gaan naar een EBP-verslaggever.