Overweeg je de aankoop van zonnepanelen of zijn je panelen net geïnstalleerd maar moeten ze nog in gebruik genomen worden? Dan weet je ongetwijfeld al dat ze ook gekeurd moeten worden voor je de stekker aan het elektriciteitsnet kan hangen.

Hier lees je alles over wat je moet weten voor de keuring en kan je meteen op zoek naar een erkende keurder in jouw regio.

Waaruit bestaat een zonne-installatie?

Wanneer we het over de keuring van zonnepanelen hebben, is het nuttig om te weten welke onderdelen er allemaal gerekend worden tot de installatie van je zonnepanelen:

  • de panelen zelf
  • de omvormers die gelijkspanning naar wisselspanning omzetten
  • alle kabels, verbindingen, beschermkappen e.d. naar je bestaande elektrische installatie toe
  • het montagesysteem van de zonnepanelen

Het maximaal vermogen van zonnepanelen staat uitgedrukt in wattpiek (Wp of kilowattpiek (kWp). Voor wie graag de wiskunde erachter kent: 1 kWp is gelijk aan 1.000 Wp.

Dit slaat dus op het piekvermogen. Dat wil zeggen: wanneer het zonlicht 100% loodrecht invalt op de panelen aan 1.000 watt per vierkante meter, kan je installatie dit vermogen halen. Dat zal natuurlijk niet altijd het geval zijn.

Om de productie uit te drukken, wordt er gewerkt met kilowattuur (kWh). Dan ken je de output wanneer je een installatie met een vermogen van 1 kilowatt één uur laat werken. Voor het jaarlijkse verbruik, kijk je dan gewoon naar het totaal aantal uren dat de installatie heeft gewerkt.  

In België produceren zonnepanelen met een piekvermogen van 1kWp gemiddeld tussen de 700 en 850 kWh per jaar. Zo kan je alvast de invloed op je totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik eens nagaan.

Hoe kan je je voorbereiden op de keuring van zonnepanelen?

Voordat je de keurder laat langskomen, breng je best volgende documenten en andere zaken in orde:

  • Zorg voor 3 kopieën van een plan met de locatie van de panelen
  • Het eendraadschema van de stroomkringen van de zonnepanelen heb je ook in drievoud nodig
  • Noteer ook het vermogen van de installatie (aantal panelen x eenheidsvermogen kWp)
  • Noteer het type en het serienummer van je omvormer(s)
  • Noteer het vermogen van de omvormers (de ac. max)
  • Noteer ook het nummer van de groenestroomteller en de ijkmarkering
  • De omvormer moet reeds elektriciteit kunnen produceren, anders kan de uitschakeltest niet doorgaan. Er moet dus netspanning en genoeg zonlicht zijn op het moment van de keuring.
Contacteer een keurder in je buurt

VIDEO: Meer over zonnepanelen

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de installatie van zonnepanelen? Dit filmpje geeft meer uitleg.

Keuring zonnepanelen nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Vind een deskundige in jouw buurt

Veelgestelde vragen over zonnepanelenkeuringen

Wat moet je na de keuring nog doen?

Na afloop van de keuring zal de keurder je een verslag bezorgen waarop alle gegevens over de installatie worden samengevat en een besluit wordt gestoken dat zegt dat de installatie al dan niet oké is om in dienst te stellen. Bij een positief verslag kan je naar de netbeheerder om de finale aansluiting op het elektriciteitsnet te bekomen.

Let op: de netbeheerder vraagt het volledige keuringsverslag, niet alleen het besluit. Dus stuur gewoon meteen alles door wat je gekregen hebt.

Zonnepanelen afgekeurd? Wat nu?

Bij een negatief keuringsverslag zijn verschillende scenario’s mogelijk. Het keuringsverslag zal sowieso de gebreken of inbreuken opsommen die je moet wegwerken.

Zijn de inbreuken te zwaar om de installatie in dienst te stellen? Dan zal je geen positief besluit krijgen en kan je dus nog niet naar de netbeheerder tot je installatie is bijgewerkt en een herkeuring heeft ondergaan.

Zijn er alleen wat kleinigheden aan te passen? Dan kan de keurder ook een besluit opmaken dat de installatie wel alvast in dienst mag worden genomen en kan je alvast verder naar de netbeheerder. Je moet natuurlijk wel altijd de gebreken nog oplossen om later geen problemen te krijgen met verzekeringen en dergelijke.