Steeds meer gezinnen kiezen voor een thuisbatterij om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan en efficiënter te gebruiken. Maar voordat je je thuisbatterij in gebruik neemt, moet die gekeurd worden. Waarom is dat nodig? Is dat verplicht? En wie mag de thuisbatterij komen keuren? Je leest het hieronder.
Hoe verloopt de keuring van je thuisbatterij?
Tijdens de keuring wordt de thuisbatterij-installatie grondig gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder:
- Aansluiting en bekabeling: de keurder controleert of de bedrading correct is aangesloten en of de bekabeling geschikt is voor de spanning en stroomsterkte van de batterij.
- Bescherming tegen overlading en kortsluiting: de beveiligingsmechanismen van de batterij en de omvormer worden nagekeken om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.
- Aarding en isolatie: er wordt nagegaan of de installatie correct geaard is en of er voldoende isolatie is om elektrische schokken te vermijden.
- Algemene naleving van veiligheidsnormen: de installatie wordt getoetst aan de Belgische regelgeving.
Na een geslaagde keuring ontvang je een keuringsattest waarmee je kan aantonen dat de installatie veilig is. Dat attest is nodig om je thuisbatterij officieel in gebruik te mogen nemen of om premies aan te vragen.
Wil je een keuring voor je thuisbatterij boeken? Bij Certiweb kan je eenvoudig een erkende keurder vinden en een afspraak maken. Zo ben je zeker dat je installatie aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.
VIDEO: Meer over thuisbatterijen
Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een thuisbatterij? Dit filmpje geeft meer uitleg.
Keuring thuisbatterij nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.
Veelgestelde vragen over thuisbatterijkeuringen
Wat moet je na de keuring nog doen?
Na afloop van de keuring zal de keurder je een verslag bezorgen waarop alle gegevens over de installatie worden samengevat en een besluit wordt gestoken dat zegt dat de installatie al dan niet oké is om in dienst te stellen. Bij een positief verslag kan je naar de netbeheerder om de finale aansluiting op het elektriciteitsnet te bekomen.
Let op: de netbeheerder vraagt het volledige keuringsverslag, niet alleen het besluit. Dus stuur gewoon meteen alles door wat je gekregen hebt.
Thuisbatterij afgekeurd? Wat nu?
Bij een negatief keuringsverslag zijn verschillende scenario’s mogelijk. Het keuringsverslag zal sowieso de gebreken of inbreuken opsommen die je moet wegwerken.
Zijn de inbreuken te zwaar om de installatie in dienst te stellen? Dan zal je geen positief besluit krijgen en kan je dus nog niet naar de netbeheerder tot je installatie is bijgewerkt en een herkeuring heeft ondergaan.
Zijn er alleen wat kleinigheden aan te passen? Dan kan de keurder ook een besluit opmaken dat de installatie wel alvast in dienst mag worden genomen en kan je alvast verder naar de netbeheerder. Je moet natuurlijk wel altijd de gebreken nog oplossen om later geen problemen te krijgen met verzekeringen en dergelijke.