Om de veiligheid van de elektriciteit in je woning te garanderen, legt het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) een verplichte elektrische keuring op. Die elektrische keuring moet uitgevoerd worden bij de verkoop van een huis, maar ook wanneer je wijzigingen aanbrengt in het elektrische systeem. Daarna moet om de 25 jaar een periodieke elektrische keuring plaatsvinden.

Een erkende inspecteur komt ter plaatse om je elektrische installatie te controleren. Wanneer je een negatief keuringsverslag krijgt, heb je een wettelijk bepaalde termijn van 12 of 18 maanden om de elektriciteit in orde te brengen en een nieuwe elektriciteitskeuring te laten uitvoeren.

Wie mag de elektrische keuring uitvoeren?

De elektrische keuring moet uitgevoerd worden door een keurder in naam van een organisatie die erkend is door de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. De controle van de elektrische installatie moet gebeuren volgens de normen die vastgelegd werden in het K.B. van 10 maart 1981. Op die manier wordt de kwaliteit van de elektriciteitscontrole verzekerd.

Wat als de elektriciteit afgekeurd wordt?

Als je de verkoper bent van het pand, hoef je niets te doen. Je overhandigt het keuringsverslag aan de notaris en hij of zij neemt daar akte van. Of de elektrische installatie goedgekeurd of afgekeurd is, speelt daarbij geen rol.

De koper van het pand zal een nieuwe controle moeten inplannen nadat de opmerkingen in het negatief keuringsverslag aangepakt werden. Die controle moet ten laatste 18 maanden na de ondertekening van het verkoopcontract uitgevoerd worden.

Wanneer het gaat om een elektriciteitscontrole nadat je de elektrische installatie veranderd of versterkt hebt of nadat een periodieke controle uitgevoerd werd, dan heb je 12 maanden de tijd om de negatieve punten te verbeteren en een nieuwe controle te laten uitvoeren.

Hoeveel kost een elektrische keuring?

Hoeveel je precies betaalt, hangt af van de grootte van de elektrische installatie. Heb je een standaard elektrische installatie met 1 elektriciteitsmeter, dan mag je een prijs tussen de 100 en 150 euro verwachten. Als je meerdere meters hebt, gaat de prijs omhoog.

Contacteer een keurder in je buurt

VIDEO: Wat moet je weten voor je elektriciteitskeuring?

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over de keuring van een elektrische installatie in een nieuwbouw

Elektrische keuring nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Vind een deskundige in je buurt

Veelgestelde vragen over elektriciteitskeuringen

Waarom moet de elektriciteit gekeurd worden?

Elektriciteit is natuurlijk helemaal veilig wanneer het elektriciteitscircuit goed geïnstalleerd is, maar als dat niet het geval is, kunnen er snel ongelukken gebeuren. Wanneer je in contact komt met een elektriciteitsdraad of een elektrisch toestel dat onder spanning staat, kan je geëlektrocuteerd worden. Anderzijds kan een elektriciteitssysteem in slechte staat een kortsluiting of oververhitting veroorzaken en dat kan leiden tot een brand.

Wanneer je niet over de nodige kennis beschikt, is het moeilijk om zelf na te gaan of er ergens iets fout loopt met de elektriciteit. De bedoeling van de elektrische keuring is om de veiligheid van de elektriciteit te controleren in een wettelijk kader. Op die manier kunnen heel wat problemen verholpen worden en ben je er zeker van dat je woning helemaal veilig is.

Wanneer is de elektrische keuring verplicht?

De elektriciteitskeuring is verplicht voor huiseigenaars wanneer je een woning wil verkopen. De verkoop kan niet plaatsvinden wanneer er geen geldige elektrische keuring kan voorgelegd worden. Die regelgeving geldt enkel voor wooneenheden en is niet van toepassing op commerciële panden, kantoren en gemeenschappelijke delen van een gebouw met meerdere wooneenheden.

De elektrische keuring moet niet alleen gebeuren wanneer je de woning wil verkopen. Ook wanneer je een nieuwe elektriciteitsinstallatie in gebruik neemt of een bestaande elektrische installatie uitbreidt, moet er een elektrische keuring plaatsvinden. Wie zonnepanelen geïnstalleerd heeft, moet de elektrische aansluiting ook laten controleren vooraleer je ze in gebruik kan nemen. Een tijdelijke elektriciteitsinstallatie, zoals bijvoorbeeld op een werf, moet eveneens gecheckt worden door een elektriciteitsdeskundige. Bovendien moet er om de 25 jaar opnieuw een zogenaamde periodieke elektrische keuring plaatsvinden.

Hoe kan ik online een elektriciteitskeuring aanvragen?

Via het platform van Certiweb is het zeer eenvoudig om online een elektriciteitskeuring aan te vragen. Je kan via enkele muisklikken een elektriciteitskeurder in je buurt contacteren. Zo kan je comfortabel van thuis uit online een aanvraag voor een elektriciteitskeuring indienen bij erkende elektriciteitskeurders uit je buurt. Je kan eenvoudig de prijs en diensten vergelijken en zelf kiezen door wie je de keuring wil laten uitvoeren.