EPC attest aanvragen: Prijzen – wat kost het?

Wat is het verschil tussen een EPC en EPB-verslag?

Het is verplicht om een EPC attest te laten opmaken wanneer je een woning wil verkopen of verhuren. Maar hoeveel kost zo’n EPC precies?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een EPC kunnen beïnvloeden. Algemeen geldt dat hoe groter de woning is, hoe duurder het EPC attest zal zijn. De energiedeskundige kan bovendien zelf de prijs bepalen van het EPC. In dit artikel geven we je een idee van de prijs van een EPC attest.

1. Wanneer is een EPC verplicht?

Een EPC, ofwel het EnergiePrestatieCertificaat, is verplicht wanneer je een woning wil verkopen of verhuren. Dat geldt voor zowel huizen, appartementen als studio’s, zolang de woning over eigen sanitair beschikt. Zelfs wanneer er geen verwarming in de woning geïnstalleerd is, moet een EPC opgemaakt worden. Die verplichting geldt ook voor niet-residentiële woningen.

Het is sinds 2022 verplicht om een apart EPC te laten opmaken voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Wil je een appartement verhuren, dan moet je dus niet alleen het EPC van het appartement, maar ook dat van de gemeenschappelijke ruimtes moeten kunnen voorleggen.

Wanneer je een woning wil verhuren of verkopen, mag het EPC bovendien niet ouder zijn dan 2019.

Vraag hier je EPC-attest aan

2. Welke factoren bepalen de prijs van een EPC?

Er zijn geen standaard prijzen vastgelegd voor het opmaken van een EPC. Het ene EPC is het andere niet. Hieronder zetten we de factoren die de prijs van een EPC bepalen op een rijtje.

De woning

Hoe groter de woning is, hoe meer werk de EPC-specialist heeft en hoe duurder het EPC dus zal zijn. De EPC-specialist gaat nauwkeurig te werk. Hij of zij moet nagaan welke isolatie gebruikt werd, hoe de woning verwarmd wordt, welke bouwmaterialen gebruikt werden en nog veel meer. Wil je een alleenstaande villa verkopen, dan zal het EPC duurder zijn dan wanneer je een kleine studio wil verkopen.

Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

De energiedeskundige

Er zijn geen vaste prijzen vastgelegd voor een EPC. Dat houdt in dat elke energiedeskundige zelf de prijs voor een EPC kan bepalen. In de praktijk zijn de prijzen echter behoorlijk gelijkaardig en zal je geen al te grote verschillen opmerken.

Belangrijk is om rekening te houden met vervoerkosten. Je kiest beter voor een EPC-specialist die dichtbij woont. Vraag ook na of de btw inbegrepen is in de voorgestelde prijs.

Vlaanderen, Brussel of Wallonië?

Het is opvallend duurder om een EPC te laten opmaken in Brussel of in Wallonië. In Vlaanderen zijn er meer energiedeskundigen die bevoegd zijn om EPC’s op te stellen en dat drukt de prijs.

In het algemeen kan je vaststellen dat EPC’s een kwart duurder zijn in Brussel en zelfs dubbel zo duur zijn in Wallonië. Staat je woning in Vlaanderen, dan zal je EPC een stuk goedkoper zijn.

3. Hoeveel kost een EPC-keuring?

Prijs EPC voor een woning

Een precieze prijs plakken op een EPC attest is dus niet eenvoudig, maar we kunnen je wel enkele richtprijzen meegeven. We geven je een idee van de prijs voor een EPC attest per type woning. Houd er dus rekening mee dat de prijzen beïnvloed kunnen worden door andere factoren zoals de ligging van je woning en de energiedeskundige zelf.

  • Studio: 100-125 euro
  • Appartement: 120-150 euro
  • Rijwoning: 140-180 euro
  • Halfopen woning: 150-200 euro
  • Vrijstaande woning: 150-250 euro

Prijs EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Hoe meer appartementen er zijn, hoe meer gemeenschappelijke ruimte er is en hoe meer je zal betalen. De kost voor dit EPC kan gedeeld worden door alle eigenaars van appartementen in het complex.

Een EPC voor gemeenschappelijke delen kost minstens 300 euro. Per appartement wordt een meerprijs van 10 tot 20 euro aangerekend.

Prijs EPC voor niet-residentiële gebouwen

Ook voor niet-residentiële gebouwen moet een EPC opgemaakt worden. Je kan hier eveneens rekenen op een minimumprijs van 300 euro. De prijs wordt doorgaans bepaald op basis van de vloeroppervlakte. Hoe groter de ruimte, hoe duurder het EPC attest dus zal zijn.

4. Tips om de prijs te drukken

Prijzen voor een EPC liggen niet vast. Vooral de grootte van het pand en het type woning bepalen de prijs, maar je kan zelf op verschillende manieren de prijs van het EPC attest enigszins drukken. We geven je hieronder onze tips.

Verzamel alle documenten over de woning

Om een EPC op te stellen, heeft de energiedeskundige heel wat informatie nodig. Hij of zij moet weten welke isolatie gebruikt werd, hoe de woning precies verwarmd wordt en nog veel meer.

Breng daarom alle documenten samen over de woning. Op bouwplannen en facturen van bijvoorbeeld een isolatiebedrijf kan een energiedeskundige heel wat te weten komen. De EPC-specialist hoeft dan minder metingen en controles uit te voeren en kan de gegevens vanop de documenten gewoon overnemen. Minder werk betekent een lagere factuur voor jou!

Bovendien kan je met precieze informatie de EPC-score van je woning mogelijk verbeteren. Er moet dan minder berekend worden met statistische modellen en die zijn doorgaans iets minder optimistisch dan de realiteit.

Contacteer steeds dezelfde energiedeskundige

Ben je van plan om renovaties uit te voeren nadat je het EPC attest hebt gekregen? Dan doe je er goed aan om de herkeuring opnieuw door dezelfde energiedeskundige te laten uitvoeren. De meeste energiedeskundigen zullen je een korting aanbieden als je bij hen aanklopt voor een herkeuring.

Vraag naar de extra kosten

Bovenop de prijs voor het EPC komen meestal nog enkele extra kosten.

Vraag altijd na of de btw inbegrepen is. Controleer ook of er verplaatsingskosten worden aangerekend en hoeveel die bedragen. Mogelijk wordt er ook een extra kost aangerekend om het rapport op te stellen of voor bepaalde soorten metingen. Lees dus de kleine lettertjes en vraag na bij twijfels.

Vraag je EPC-expert aan

Heb je een EPC attest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een EPC attest nodig om een woning te kunnen verhuren of verkopen? Of moet je een EPC laten opmaken voor de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw? Alle keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.