Wanneer is een ventilatiekeuring verplicht en hoe verloopt die?

Wie vandaag in Vlaanderen een nieuwe woning bouwt of een grondige energetische renovatie uitvoert, weet dat ventilatie geen overbodige luxe is. In een goed geïsoleerde woning blijft warme lucht binnen, maar ook vocht, CO₂ en andere vervuiling. Een degelijk ventilatiesysteem is dan essentieel voor een gezond binnenklimaat. En om zeker te zijn dat dat systeem correct werkt en aan de normen voldoet, is een ventilatiekeuring verplicht in bepaalde gevallen.
Inhoud
1. Waarom is ventilatie belangrijk?
Moderne woningen zijn steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Dat is uiteraard voordelig voor je energieverbruik, maar zonder ventilatie stapelt de vervuilde binnenlucht zich op. Vocht uit badkamer en keuken, fijnstof, vluchtige organische stoffen, CO₂ van onze ademhaling … zonder een goede luchtverversing krijg je snel met problemen te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Condensatievocht en schimmel
- Muffe geurtjes
- Allergieën of ademhalingsproblemen
- Een algemeen ongezond binnenklimaat
Daarom schrijft de Vlaamse overheid het gebruik van een gecontroleerd ventilatiesysteem voor in alle nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties. Het minimaal geëiste ontwerpdebiet bedraagt 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte.
2. Wanneer is een ventilatiekeuring verplicht?
Een ventilatiekeuring is verplicht in de volgende situaties:
1. Bij nieuwbouw
Als je een nieuwe woning of appartement bouwt waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, ben je wettelijk verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien dat voldoet aan de EPB-eisen. Daarvoor moet je een ventilatievoorontwerp opmaken vóór de start van de werken, en na de uitvoering een ventilatieprestatieverslag laten opstellen door een erkende verslaggever.
2. Bij renovaties
Voer je een renovatie uit waarbij je meer dan 75% van de buitenschil (dak, buitenmuren, vloeren) aanpakt én je verwarmingssysteem vernieuwt? Dan geldt je project als een IER, en zijn de ventilatie-eisen én keuring eveneens van toepassing. In beide gevallen moet je dus niet alleen een ventilatiesysteem installeren, maar ook aantonen dat het correct werkt en aan de debietnormen voldoet.
En wat met kleinere renovaties? Ben je van plan om een bestaande ruimte te verbouwen en valt het project niet onder de noemer IER, dan moet je enkel toevoervoorzieningen laten plaatsen in ruimtes waar ramen vervangen worden. De regels zijn dan dus minder streng.

3. Wat als je ventilatiesysteem wordt afgekeurd?
Worden bij de keuring gebreken vastgesteld, zoals onvoldoende debiet of foutieve plaatsing? Dan wordt je systeem (gedeeltelijk) afgekeurd en moet je de fouten laten aanpassen door de installateur. Daarna volgt een herkeuring. Zo niet, dan loop je het risico op een boete.
Om dat te vermijden, werk je het best vanaf het begin samen met een betrouwbare installateur én een erkende ventilatieverslaggever. Die kan al tijdens de plaatsing advies geven om problemen later te vermijden.
4. Hoe kies je een erkende ventilatieverslaggever?
Niet iedereen mag zomaar ventilatiekeuringen uitvoeren. In Vlaanderen moet de verslaggever:
- Erkend zijn door het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)
- Werken volgens de norm NBN D50-001
- De metingen uitvoeren met gekalibreerde meetapparatuur
- De resultaten correct uploaden in de officiële databank
Certiweb: vind jouw ventilatiekeurder
Een correct functionerend ventilatiesysteem is niet alleen een wettelijke verplichting – het is ook essentieel voor jouw gezondheid. Goede ventilatie zorgt voor minder vocht, schonere lucht en een comfortabel binnenklimaat, het hele jaar door.
Laat je ventilatiesysteem professioneel keuren door een erkende expert. Via Certiweb boek je snel en eenvoudig de juiste keurder bij jou in de buurt.
Recente artikels
-
Brandveiligheid in appartement: welke keuringen zijn verplicht?
-
Waarom een meetstaat essentieel is voor correcte bouwkostenberekening
-
Wanneer is een ventilatiekeuring verplicht en hoe verloopt die?
-
Wat te doen bij een negatief keuringsrapport voor elektriciteit?
-
Hoe een betrouwbare landmeter kiezen voor je project?