Huurhuis is beschadigd: Wat nu doen + wie is verantwoordelijk?

Huurhuis is beschadigd wat te doen?

Misschien heb je per ongeluk een keukenkastje kapot gemaakt of heeft het schilderij aan de muur een gat in de muur achtergelaten. Of misschien woon je al even in een huurhuis en zijn er hier en daar enkele mankementjes die er niet waren toen je de woning voor het eerst betrad.

Wat nu met de schade aan het huurhuis? Komt er een verzekering tussen? En wie moet opdraaien voor de kosten? Je komt het hier te weten.

Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk voor schade?

In elk huurcontract is vastgelegd dat de huurder voor de woning moet zorgen als een ‘goede huisvader’. Dat houdt in dat de huurder de schade moet herstellen die hij zelf aanbrengt. Je zorgt dus voor de woning alsof het je eigen woning zou zijn. Is er schade opgetreden tijdens de huurtermijn en wordt die schade niet hersteld wanneer je de woning verlaat, dan worden de kosten om de schade te herstellen afgehouden van de huurwaarborg.

Stel dat de schadekosten hoger liggen dan de waarborg, dan zal de verhuurder de huurder in gebreke stellen. De verhuurder kan het bedrag dat nodig is om de schade te herstellen dan opeisen via de vrederechter.

Welke kosten moet de huurder betalen?

De huurder staat in voor de kosten van elektriciteit, gas en water en moet de woning natuurlijk ook schoonmaken en onderhouden. Wanneer je zelf schade aanbrengt aan de huurwoning, moet je de schade ook zelf herstellen. Kan je de schade niet zelf herstellen, dan moet je daarvoor de hulp van een aannemer inroepen.
Heb je een gat in de muur geboord om een schilderij op te hangen? Of heeft een keukenkastje het begeven? Dan moet je het probleem dus zelf oplossen.

Welke kosten moet de verhuurder betalen?

Voor grote herstellingen aan de woning zelf is de verhuurder verantwoordelijk. Het is ook de verhuurder die bijvoorbeeld elektriciteitsmeters of watermeters moet vervangen.

Moet de gevel gerenoveerd worden of is er iets structureel mis met het dak? Dan zal de verhuurder instaan voor de kosten.

Tip: twijfel je of jij of de verhuurder verantwoordelijk bent voor schade? Controleer dan je huurcontract. Daarin wordt altijd vastgelegd welke soort schade wie ten laste valt.

Belang van de plaatsbeschrijving

De plaatsbeschrijving dient om discussies over schade in een huurhuis te vermijden. In een plaatsbeschrijving vind je een gedetailleerde beschrijving van de staat en de inrichting van de verhuurde woning. Het is in België verplicht om een plaatsbeschrijving te laten opmaken wanneer je een woning huurt als hoofdverblijfplaats.

De plaatsbeschrijving kan opgemaakt worden door de verhuurder en huurder samen of door een onafhankelijk expert (vind hier een expert in het opmaken van plaatsbeschrijving).

Dankzij de plaatsbeschrijving ligt heel gedetailleerd vast hoe de woning eruitziet, wat aanwezig is en in welke staat de woning zich bevindt. Wanneer blijkt dat de huurder schade heeft aangericht tijdens de huurtermijn, dan kan de verhuurder dat duidelijk staven met de plaatsbeschrijving. Geen discussies mogelijk dus.

Er is schade in de huurwoning: wat nu?

Je hebt als huurder schade aangericht aan de huurwoning

In elk geval is het een goed idee om, bij ernstige schade, meteen de verhuurder op de hoogte te brengen.

Verloopt de huurovereenkomst via een vastgoedkantoor, dan neem je natuurlijk contact op met het kantoor. Huur je de woning rechtstreeks van de verhuurder en krijg je die persoon maar niet te pakken, dan stuur je een aangetekende brief. Zo ben je er zeker van dat de verhuurder op de hoogte is van de schade aan de huurwoning.

Ben jijzelf verantwoordelijk voor de schade aan het huurhuis, dan moet je eerst toestemming vragen aan de verhuurder om de nodige werken uit te voeren. Ben je een handige harry en kan je de werken makkelijk zelf uitvoeren, dan mag je dat ook gewoon doen. Is de herstelling van de schade niet geslaagd, dan moet je natuurlijk wel een expert inschakelen.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de schade

Is de verhuurder verantwoordelijk voor de schade, dan vraag je de verhuurder om de herstellingen uit te voeren. Dat zal dan vaak door een gespecialiseerde firma gebeuren.
Als je niet zeker weet of jij of de verhuurder verantwoordelijk bent voor de werken en het contract biedt ook geen uitsluitsel, dan kan je contact opnemen met de Huurdersbond. Zij proberen je belangen als huurder te verdedigen.

Niet vergeten: de brandverzekering

Huurders zijn in Vlaanderen en Wallonië verplicht om een brandverzekering af te sluiten vooraleer ze gaan wonen in een huurwoning. In Brussel is de brandverzekering niet verplicht, maar in het overgrote merendeel van de huurcontracten wordt wel geëist dat de huurder een brandverzekering afsluit.

Dat is een extra kost, maar een brandverzekering kan je vooral heel veel geld besparen wanneer er grote problemen zouden optreden met grote bijhorende schade. Een goede brandverzekering beschermt je dus tegen de risico’s die bij het huren van een woning komen kijken.

De brandverzekering omvat bovendien vaak meer dan je zou denken. Is er grote schade opgetreden aan de huurwoning na een explosie, een kapotte wasmachine of een oververhitte frietketel, dan kan je een beroep doen op de brandverzekering.

Je kan zelf ook kiezen hoeveel en welke soort schade inbegrepen is in de brandverzekering. Rookschade, glasbreuk of diefstal kan je allemaal optioneel toevoegen.

Belangrijk om te weten is dat je als huurder niet aansprakelijk bent voor de schade die optreedt aan de huurwoning ten gevolge van natuurrampen. De schade na hevige neerslag, wateroverlast of een omgevallen boom is dus de verantwoordelijkheid van de verhuurder (en zijn verzekering).

Moet je schade herstellen aan de woning die je huurt? Certiweb vindt een expert in jouw regio

Heb je nog een expert nodig om de schade te herstellen aan een huurwoning? Of ben je op zoek naar een goede plaatsbeschrijving? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.