Hoeveel kost de reparatie of herstelling van je verwarmingsketel of cv?

Hoeveel kost de reparatie of herstelling van je verwarmingsketel of cv?

Is je verwarmingsketel of je centrale verwarming defect? Dan moet de installatie natuurlijk gerepareerd worden.

Maar hoeveel kost het precies om de verwarmingsketel of andere delen van de centrale verwarming te herstellen?

En in welke gevallen is het goedkoper om de ketel te vervangen? In dit artikel kom je te weten wat je zelf kan doen wanneer je centrale verwarming defect is, hoeveel een reparatie ongeveer kost en we geven je praktische tips om kosten te besparen.

1. Wat kan je zelf doen bij een kapotte centrale verwarming?

Wanneer je centrale verwarming niet meer werkt, kan je het probleem in sommige gevallen zelf verhelpen. En dat hoeft niet eens moeilijk te zijn! Je kan de volgende vaak voorkomende problemen aanpakken samen met de handleiding van de verwarmingsketel.

Krijg je een foutmelding met een bepaalde code te zien of brandt er een storingslampje? Dan volstaat het soms om de verwarmingsketel te resetten. Je doet dat door de resetknop in te drukken.

Komt er een andere code tevoorschijn? Dan kan je nagaan in de handleiding wat er precies aan de hand is. Je zal dan meestal de hulp van een professional moeten inroepen.

 • Een vaak voorkomend probleem is dat de druk in de ketel te hoog of te laag is. Je kan die zelf bijregelen met de kraantjes. Ben je niet zeker wat je moet doen, dan is het verstandig om nog grotere problemen te vermijden en alvast een verwarmingsinstallateur te bellen.
 • Heeft de resetknop niet gewerkt en is er geen probleem met de druk in de ketel, dan kan je nog even controleren of de gaskraan niet is dichtgedraaid. Een andere mogelijke oorzaak is dat er werken in de buurt zijn.
 • Werkt je centrale verwarming op mazout, dan moet je de mazouttank misschien bijvullen of moet het bezinksel in de tank weggehaald worden.

Vermoed je dat er een onderdeel van de centrale verwarming hersteld moet worden? Dan zal je de hulp van een expert moeten inroepen.

Contacteer een CV professional

2. Hoeveel kost de reparatie van de verwarmingsketel?

Hoeveel je precies betaalt voor de reparatie van je verwarmingsketel, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk helemaal af van wat er precies hersteld moet worden.

 • In elk geval moet je altijd vervoerskosten en het vaste arbeidsloon van minimaal een half uur betalen.
 • De voorrijkosten overdag kosten tussen 30 en 50 euro, ’s nachts mag je ongeveer het dubbele verwachten.
 • Het arbeidsloon ligt bij de meeste verwarmingsinstallateurs tussen de 50 en 65 euro per uur.

3. Onze tip: sluit een onderhoudscontract af

Om hoge reparatiekosten te vermijden, is het een goed idee om een onderhouds- of servicecontract af te sluiten met de verwarmingsinstallateur. Er zijn heel wat verschillende soorten onderhoudscontracten die variëren in prijs en in de inbegrepen diensten.

 • Met een onderhoudscontract wordt de centrale verwarming regelmatig nagekeken.
 • Het is bovendien verplicht om je verwarmingsketel regelmatig te laten keuren. Dankzij een onderhoudscontract gebeurt dat tegen een veel lagere prijs dan wanneer je dat zonder onderhoudscontract zou doen.
 • Ook wanneer je verwarmingsketel defect is en er een installateur moet langskomen, zit dat (deels of helemaal) inbegrepen in het onderhoudscontract.

4. Wanneer is het beter om een verwarmingsketel te vervangen in plaats van te repareren?

Het kan dus duur zijn om een verwarmingsketel te laten herstellen. Wanneer er grote defecten zijn, is het daarom beter om een nieuwe verwarmingsketel te kopen. Je bespaart zo op de grote reparatiekosten die bijna even hoog oplopen als de aankoopprijs van een nieuw toestel.

 • Wanneer je ketel ouder is dan 5 jaar, doe je er altijd goed aan om de verwarmingsketel niet meer te repareren, maar in de plaats een nieuwe te laten installeren. Dat geldt ook wanneer je je energiefactuur zonder duidelijk aanwijsbare reden steeds ziet stijgen.
 • Bij een defecte oude verwarmingsketel zullen er waarschijnlijk onderdelen van de ketel vervangen moeten worden en dat is behoorlijk duur.
 • Een nieuwe ketel zal ook energiezuiniger zijn. Je spaart de kost van een nieuwe ketel met andere woorden snel weer uit.

5. Het belang van regelmatig onderhoud

Het is verplicht om je verwarmingsketel regelmatig te laten onderhouden. Dat gebeurt in de vorm van een officiële keuring:

 • Cv-ketels op gas: verplichte keuring om de 2 jaar
 • Cv-ketels op stookolie: verplichte jaarlijkse keuring van de mazoutketel
 • Centraal aangesloten pelletkachel: verplichte keuring om de 5 jaar

Daarnaast brengt een regelmatig onderhoud ook andere voordelen met zich mee. Zo loop je minder gevaar om een CO-vergiftiging op te lopen en het rendement van je ketel ligt na een onderhoudsbeurt gemiddeld 12% hoger. Het spreekt voor zich dat een pas onderhouden verwarmingsketel minder snel kapot zal gaan. Je spaart dus ook toekomstige herstellingskosten uit.

Contacteer een CV professional

6. Nog enkele tips om de kosten te drukken

We raden je aan om eerst te proberen het probleem zelf op te lossen. Krijg je steeds dezelfde foutmelding en is die te wijten aan een te lage druk in de ketel, dan moet je slechts het waterkraantje iets meer opendraaien. Wanneer een installateur daarvoor moet langskomen, zal je voor die simpele handeling moeten betalen.

Is het nodig dat er een expert langskomt, dan geef je de reparateur het beste zo veel mogelijk informatie mee. Leg uit wat het probleem precies is, welke foutcode je eventueel krijgt en ook welke verwarmingsketel je hebt. Zo is de installateur goed op de hoogte en dat zal hem tijd besparen. Dat betekent dus ook dat jij iets minder zal betalen.

Kijk ook altijd goed na of er nog garantie zit op onderdelen van de verwarmingsketel. Het spreekt voor zich dat je zo flink kan besparen.

Onze grootste tip is om een ketel die ouder is dan 5 jaar te laten vervangen en niet langer te repareren. Je energiefactuur zal significant dalen en bovendien zijn er vaak subsidies die de kost van een nieuwe verwarmingsketel helpen dragen.

Moet je verwarmingsketel of cv hersteld worden

Heb je een expert nodig om je verwarmingsketel of centrale verwarming te herstellen? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.