Onderhoud verwarmingsketel: Verplichtingen + prijs?

Onderhoud verwarmingsketel, prijs en verplichtingen

Heb je een centrale verwarming met een ketel die werkt op gas, mazout of pellets, dan ben je verplicht om de verwarmingsketel periodiek te laten onderhouden.

Dat moet gebeuren door een erkend technicus die je een officieel attest zal geven wanneer alles in orde blijkt. Het onderhoud is niet alleen verplicht, maar is ook belangrijk voor je eigen veiligheid. Bovendien zal je verwarmingsketel efficiënter werken en dat merk je dan weer aan je portemonnee.

We leggen je in dit artikel uit wanneer het onderhoud precies verplicht is en wat je van die onderhoudsbeurt mag verwachten.

Waarom moet je je ketel onderhouden?

Het onderhouden van je verwarmingsketel is niet alleen verplicht, het is ook belangrijk voor je eigen veiligheid.

  • Door je verwarmingsketel te onderhouden, is er minder kans op een schouwbrand en je loopt ook minder gevaar om een CO-vergiftiging op te lopen.
  • Daarnaast spaart het onderhoud van je verwarmingsketel je ook geld uit. De ketel zal minder verbruiken en een rendement halen dat tot 12% hoger ligt.
  • De verwarmingsketel zal ook langer meegaan en dat bespaart je dus herstellingskosten. Bovendien loop je ook het risico om een boete te moeten betalen als je het verplichte onderhoud overslaat.

Is het onderhoud van je verwarmingsketel verplicht?

Het is verplicht om je verwarmingsketel te onderhouden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten verwarmingsketels, afhankelijk van de brandstof die ze gebruiken.

  • Er zijn cv-ketels op gas, cv-ketels op stookolie en centrale pelletketels.
  • Elke soort wordt onderworpen aan andere regels.

3 type verwarmingsketels en de verplichtingen:

Cv-ketels op gas

Heb je een centrale verwarming die werkt op gas, dan moet je de gasketel in Vlaanderen verplicht laten keuren om de 2 jaar. Dat geldt wanneer je verwarmingsketel een vermogen heeft dat groter is dan 20 kW, maar dat is het geval in de meeste woningen. In Brussel en Wallonië hanteert men een periode van 3 jaar.

Het is belangrijk om te weten dat de schoorsteen ook verplicht geveegd moet worden vooraleer het onderhoud van de cv-ketel plaatsvindt als je een open aardgasketel hebt.

Cv-ketels op stookolie

Wanneer je je woning verwarmt met een centraal verwarmingssysteem op stookolie, ben je verplicht om de mazoutketel elk jaar te laten onderhouden wanneer het vermogen groter is dan 20 kW. Dat is het geval bij de meeste mazoutketels die een woning moeten verwarmen. Ook de mazouttank moet gecontroleerd worden, maar niet elk jaar.

Hoe vaak de controleur moet langskomen voor de mazouttank hangt af van het volume en of de tank boven- of ondergronds geplaatst werd. Als je centrale-verwarmingsketel ouder is dan 5 jaar, dan moet je ook om de 2 of 5 jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren.

Pelletketel

Is je pelletkachel centraal aangesloten, dan moet je ook hier jaarlijks een verplicht onderhoud uitvoeren. Je kan de opvangbak makkelijk zelf reinigen, maar voor een groot onderhoud moet je er een expert bij halen.

Centraal aangesloten pelletketels moeten ook om de 5 jaar een verwarmingsaudit ondergaan.

Betaalt de eigenaar of de huurder voor het onderhoud?

Het onderhoud van elke centrale verwarmingsketel is de verantwoordelijkheid van de huurder. Het is dus ook de huurder die moet instaan voor de kosten die komen kijken bij het onderhoud van de verwarmingsketel. Wanneer in het huurcontract staat dat de eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud, dan vervalt die verplichting natuurlijk. Al is dat doorgaans niet het geval.

Wanneer de gasketel of mazoutketel defect is, dan staat de verhuurder wel in voor de kosten. Ook als er een nieuwe verwarmingsketel geplaatst moet worden, is de eigenaar van het pand verantwoordelijk. De huurder moet enkel het verplichte onderhoud betalen.

Hoe verloopt het onderhoud van de verwarmingsketel?

De keuring van de verwarmingsketel neemt een 1 tot 1,5 uur in beslag. Het onderhoud van de gasketel verloopt het snelst. De expert zal dan de brander schoonmaken, de gasdruk meten en de waakvlam en druk controleren.

Heb je een verwarmingsketel op stookolie, dan kan het onderhoud iets langer in beslag nemen. Niet alleen de ketel zelf zal gecontroleerd worden, maar ook de correcte afstelling ervan en de aansluiting van de leidingen moet in orde zijn.

Wat als je de onderhoudsbeurt niet uitvoert?

Zoals we eerder vermeld hebben, is het onderhoud van de verwarmingsketel verplicht. Wanneer je het onderhoud niet laat uitvoeren, zal je dus een boete moeten betalen.

Het onderhoud van de cv-ketel kost geld, maar je zal dat bedrag wel snel opnieuw uitsparen op je energierekening omdat je verwarmingsketel efficiënter en dus energiezuiniger zal werken. Wanneer er brand zou uitbreken en het blijkt dat je het verplichte onderhoud van de cv-ketel niet hebt laten uitvoeren, dan zal de verzekering ook minder snel tussenkomen om de schade terug te betalen.

Wie mag je verwarmingsketel controleren?

Het spreekt voor zich dat enkel experts mogen instaan voor het onderhoud van je centrale verwarming.

  • Heb je een cv-ketel op gas, dan zal een erkend technicus langskomen om de ketel te controleren.
  • Werkt je verwarmingsketel op mazout, dan heb je een erkend ‘technicus vloeibare brandstof’ nodig.

Wanneer het onderhoud van de verwarmingsketel gebeurd is, dan zal je een reinigings- en verbrandingsattest ontvangen. De technicus maakt dat zelf op.

Belangrijk: houd het reinigings- en verbrandingsattest bij en bewaar ook de laatste twee voorgaande attesten.

Hoeveel kost een onderhoudsbeurt van je verwarmingsketel?

  • Het onderhoud van een cv-ketel op gas kost tussen de 100 en 170 euro.
  • Voor het onderhoud van een verwarmingsketel op stookolie betaal je tussen de 150 en 250 euro.
  • Een onderhoudsbeurt van je pelletketel kost tussen de 100 en 200 euro.

Het spreekt voor zich dat je meer zal moeten betalen als er grote onderhoudswerken nodig zouden zijn.

Tip: sluit een onderhoudscontract af met de technicus. Je krijgt in ruil voor je vertrouwen dan een fikse korting en de technicus zal je er ook aan herinneren wanneer je verwarmingsketel opnieuw gekeurd moet worden. Handig, niet?

Onderhoudsbeurt voor je verwarmingsketel nodig? Certiweb vindt een technicus in jouw regio.

Heb je nog een erkend technicus nodig voor je verwarmingsketel? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.