Hoeveel kost het om een schoorsteen te laten vegen?

Hoeveel kost het om een schoorsteen te laten vegen?

Je bent in de meeste gevallen verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Zo verlaag je het risico op een schouwbrand, een CO-vergiftiging en je stooktoestel zal ook efficiënter werken en dat merk je dan weer op je energiefactuur.

Maar hoeveel kost het eigenlijk om je schoorsteen te laten vegen? En welke factoren beïnvloeden de prijs? Je komt het in dit artikel te weten.

1. Welke factoren bepalen de prijs om een schoorsteen te vegen?

De prijs die je betaalt om de schoorsteen te laten vegen, hangt af van een aantal factoren. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Vervuiling

Het spreekt voor zich dat er meer werk nodig is om een erg vuile schoorsteen te reinigen dan om een amper vervuilde schoorsteen te vegen. Is het al een tijdje geleden dat er een schoorsteenveger is langsgekomen en gebruik je de kachel vaak, dan zal de prijs vermoedelijk iets hoger liggen. Hoe vuiler je schoorsteen, hoe hoger de rekening.

Locatie

De schoorsteenveger zal ook verplaatsingskosten in rekening brengen. Die kunnen behoorlijk oplopen wanneer de schoorsteenveger ver woont. Kies daarom voor een schoorsteenveger in de buurt. Zo beperk je die vervelende kilometervergoeding tot het minimum.

Aantal rookkanalen

Natuurlijk zal je ook meer moeten betalen als er meerdere rookkanalen geveegd moeten worden. Houd daar dus ook rekening mee wanneer je een offerte aanvraagt. Meestal wordt voor elke extra schoorsteen wel minder aangerekend dan voor de eerste schoorsteen.

Soort reiniging

Verder moet je ook rekening houden met eventuele extra kosten.

 • Zit de schoorsteen verstopt, moet er een vogelnest of ander gruis verwijderd worden of is er een camera-inspectie nodig, dan zal je daar ook extra voor moeten betalen.
 • Laat je de centrale verwarming gelijktijdig schoonmaken, dan moet je natuurlijk rekening houden met die kosten.
 • Een andere extra is het plaatsen van een rooster bovenop de schoorsteen om vogels en bladeren tegen te houden. De ene soort reiniging is dus de andere niet.
Vraag hier je prijsofferte aan

2. Hoeveel kost een schoorsteenveger?

Hoeveel je betaalt voor een schoorsteenveger, hangt dus af van verschillende factoren. Het is daarom moeilijk om te voorspellen hoeveel het zal kosten om de schoorsteen te vegen, maar we willen je wel richtprijzen meegeven.

Richtprijzen schoorsteen laten vegen

 • Voor het vegen van 1 schoorsteen, mag je rekenen op een prijs tussen 60 en 100 euro. Voor elk extra rookkanaal wordt er een meerprijs aangerekend die weliswaar iets lager ligt dan de prijs voor de eerste schoorsteen.
 • Moet de centrale verwarming gereinigd worden samen met de schoorsteen, dan mag je rekenen op een prijs tussen de 100 en 175 euro.
 • Wanneer de schoorsteen verstopt zit en er binnenin gecontroleerd moet worden met een camera, moet je ongeveer 100 euro extra betalen.
 • Ook wanneer er onverwacht extra werk opduikt zoals wanneer er een vogelnest of gruis weggehaald moet worden, zal je meer moeten betalen.
 • Om veiligheidsproblemen en onderhoudskosten in de toekomst te vermijden, is het aan te raden om een rooster te laten plaatsen bovenop de schoorsteen. Dat houdt vogels en bladeren tegen. Je moet rekenen op ongeveer 75 euro om dat rooster eenmalig te laten plaatsen.
 • Verder moet je, zoals we eerder vermeld hebben, ook rekening houden met vervoerskosten. Elke schoorsteenveger hanteert andere transportvergoedingen. Reken op ongeveer 0,50 euro per kilometer. Hoe dichter de schoorsteenveger bij je woont, hoe beter dus.
 • Goed nieuws is dat er een verminderd btw-tarief geldt om de schoorsteen te vegen in woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%.

Onze tip: wanneer je regelmatig de schoorsteen laat vegen, is het een goed idee om een onderhoudscontract aan te gaan. Dat is op lange termijn altijd goedkoper. De schoorsteen wordt dan gereinigd tegen een lager tarief in ruil voor een vast contract met die bepaalde schoorsteenveger. Zo ben je bovendien ook zeker dat je voldoet aan de wettelijke verplichting om je schoorsteen te laten vegen. Dat voorkomt problemen bij een eventuele schoorsteenbrand.

Prijzen overzicht schoorsteen laten vegen

Werk Richtprijs
1 schoorsteen 60 – 100 euro Vraag je offerte hier aan
Schoorsteen + Centrale verwarming 100 – 175 euro Vraag je offerte hier aan
Camera inspectie 100 euro Vraag je offerte hier aan
Rooster laten plaatsen 75 euro Vraag je offerte hier aan
Vervoerskosten 0,50 euro/km Vraag je offerte hier aan

3. Is het verplicht om de schoorsteen te vegen?

In de meeste gevallen ben je in Vlaanderen verplicht om je schoorsteen te laten vegen.

 • Is je schoorsteen aangesloten op een centraal stooktoestel dat werkt op steenkool, hout of pellets, dan moet je de schoorsteen verplicht jaarlijks laten vegen.
 • Werkt je verwarming op stookolie, dan is het verplicht om je schoorsteen jaarlijks te vegen wanneer het stooktoestel een vermogen groter dan 20 kW heeft.
 • Voor stooktoestellen op gas moet je de schoorsteenveger slechts tweejaarlijks laten langskomen wanneer het toestel een vermogen groter dan 20 kW heeft.
 • Wanneer je stooktoestel niet is aangesloten op de centrale verwarming, moet je de schoorsteen niet verplicht laten vegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gaskachel of een open haard. Dat betekent echter niet dat het niet aan te raden is. Een vervuilde schoorsteen brengt namelijk gevaren met zich mee.

Opgelet: het is mogelijk dat je huurcontract wel een verplichte jaarlijkse reiniging van de schoorsteen voorschrijft. Volgens de huurwet is de huurder daar verantwoordelijk voor.

4. Is schoorsteenvegen de moeite waard?

Het is niet zomaar dat het verplicht is om je schoorsteen schoon te maken.

 • De belangrijkste reden om je schouw te laten vegen, is om het risico op een schouwbrand te verlagen. Het roet dat in je schoorsteen blijft hangen, is namelijk makkelijk ontvlambaar.
 • Ook het risico op een CO-vergiftiging verkleint gevoelig wanneer je schoorsteen schoongemaakt is.

Wanneer er een vogelnest of ander vuil in je schoorsteen zit, vermindert het rendement van de verwarming bovendien. Een geveegde schoorsteen verlaagt met andere woorden je energiefactuur. Daarbij komt nog dat je bijgevolg minder brandstof verbruikt en dat is ook goed voor het milieu. Een win-winsituatie dus!

Vergelijk prijzen van schoorsteenvegers

5. Wie mag de schoorsteen vegen?

De schoorsteen mag enkel geveegd worden door een erkende schoorsteenveger die daarvoor een specifieke opleiding gevolgd heeft. Zo ben je er zeker van dat je schoorsteen ook echt goed gereinigd is.

Belangrijk: je moet je schoorsteen laten vegen vooraleer je de centrale verwarming laat onderhouden. Je moet het attest van de schoorsteenveger namelijk kunnen voorleggen aan de technicus die de centrale verwarming onderhoudt. Het is daarom een goed idee om de centrale verwarming ook door de schoorsteenveger te laten onderhouden.

Op zoek naar een schoorsteenveger?

Certiweb vindt een schoorsteenveger in jouw regio. Alle schoorsteenvegers op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.