Wat is de beste dakisolatie 2022? +Isolatienormen voor EPC en premies

Wat is de beste dakisolatie? +Isolatienormen voor EPC en premies

Wil je je energiefactuur doen dalen? Dan is dakisolatie je beste vriend. Het is de efficiëntste manier om je woning energiezuiniger te maken. In 2020 werd een nieuwe dakisolatienorm ingevoerd waaraan alle woningen moeten voldoen.

In dit artikel vertellen we welke isolatiematerialen er bestaan, aan welke normen je dakisolatie moet voldoen en welke premies je kan aanvragen voor het isoleren van je dak.

De dakisolatienorm

In 2020 werd een nieuwe dakisolatienorm ingevoerd. Woningen die voor 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet moeten voldoen aan die dakisolatienorm. Voldoet je woning niet aan de nieuwe norm, dan moet het dak geïsoleerd worden. Wanneer je een onverwarmde en onbewoonde zolder hebt, wordt de geïsoleerde zoldervloer beschouwd als de dakisolatie.

De nieuwe minimumnorm voor dakisolatie legt vast dat de warmteweerstand (R-waarde) minimaal 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) moet bedragen.

In de praktijk betekent dat een laag isolatiemateriaal van 3 à 4 centimeter. Bij vaste isolatiematerialen is dat ongeveer 3 centimeter, bij minerale wol-isolatie is de laag iets dikker.

Je woning voldoet ook automatisch aan de dakisolatienorm wanneer het EPC lager ligt dan een bepaalde grenswaarde. De grenswaarden die de Vlaamse regering vastgelegd heeft zijn de volgende:

  • Appartement: 400 kWh/m²
  • Gesloten bebouwing: 450 kWh/m²
  • Halfopen bebouwing: 550 kWh/m²
  • Alleenstaande woning: 600 kWh/m²

Hoe en wanneer wordt gecontroleerd of mijn woning de dakisolatienorm haalt?

Meestal vindt een woningonderzoek plaats wanneer de huurder van een appartement of een woning daar om vraagt. Het is dus niet zo dat de regering doelgericht bij huizen zal langsgaan om te controleren of de dakisolatienorm gehaald werd.

Wanneer je woning de minimale grenswaarde van het EPC haalt, is de controle snel gebeurd. EPC’s vermelden ook een R-waarde en als die minimaal 0,75 m² K/W bedraagt, dan heb je de dakisolatienorm ook gehaald.

Als er een EPC-controleur langskomt om te controleren of de dakisolatienorm gehaald is en er geen EPC aanwezig is, dan moet een visuele controle uitsluitsel bieden.

Als de keurder niet met het blote oog kan vaststellen dat er onvoldoende dakisolatie is, dan mag hij geen strafpunten aanrekenen. Een controle nodig? Vraag hier je EPC-keuring online aan.

Wat als je die dakisolatienorm niet haalt?

Sinds 2015 wordt met een systeem van strafpunten gewerkt. Afhankelijk van de grootte van het dak worden 9 tot 15 strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de dakisolatienorm. Stapelen de strafpunten zich op, dan kan het gebeuren dat de burgemeester je woning ongeschikt zal verklaren.

Je bent dan verplicht om het dak te isoleren en de woning opnieuw conform te maken. Die sancties worden niet toegepast wanneer de woning in kwestie je hoofdverblijfplaats is en je niet over een andere woning beschikt.

Welke isolatiematerialen bestaan er?

We onderscheiden d3 soorten isolatiematerialen. Elk isolatiemateriaal voor je dak heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Minerale wol-isolatie

Minerale wolsoorten zijn de klassieke materialen die voor dakisolatie ingezet worden. Je kan minerale wol inzetten voor de isolatie van hellende daken, zoldervloeren en muren. Men onderscheidt de typische glaswol, gespoten glaswol en rotswol.
De grote voordelen van minerale wol is dat het geluiddempend en niet brandbaar is. Ook de thermische isolatie is uitstekend. Bovendien is minerale wol de goedkoopste isolatie-optie. Het nadeel is dat je een dikkere laag minerale wol nodig hebt in vergelijking met vaste isolatie. Wanneer je dak niet in goede staat verkeert en de kans bestaat dat er water binnen sijpelt, kies je beter voor kunststof isolatie.

Kunststof dakisolatie

De populairste kunststof dakisolatie is PUR, maar ook materialen als EPS, XPS, PF en PIR worden gebruikt. Het zijn schuimvormige isolatiematerialen die weinig plaats innemen en vochtbestendig zijn. Kunststof isolatieplaten kan je gebruiken voor de isolatie van hellende en platte daken en zijn extra geschikt voor vochtige ruimtes zoals kelders of gevels. PUR-isolatie bestaat in de typische schuimvorm en in isolatieplaten.

Het grootste voordeel van kunststof dakisolatie is dat het een betere isolatiewaarde heeft dan minerale wol. Dat betekent dat je een minder dikke laag kunststof isolatie nodig hebt voor je dak. Het nadeel is dat de prijs voor kunststof dakisolatie iets hoger ligt en dat het minder goed geluid isoleert.

Milieuvriendelijke alternatieven

Aangezien kunststof isolatie gemaakt wordt van aardolie, is het niet bepaald een milieuvriendelijk materiaal. Wil je groene isolatie, dan bestaan er alternatieven. Schapenwol is de populairste milieuvriendelijke dakisolatie. Ook papiervlokken, houtwol, kurk en zelfs hennep worden gebruikt.
Naast milieuvriendelijk zijn die materialen meestal ook heel geluiddempend. Het nadeel is dat ze duurder zijn en gevoeliger zijn voor brand en ongedierte.

Is isolatie voor een plat dak anders dan voor een hellend dak?

Het antwoord is weinig verrassend: ja

Een hellend dak is makkelijk te isoleren. Het isolatiemateriaal van jouw keuze wordt tussen of onder de spanten geplaatst en het isolatiemateriaal in je dak wordt vervolgens netjes afgedekt.

Bij platte daken wordt echter meestal langs buiten geïsoleerd. Zo wordt de dakconstructie zelf geïntegreerd in de isolatieschil en dat vermindert temperatuurschommelingen. Daardoor zal het dak minder uitzetten en krimpen waardoor scheuren veel minder frequent zijn.

Om platte daken te isoleren die niet betreden worden, kiest men meestal voor harde isolatieplaten. Wil je het dak als terras gebruiken, dan kiest men meestal voor XPS-platen die afgedekt worden met steentjes, hout of tegels.

Welke premies bestaan er voor dakisolatie?

Er bestaan enkele premies die je kan aanvragen wanneer je je dak isoleert.
De dakisolatiepremie van Fluvius kan je aanvragen wanneer je een dak of zoldervloer isoleert in een bestaande woning of appartement.

Opgelet: om de premie aan te kunnen vragen, mag je het dak niet zelf isoleren. Er moet een vakman aan te pas komen.

Vormt het isoleren van het dak onderdeel van een grootschalige renovatie, dan kan je de EPC-labelpremie aanvragen. Wanneer je het EPC-label van een oude woning dankzij renovaties gevoelig kan verhogen in een periode van 5 jaar, kan je tot 5000 euro premie krijgen.

Bovendien bieden verschillende gemeentes en provincies hun eigen dakisolatiepremies aan. Vraag dus zeker na bij jouw gemeente of er een premie is voor dakisolatie.

Wil je je dak isoleren? Certiweb vindt een expert in jouw regio

Een expert in dakisolatie nodig om je woning energiezuiniger te maken? Alle renovatie experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.