Welke renovaties zorgen voor een betere EPC? En welke premies krijg je daarvoor?

Welke renovaties zorgen voor een betere EPC? En welke premies krijg je daarvoor?

Energiefacturen open je nooit met een glimlach, maar daar kan verandering in komen. Wanneer je de EPC-waarde van je woning verlaagt, zal je energieverbruik drastisch dalen.

Maar welke renovaties zorgen voor een betere EPC-waarde? En welke premies kan je aanvragen voor die renovaties? We geven je alle informatie in dit artikel.

Eerst en vooral: wat is een EPC?

Het EPC of energieprestatiecertificaat wordt opgemaakt door een EPC-deskundige en legt vast hoe energiezuinig je woning is. Het EPC is verplicht voor te leggen wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Zo kunnen potentiële kopers of huurders beter inschatten hoe hoog de energiefactuur zal oplopen.

Het EPC-attest bestaat uit verschillende onderdelen

Het belangrijkste deel is natuurlijk het getal dat de energiescore weergeeft. Hoeveel energie je woning verbruikt, wordt uitgedrukt in kWh per m².

Hoe lager het getal op het EPC, hoe energiezuiniger je woning is. Op EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 wordt dat kerngetal vergezeld van een label gaande van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Welke renovaties verbeteren je EPC?

1. Isolatie

Isolatie is met een grote voorsprong de belangrijkste renovatie die je kan uitvoeren om het EPC van je woning op te krikken. Wanneer een dak of muur niet geïsoleerd is, verlies je ongeveer een derde van de warmte die je produceert. Je kan zowel je dak, je muren als je vloer isoleren. Daarnaast zijn ramen met dubbel glas ook een vereiste.

2. Verwarming

Het spreekt voor zich dat ook je verwarmingstoestellen zelf de energiefactuur stevig kunnen drukken. Elektrische verwarmingstoestellen verbruiken bijvoorbeeld een pak meer energie dan een centrale verwarming op aardgas.

Een renovatie van je verwarmingsinstallatie is dus zeker ook een goed idee. De nieuwste toestellen zijn een pak energie-efficiënter dan oude installaties.

De belangrijkste premie: de EPC-labelpremie

De belangrijkste premie die je kan aanvragen is de EPC-labelpremie. Deze premie bestaat pas sinds 2021. Je krijgt de premie als je je woning binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert en daarmee het EPC aanzienlijk verbetert. Hoeveel je krijgt, hangt af van hoeveel je EPC dankzij de renovatie verbetert.

Voorwaarden EPC-labelpremie

Je kan de EPC-labelpremie aanvragen als je eigenaar bent van een woning met een slechte EPC-waarde. Dat EPC moet in of na 2019 opgemaakt zijn. Je krijgt de premie in twee gevallen:

  • Het EPC van de woning had label E of F en moet dankzij renovatie binnen de 5 jaar minimaal label C halen.
  • Het EPC van de wooneenheid (appartement of studio) had label D, E of F en moet dankzij renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B halen.

Hoe vraag ik de EPC-labelpremie aan?

Om de EPC-labelpremie aan te vragen, moet je de premie eerst activeren en daarna een nieuw EPC laten opmaken om de uitbetaling aan te vragen.

Wanneer je over een EPC beschikt dat in of na 2019 opgemaakt werd, kan je bij Fluvius de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Dat gebeurt online via de website van Fluvius.

Zijn de renovaties gebeurd, dan laat je een nieuw EPC opmaken waaruit blijkt dat je woning minstens EPC-label C of je wooneenheid EPC-label B gehaald heeft. Dat moet gebeuren binnen de 5 jaar nadat je de premie geactiveerd hebt. Je hebt dan precies 12 maanden om de premie online aanvragen bij Fluvius.

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie

Hoeveel je precies krijgt, hangt af van welk EPC-label de woning of wooneenheid toegekend krijgt nadat je de renovatie afgerond hebt binnen de periode van 5 jaar.

Had je woning een EPC-label E of F en behaal je nu een EPC-label A, dan krijg je een premie van 5000 euro.

Ben je de eigenaar van een wooneenheid (appartement of studio) en had je een EPC-label D, E of F, dan krijg je bij een nieuw EPC-label A een premie van 3750 euro.

Ook als je een EPC-label van B of C haalt (bij een wooneenheid) is de premie aanzienlijk. Hieronder geven we je een overzichtje.

Woning met EPC-label E of F:

  • 5000 euro bij nieuw label A
  • 3750 euro bij nieuw label B
  • 2500 euro bij nieuw label C

Wooneenheid met EPC-label D, E of F:

  • 3750 euro bij nieuw label A
  • 2500 euro bij nieuw label B

De EPC-labelpremie in schijven aanvragen

Je kan de premie ook in schijven aanvragen, al moet je dan wel telkens een erkende EPC-keurder laten langskomen en daarvoor moet je natuurlijk betalen.

Als je je woning met een EPC-label E renoveert en nu een EPC-label C krijgt, dan kan je de premie aanvragen.

Wanneer je binnen hetzelfde tijdsbestek van 5 jaar nog een renovatie uitvoert en je woning nu een EPC van B toegekend krijgt, dan kan je opnieuw een premie aanvragen.

Die premie bedraagt het verschil tussen het bedrag dat je voor een EPC-label B krijgt en de al verkregen premie voor het EPC-label C.

Een renovatie gedaan en wil je van de EPC-labelpremie genieten maar heb je eerst nog EPC-keuring nodig? Vraag je EPC-keuring hier online aan bij een erkende EPC-keurder.

De totaalrenovatiebonus

De EPC-labelpremie is niet combineerbaar met de oudere totaalrenovatiebonus. De totaalrenovatiebonus is een premie die je kreeg als je 3 energiebesparende maatregelen nam.

Zit je al in het traject van de totaalrenovatiebonus, dan kan je geen EPC-labelpremie meer aanvragen. Dat is het geval als je tussen 2017 en 2020 al een renovatie-investering gedaan hebt en daarvoor een premie hebt aangevraagd.

Heb je in 2020 een bestelbon of offerte ondertekend voor een renovatie die meegerekend kan worden voor een renovatiebonus, dan heb je de keuze tussen de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Andere renovatiepremies die je kan aanvragen

Energiepremies van Fluvius

Als je in het traject van de EPC-labelpremie stapt, dan kan je nog steeds de energiepremies van Fluvius aanvragen. De gangbare energiepremies zijn dus wel combineerbaar met de EPC-labelpremie.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de energiepremie die je van Fluvius krijgt wanneer je:

  • Je dak isoleert
  • Je muren of vloer isoleert
  • Je ramen renoveert (glas- en schrijnwerk).

Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie zit iets ingewikkelder in elkaar. De toegekende premie bedraagt maar liefst 20% of 30% (als je een bepaald inkomensmaximum niet overschrijdt) van de goedgekeurde facturen. De maximumpremie voor renovatiewerken bedraagt 10.000 euro.

Gemeentelijke en provinciale premies

De meeste provincies en gemeentes hebben bovendien nog bijkomende premies. Vaak is dat het geval voor dakisolatie. Je kan alle gemeentelijke en provinciale premies vinden met de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen.

Wil je de EPC van je woning opkrikken? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een expert nodig om de EPC van je woning met renovaties te verhogen? Alle renovatie experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.