Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in je huis niet te hoog en niet te laag is. Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen vochtproblemen, maar is ook schadelijk voor je gezondheid.

Maar wat is nu de ideale vochtigheid in huis precies? En wat kan je doen om die ideale luchtvochtigheid te bereiken? Je komt het in dit artikel te weten.

Wat is luchtvochtigheid precies?

Iedereen voelt aan wanneer de lucht vochtig is en wanneer de lucht net heel droog is. Maar wat is die luchtvochtigheid eigenlijk?

De relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht hangt. De luchtvochtigheid wordt steeds uitgedrukt in een % (percentage).

  • Hoe hoger de luchtvochtigheidsgraad, hoe meer waterdamp er zich in de lucht bevindt.
  • De relatieve luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid vocht, maar ook de temperatuur van de lucht speelt een belangrijke rol.
  • Hoe warmer de lucht is, hoe meer waterdamp de lucht kan vasthouden en hoe hoger de luchtvochtigheid is.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De relatieve luchtvochtigheid ligt idealiter tussen 40% en 60%. Wanneer de helft van de lucht dus ongeveer bestaat uit waterdamp, zit je helemaal goed.

Een relatieve luchtvochtigheidsgraad tussen 40% en 60% voelt aangenaam aan en is ook het beste voor de gezondheid.

Wat zijn de oorzaken van een slechte luchtvochtigheid in huis?

Eerst en vooral: de luchtvochtigheidsgraad in je woning wordt vooral bepaald door de luchtvochtigheid buiten. Daar kan je natuurlijk weinig aan veranderen. In de winter is de lucht vaak droog en wanneer de temperaturen stijgen en de lucht meer water kan vasthouden, krijgen we logischerwijs een hogere luchtvochtigheidsgraad. Toch zijn er een aantal factoren die een bijkomende rol spelen.

Merk je dat bepaalde kamers vochtiger zijn dan andere, dan heb je mogelijk te maken met een vochtprobleem in de muren. Vochtige muren houden water vast en zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid binnenshuis hoger ligt. Het spreekt voor zich dat dergelijke vochtproblemen zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. Ben je op zoek naar een specialist in vochtbestrijding? Vraag hier je gratis vochtanalyse aan.

Ook in slecht geventileerde ruimtes, zoals badkamers zonder ramen, zal de luchtvochtigheid altijd hoger zijn.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Een te hoge luchtvochtigheid kan wel degelijk gevolgen hebben. We zetten de problemen die een te hoge luchtvochtigheid kan veroorzaken hieronder op een rijtje.

Vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen niet alleen de oorzaak, maar ook het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid zijn. Wanneer de luchtvochtigheid in bepaalde ruimtes namelijk permanent te hoog is, kan dat na verloop van tijd lokaal vochtproblemen veroorzaken.

Dat probleem komt vooral voor in slecht geventileerde badkamers. De gevolgen zijn niet min. De waterdamp hecht zich vast aan de muren of aan het plafond en de waterdruppeltjes groeien uit tot problematische vochtplekken. Daarna kunnen zich schimmels op die vochtplekken vormen.

Gezondheid

Een te hoge relatieve vochtigheid is niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je de slaapkamer niet goed ventileert, kan dat ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

De luchtvochtigheid zal er hoger liggen en dat trekt huisstofmijt aan. Die kleine diertjes halen namelijk vocht uit de omgevingslucht om te kunnen overleven. Wanneer de lucht te vochtig is, kan je bovendien een benauwd gevoel krijgen. De slaapkamer goed ventileren is dus de boodschap.

Tip: vermoed je dat je woning kampt met vochtproblemen? Neem dan contact op met een vochtexpert die de problemen kan verhelpen.

Wat zijn de gevolgen van een te lage luchtvochtigheid?

Ook een te lage luchtvochtigheid brengt problemen met zich mee, ook al heeft dat meer met het weer en de temperatuur te maken dan met vochtproblemen.

Je zal sneller uitdrogen bij te lage luchtvochtigheid omdat het zweet veel sneller verdampt. Daarnaast worden astma en allergische reacties sterker wanneer de luchtvochtigheid laag is. Ook virussen verspreiden zich dan sneller.

Hoe kan je de vochtigheid in huis veranderen?

Ventilatie

De beste oplossing om een te hoge luchtvochtigheidsgraad aan te pakken is simpel: ventileren. Zet een raam open en laat de wind haar werk doen.

De frisse lucht circuleert in de vochtige kamer en zorgt voor een stabilisering van de vochtigheidsgraad. Een goede ventilatie kan heel wat problemen voorkomen.

Heb je geen raam in de vochtige kamer, dan is het een goed idee om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. De aanvoer en de afvoer van lucht wordt met een mechanisch ventilatiesysteem automatisch geregeld.

Het grote voordeel van dergelijke ventilatiesystemen is dat je niet met roosters in ramen en muren hoeft te werken. De lucht wordt dan snel ververst en zo vermijd je vochtproblemen.

Luchtbevochtiger

Wanneer de lucht buiten droog is, helpt ventileren niet om de luchtvochtigheid binnenshuis op te krikken. Daarvoor kan je wel een luchtbevochtiger gebruiken.

Met dit soort toestellen kan je de optimale luchtvochtigheid van 50% snel en efficiënt bereiken. Luchtbevochtigers kunnen zo geïrriteerde ogen en droge huid of lippen voorkomen.

Wat is het ideale vochtigheidsniveau per ruimte?

De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Dat is het streefdoel voor alle ruimtes in de woning. Zowel de slaapkamer als de keuken schommelen dus het beste rond die luchtvochtigheid van 50%.

Toch is er een uitzondering. Bergruimtes hebben, naargelang wat je er bewaart, beter een hogere of lagere luchtvochtigheid. Het is natuurlijk onmogelijk om de luchtvochtigheid in één kamer aan te passen in je woning, maar we geven het je toch graag mee.

Welke producten waar best bewaren?

  • Fruit bewaar je bijvoorbeeld beter in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. De keuken is dan een goede plek.
  • Granen, kledij en andere droge producten bewaar je dan weer het beste in ruimtes met een lage luchtvochtigheid.

In bibliotheken of musea zal je daarom merken dat waardevolle werken bewaard worden in glazen kisten. Daarin wordt onder andere de luchtvochtigheid heel erg laag gehouden. Zo worden die kostbare kunstwerken uitstekend geconserveerd.

Wil je de ideale luchtvochtigheid in huis bereiken? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Een vochtexpert of ventilatie-expert nodig om de ideale vochtigheidsgraad in je woning te bereiken? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.