De 4 meest voorkomende vochtproblemen + wat eraan te doen?

Meest voorkomende vochtproblemen + wat eraan te doen?

Vochtproblemen: de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Doorslaand vocht, opstijgend vocht, vochtige kelders en schimmelproblemen ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk, maar vochtproblemen zijn wel degelijk te behandelen.

In dit artikel geven we je een overzicht van alle soorten vochtproblemen en we vertellen je hoe ze op te lossen zijn.

Wat is vocht in huis eigenlijk?

Wanneer je een huis gaat kopen en je merkt vochtige muren op, begin je waarschijnlijk meteen te huiveren. Vocht in huis is een van de grootste struikelblokken voor kopers. Toch hoeft vocht zeker geen doodsteek te zijn. Als je weet waar het vochtprobleem precies zit, dan is het meestal ook snel op te lossen.

  • Vochtplekken ontstaan wanneer water ofwel langs buiten door de gevel of het dak naar binnen sijpelt of wanneer het water door de muren opgezogen wordt uit de grond.
  • Ook condensatie kan voor vochtproblemen zorgen wanneer er niet genoeg verlucht wordt.
  • De vochtproblemen uiten zich als natte plekken op de muren en loskomend pleisterwerk of behang, maar vocht kan ook schimmels en hygroscopische zouten veroorzaken.

Waarom moet vocht bestreden worden?

Vochtproblemen kunnen dus op verschillende manieren optreden, maar waarom is vocht nu zo slecht?

  • Ten eerste kan vocht na verloop van tijd de stabiliteit van je woning in gevaar brengen. Wanneer hele muren vochtig zijn, worden ze fragieler.
  • Ten tweede is vocht in huis ook niet goed voor de gezondheid. Schimmelsporen en allergenen gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen behoorlijk beginnen stinken. Die schimmelsporen zijn niet goed voor de luchtwegen en kunnen, mede door een hoge luchtvochtigheid, een benauwd gevoel veroorzaken.

Welke soorten vochtproblemen zijn er?

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater via de buitengevel of langs het dak van de woning naar binnen komt. De oorzaak is vaak een beschadigde buitenmuur of een lek, maar de problemen treden vervolgens vooral binnen op.

Je kan het herkennen aan beschadigd pleisterwerk, afbrokkelende verf of behang dat los komt te hangen.

Opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht gebeurt het omgekeerde. Het is dan de muur die vocht absorbeert dat zich in de bodem bevindt. De onderkant van de muur wordt steeds vochtiger en raakt zo beschadigd. Opstijgend vocht is vaak te wijten aan een beschadigde (of ontbrekende) beschermende waterkering.

Hoe vroeger je opstijgend vocht behandelt, hoe beter, want structurele schade is nadien onvermijdelijk. Opstijgend vocht brengt ook vaak schimmel en een muffe geur met zich mee.

Vochtige kelder

Vochtproblemen bevinden zich vaak in de kelder. Die ruimte wordt meestal minder verlucht en is ook de eerste ruimte die onderloopt bij overvloedige regenval of een hoge grondwaterstand.

Omdat de kelder zich in de ondergrond bevindt, is de ruimte ook gevoelig voor verzakkingen of scheuren in de muren waarlangs vervolgens vocht kan binnensijpelen. Door het gebrek aan ventilatie ontstaan in de kelder ook sneller schimmels en dat is nefast voor de gezondheid.

Condensatie

Condensatie komt voor wanneer warme, vochtige lucht afkoelt op een koud oppervlak waardoor de waterdamp verandert in waterdruppeltjes. Wanneer er slecht geventileerd wordt, kan dat vocht in de muren worden opgenomen.

Condensatie en de bijhorende vochtproblemen zijn typisch voor badkamers. Ook hier zijn schimmels snel aanwezig.

Hoe kan je vochtproblemen oplossen?

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht moet de gevel waterdicht gemaakt worden door middel van een hydrofuge. Bij een hydrofuge, of gevelimpregnatie, worden de buitenmuren geïmpregneerd met een vochtwerend middel.

De gevel zal dan geen water meer opnemen en uitdrogen. Wanneer er scheuren of barsten in de buitengevel ontstaan zijn, moet de gevel zelf ook hersteld worden. Dat kan gebeuren op verschillende manieren.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan meestal eenvoudig behandeld worden met een muurinjectie. Het is een relatief goedkope methode waarbij een chemische waterkering aangebracht wordt die het grondvocht moet tegenhouden.

Is het probleem ver gevorderd, dan moet de muur onderkapt worden. De muur wordt dan tot de onderkant blootgelegd en er wordt een fysieke waterkering aangebracht onder de muur. Dit is een zeer effectieve, maar ook dure methode.

Vochtige kelder

Ook bij vochtige kelders zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Heb je last van doorslaand vocht in de kelder, dan kan een kelderbekuiping de oplossing bieden. De keldermuren worden in dat geval opnieuw bekleed met een waterdichte cementmortel.

Is de ondergrond erg nat en zijn nieuwe problemen onvermijdelijk, dan is het een goed idee om je kelder te draineren. Dat kan zowel aan de binnen- als de buitenkant van de kelder.

Condensatie en schimmel

Heb je last van schimmels door condensatie, dan is ventilatie belangrijk. Er bestaan verschillende elektrische ventilatiesystemen die uitstekend werken. De schimmels kunnen ook tamelijk eenvoudig verwijderd worden, maar je moet ze wel goed uitroeien zodat ze later zeker niet terugkomen.

Wie mag vocht bestrijden?

Het spreekt voor zich dat je vochtproblemen serieus moet nemen en ze zo snel mogelijk moet laten behandelen. Je laat die taak beter over aan een professionele vochtexpert die weet wat hij doet. Omdat vocht grondige problemen kan veroorzaken, is het geen goed idee om zelf vochtproblemen te proberen oplossen.
Er is geen wettelijk certificaat dat vochtbestrijders moeten behalen en er zijn dus geen officieel erkende vochtbestrijders. Waar je wel op kan letten, zijn de ATG- en BCCA-certificaten.

Hoeveel kost het om vocht weg te halen?

Het is moeilijk om richtprijzen mee te geven voor vochtbestrijding. Hoe groter het vochtprobleem is, hoe duurder het natuurlijk zal zijn om het op te lossen. Elke soort vochtprobleem vraagt bovendien om een andere oplossing.

Wanneer je enkel de binnenmuur moet laten injecteren, is het vochtprobleem al van de baan voor zo’n 800 euro. Moet er een hydrofuge uitgevoerd worden of is er werk aan de gevel nodig, dan betaal je al snel 1500 tot 2000 euro.

Om te weten te komen hoeveel het zal kosten om het vochtprobleem in jouw woning op te lossen, moet je een professionele vochtbestrijder contacteren.

Een vochtspecialist nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een specialist nodig voor het vochtprobleem in je woning? Alle vochtspecialisten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.