Airco plaatsen? Dit moet je weten + waarop letten?

Airco plaatsen dit moet je weten

Op hete zomerdagen is er niets beters dan de warmte te ontvluchten in een frisse, gekoelde kamer. Airco’s bestaan tegenwoordig in alle vormen, kleuren en maten. Heb je nog geen airco hangen, maar wil je wel een airco plaatsen? Lees dan vooral verder en kom alles te weten waarom je moet letten.

Waarom is een airco ook in België een goed idee?

Zonder airco is het in de zomer puffen en zweten geblazen, maar toch hangt er in veel Belgische woningen geen airco. De meeste mensen denken dat airco’s duur zijn, veel verbruiken en de muur ontsieren, maar dat is al lang niet meer het geval.

Wie een airco plaatst, kan dat doen met subtiele toestellen die energiezuinig werken.
Bovendien kunnen de meeste airco’s, en dan vooral de nieuwste aircotoestellen, meer dan lucht koelen alleen. In de winter kunnen ze bijvoorbeeld dienen als elektrische bijverwarming. Daarnaast kunnen sommige aircotoestellen zelfs de lucht filteren en desinfecteren. Je aircotoestel is dus het hele jaar door nuttig.

Welke soorten airco zijn er?

In het algemeen kan men drie soorten airco’s onderscheiden: de mobiele airco, de airco met buitenunit en de airco zonder buitenunit.

Mobiele airco

De mobiele airco kan je overal plaatsen. Je hebt enkel een stopcontact nodig.

  • De grote voordelen van mobiele airco’s zijn dat je ze kan verplaatsen en vooral dat ze een pak minder kosten dan andere aircotoestellen.
  • De nadelen zijn dat mobiele airco’s meer energie verbruiken en vaak ook behoorlijk wat lawaai maken.

Mobiele airco’s zijn ideaal als je kleine ruimtes kortstondig wil koelen.

Airco met buitenunit

De airco met buitenunit is het klassieke aircotoestel. Deze zogenaamde split airco’s bestaan uit twee delen. De motor hangt buiten aan de gevel en koelt daar de lucht af. Via een luchtpijp wordt die koude lucht dan door de binnenunit in de ruimte geblazen.

  • Het voordeel is dat ze erg stil zijn en uitstekend werken, maar airco’s met buitenunits hebben vaak wel een stevige aankoopprijs. Wil je verschillende ruimtes in je woning uitrusten met een aircotoestel? Dan kan je die allemaal aan dezelfde buitenunit koppelen. Dat drukt de prijs ook enigszins.
    Airco’s met buitenunit zijn de beste keuze als je meerdere airco’s wil plaatsen. Aangezien ze geluidsstil zijn, zijn ze ideaal voor in slaapkamers.
  • Het nadeel is dat de installatie niet eenvoudig te doen is. Meestal laat je dit best over aan een airco-expert, zeker als je meerdere indoor units wil plaatsen.

Airco zonder buitenunit

De airco zonder buitenunit, ook wel monoblock airco genoemd, is een combinatie van de mobiele airco en de airco met buitenunit. De monoblock airco’s hebben geen buitenunit en koelen de lucht dus in de kamer. Ze maken daardoor iets meer lawaai, maar nemen wel veel minder plaats in dan mobiele airco’s.

Bovendien kosten ze minder dan airco’s met een buitenunit. Airco’s zonder buitenunit zijn een goede keuze in leefruimtes waar het (geringe) lawaai niet stoort.

Welk vermogen moet mijn airco hebben?

Weet je ondertussen welke soort airco je wil plaatsen? Dan moet je enkel nog weten welk vermogen de airco moet hebben. Hoe hoger het vermogen van de airco, hoe krachtiger hij is. Om te achterhalen welk vermogen je aircotoestel moet hebben, hanteert men een simpele berekening.

  • Bereken het volume van de ruimte (vermenigvuldig lengte, breedte en hoogte)
  • Vermenigvuldig het volume van de ruimte met factor 30, 40 of 50
    • Factor 30: goed geïsoleerde kamer met weinig ramen
    • Factor 40: kamer met veel ramen
    • Factor 50: slecht geïsoleerde kamer
  • De uitkomst is het vermogen van de airco in Watt (W)

Voorbeeld: wil je een goed geïsoleerde slaapkamer met 1 raam van 50 m³ koelen, dan heb je een airco van 1500 W of 1,5 kW nodig.

Wil je meerdere airco’s aansluiten op eenzelfde buitenunit, dan tel je alle wattages van alle ruimtes op en vermenigvuldig je dat getal met factor 0,7. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat alle airco’s op hetzelfde moment op volle kracht zullen werken.

Hoe verloopt de installatie van een airco?

Onze tip: laat de installatie van een airco over aan een vakman. Het bespaart je tijd, werk en mogelijke fouten.

Ben je een handige harry en wil je de airco zelf aan de muur hangen, dan moet je enkele stappen volgen.

Eerst bevestig je de binnenunit van de airco aan de muur. Laat idealiter 15 cm ruimte rondom de airco. Vooraleer je de binnenunit aan de muur vasthangt, boor je de gaten voor de leidingen van de airco.

Vervolgens steek je de meegeleverde elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer door het boorgat. De koelleidingen moeten wettelijk aangesloten worden door een erkend aircotechnicus. Dat kan je dus nog niet zelf doen.

Dan pas monteer je de buitenunit aan de gevel. Dat gebeurt in de meeste gevallen met montagebeugels die aan de muur bevestigd worden. Daarna sluit je de condensafvoer en elektriciteitskabel aan.

Ten slotte moet een gespecialiseerd aircotechnicus langskomen om de installatie van de airco te voltooien. De airco-expert voert een druktest uit en neemt de installatie van de koelleidingen en de elektrische aansluiting op de zekeringkast voor zijn rekening.

Wie mag een airco installeren?

Je kan de airco in principe zonder problemen zelf installeren, al is dat niet aan te raden. Fouten zijn snel gebeurd en die kunnen grote gevolgen hebben. Er moet namelijk geboord worden in de muur en het is heel belangrijk dat alles correct worden aangesloten.

Belangrijk: het in gebruik nemen van een airco mag je niet zelf doen. Aircotoestellen vallen onder de regeling van de zogenaamde F-gassen en daarom moet er steeds een professional controleren of alles goed is vooraleer de airco gebruikt mag worden.

We raden je daarom aan om samen te werken met een airco-expert als je een airco plaatst. Zo is de airco snel en efficiënt geplaatst en kan de inbedrijfstelling ook meteen gebeuren. Bovendien kunnen professionals je tips geven over welke soort airco het beste zal werken in jouw woning en waar je de aircotoestellen het beste hangt.

Hoeveel kost een airco plaatsen?

Hoeveel je voor een airco betaalt, hangt van veel factoren af. We proberen je toch richtprijzen mee te geven voor elk soort aircotoestel.

  • Mobiele airco: vanaf 200 euro
  • Airco zonder buitenunit plaatsen: 1200 tot 3000 euro
  • Airco met buitenunit plaatsen: 1500 tot 3500 euro (binnen- en buitenunit) en 800 tot 1000 euro per extra binnenunit

Naast het soort aircotoestel, bepaalt vooral het vermogen van de airco de prijs. Ook het merk van de airco die je plaatst speelt een rol, net als het design. Er bestaan erg subtiele airco’s die je helemaal in de muur of in het plafond kan inbouwen. Enkel de roosters zijn dan zichtbaar. Het spreekt voor zich dat je voor dat soort airco’s meer betaalt.

Een Airco nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio

Heb je nog een airco-expert nodig voor de airco in je woning? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.