Overzicht: welk EPC-attest voor welk gebouw nodig?

Welke renovaties zorgen voor een betere EPC? En welke premies krijg je daarvoor?

Het EPC is een vaste waarde geworden op de vastgoedmarkt. Het energieprestatiecertificaat geeft aan elk gebouw een energiescore en is verplicht bij verkoop of verhuur van een pand. Zo worden eigenaars gestimuleerd om renovaties uit te voeren die het gebouw energiezuiniger maken.

Er bestaan verschillende soorten EPC’s. Er is een EPC voor woningen en voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, maar ook specifieke EPC’s voor niet-residentiële of openbare gebouwen. Welk EPC is nodig voor welk gebouw? We vertellen je het hieronder.

1. Het energieprestatiecertificaat plakt een energiescore op elk gebouw

Het energieprestatiecertificaat, beter bekend als het EPC, is een attest dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw al dan niet is. Enkel een erkende energiedeskundige mag een EPC opstellen. Daarvoor komt de expert langs, voert metingen uit en berekent een energiescore met de hulp van software.

Het belangrijkste onderdeel van het EPC is de energiescore, die wordt uitgedrukt in kWh per m² per jaar. Hoe lager dat getal, hoe minder energie het gebouw verbruikt en hoe beter dus. Sinds 2019 wordt dat cijfer vergezeld van een energielabel, gaande van A+ tot F. Zo heb je in één oogopslag een idee van de energie-efficiëntie van het gebouw.

Vraag hier je EPC-attest aan

2. Welke soorten EPC’s bestaan er?

Er bestaan heel wat verschillende gebouwen en dus zijn er ook meerdere soorten EPC’s. Elk type gebouw heeft een eigen energieprestatiecertificaat. We zetten ze hieronder op een rijtje.

EPC voor bestaande woongebouwen

Woningeigenaars hebben een EPC nodig wanneer ze hun woning willen verkopen of verhuren. Het energieprestatiecertificaat, en meer bepaald de energiescore die op het EPC staat, moet kopers en huurders een goed idee geven van de toekomstige energiefactuur.

Het EPC voor bestaande woongebouwen geldt voor alle soorten woningen, zowel EPC voor appartementen, studio’s, collectieve woongebouwen als huizen.

EPC voor de gemeenschappelijk beheerde delen van een appartementsgebouw

Sinds 2022 is het ook verplicht om een EPC te laten opmaken van de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw. Dat EPC slaat op de energiezuinigheid van de delen en installaties van het appartementsgebouw die door de verschillende eigenaars samen beheerd worden.

EPC voor kleine niet-residentiële eenheden

Ook niet-residentiële gebouwen moeten een EPC hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om een horecazaak, een kantoor, een winkel, een praktijk, een kinderopvang, een B&B, etc. De bruikbare vloeroppervlakte van de eenheid mag niet groter zijn dan 500 m².

Het EPC voor grote niet-residentiële gebouwen

Is de vloeroppervlakte wel groter dan 500 m², dan heb je een EPC voor grote niet-residentiële gebouwen nodig.

EPC voor publieke gebouwen

Ook publieke gebouwen, waar iedereen zomaar kan binnen- en buitenwandelen, moeten uitgerust zijn met een EPC. Daarvoor moet een energiedeskundige type C langskomen. Dit soort EPC’s is minder uitgebreid en houdt enkel rekening met het gemiddelde jaarverbruik van het gebouw.

Vanaf 2023 wordt het EPC voor publieke gebouwen echter afgeschaft en vervangen door het EPC voor kleine of grote niet-residentiële gebouwen. Overheidsgebouwen zullen dus ook strenger worden onderworpen aan de regels.

Wat is het verschil tussen een EPC en EPB-verslag?

3. Wanneer is welk EPC verplicht?

Het EPC voor bestaande woongebouwen en voor kleine niet-residentiële eenheden: dit moet je laten opmaken wanneer je de woning of gebouweenheid wil verkopen of verhuren.

Het EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw: dit werd nieuw ingevoerd. Dit EPC moet verplicht aanwezig zijn, ook wanneer er geen verkoop- of verhuurplannen zijn.

De datum waarop het EPC voor gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw verplicht aanwezig moet zijn, hangt af van het aantal wooneenheden:

  • Vanaf 2022: 15 of meer gebouweenheden
  • Vanaf 2023: 5 t.e.m. 14 gebouweenheden
  • Vanaf 2024: 2 t.e.m. 4 gebouweenheden

Het EPC voor grote niet-residentiële gebouwen: dit is verplicht bij de verkoop of verhuur van het gebouw vanaf 2023. Vanaf 2024 zal elk publiek niet-residentieel gebouw over een dergelijk EPC moeten beschikken, ook als het gebouw niet verkocht of verhuurd zal worden. Die verplichting volgt in 2025 voor niet-residentiële gebouwen met een vloeroppervlakte van meer dan 1000 m². Het jaar daarna zullen die gebouwen allemaal uitgerust moeten zijn met een EPC, ongeacht verkoop-of verhuurplannen.

Vraag je EPC-expert aan

Heb je een EPC attest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een energiedeskundige nodig voor een EPC? Alle energiedeskundigen op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.