Wat is een goede EPC-waarde voor je woning?

Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

Stijgende energieprijzen en de klimaatverandering overhalen Vlaamse gezinnen om hun woning energiezuiniger te maken. Om de energiezuinigheid van een woning uit te drukken, gebruiken we het energieprestatiecertificaat. Dat EPC is een instrument om een energiescore te plakken op een woning.

Maar wanneer spreken we van een goede EPC-waarde? En wanneer is de energiescore van je woning slecht? We leggen je het hieronder uit.

1. Eerst en vooral: wat is een EPC precies?

EPC is de afkorting van energieprestatiecertificaat. Dat certificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een energiedeskundige inspecteert daarvoor je woning en berekent een energiescore die uitgedrukt wordt in kWh per m² per jaar. Hoe lager dat getal ligt, hoe beter de energiescore van de woning.

Sinds 2019 wordt die energiescore gelinkt aan een energielabel gaande van A+ (energiezuinig) tot F (niet energiezuinig). Daarnaast vind je op het EPC ook advies over hoe je de woning nog energie-efficiënter kan maken.

Het EPC werd verplicht in het kader van het Renovatiepact in 2017. Sindsdien moet je steeds de EPC-score vermelden wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Het moet woningeigenaars motiveren om energiebesparende renovaties uit te voeren.

Vraag hier je EPC-attest aan

2. Hoe wordt de energiescore op het EPC berekend?

De berekening van de energiescore is behoorlijk complex. Enkel een erkende energiedeskundige van het type A mag een EPC opstellen. Daarvoor gebruikt de expert een programma dat rekening houdt met onder andere de bouwmaterialen, de gebruikte isolatie, het verwarmingssysteem, de woonoppervlakte, het type woning en nog meer gegevens. Om de berekening te kunnen uitvoeren, moet de energie-expert bij je langskomen.

Welke renovaties zorgen voor een betere EPC? En welke premies krijg je daarvoor?

3. Welke factoren beïnvloeden het EPC?

Er zijn met andere woorden heel wat factoren die de uiteindelijke energiescore op het EPC beïnvloeden. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje.

Het soort woning

De energiescore van een alleenstaande woning zal vaak slechter zijn dan die van een appartement gebouwd met dezelfde materialen. Een appartement heeft namelijk enkel een voor- en achtergevel. Langs de zijkanten van het appartement kan veel moeilijker warmte ontsnappen.

Een alleenstaande woning heeft twee extra gevels en vereist daarom meer isolatie. Een halfopen bebouwing schommelt ergens tussen de twee.

Het verwarmingssysteem in huis

Het soort verwarming in je huis is van groot belang voor de berekening van het EPC. De grootste dooddoener is elektrische verwarming. Dat zal de energiescore drastisch verhogen (ook al ligt je energiefactuur misschien niet zo extreem hoog). Verwarming op gas is beter, maar warmtepompen spannen de kroon.

Gebruik je voor het warmwatersysteem een zonneboiler en liggen er zonnepanelen op je dak? Dan zal je EPC er natuurlijk veel beter uitzien.

Het bouwjaar

Het bouwjaar van de woning zal ook een grote invloed hebben op het EPC. Natuurlijk niet noodzakelijk omdat de woning oud is, maar wel omdat de isolatienormen vroeger niet veel voorstelden.

Een woning uit de jaren ’70 die niet gerenoveerd werd, zal een bijzonder slechte EPC-score behalen. Er zal weinig isolatie zijn en mogelijk ontbreekt er zelfs centrale verwarming. Ben je van plan om je oude woning te verkopen zonder eerst renovatiewerken uit te voeren? Dan kan het bloedrode EPC voor moeilijkheden zorgen en potentiële kopers of huurders afschrikken.

4. Dus: wat is een goede EPC-score?

Het EPC van je woning wordt zorgvuldig bepaald door de energiedeskundige met behulp van software. Het resultaat is een score waarop een label geplakt wordt. Het energielabel gaat van A+ tot F. Een overzicht:

  • A+: minder dan 0 kWh/m²/jaar
  • A: tussen 100 en 0 kWh/m²/jaar
  • B: tussen 200 en 100 kWh/m²/jaar
  • C: tussen 300 en 200 kWh/m²/jaar
  • D: tussen 400 en 300 kWh/m²/jaar
  • E: tussen 500 en 400 kWh/m²/jaar
  • F: tussen hoger dan 500 kWh/m²/jaar

Maar wat is nu een goede EPC? Dat zijn labels A en B voor appartementen en labels A, B en C voor huizen. Je woning is dan behoorlijk energiezuinig. De nodige isolatie is aanwezig en het verwarmingssysteem is verantwoord.

Die labels A en B worden naar voren geschoven als het doel wanneer je energetische renovaties uitvoert in je woning. Behaal je labels A of B (of C voor huizen) en had je woning voorheen label D, E of F, dan maak je namelijk aanspraak op de EPC-labelpremie.

In het kader van het Renovatiepact streeft Vlaanderen ernaar dat elke woning een energielabel A of A+ heeft. Dat komt dus overeen met een EPC-score van maximaal 100 kWh/m².

Vraag je EPC-expert aan

Heb je een EPC attest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een energiedeskundige nodig voor een EPC? Alle energiedeskundigen op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.