EPC-labelpremie: wat is het en wat zijn de voorwaarden?

Wat is het verschil tussen een EPC en EPB-verslag?

Wie zijn woning renoveert, kan mogelijk de EPC-labelpremie aanvragen. Dat is een premie van Fluvius voor wie ingrijpende energetische renovatiewerken uitvoert. Je huis moet voor de werken beginnen EPC-label E of F hebben en na de werken energiescore A, B of C behalen. Appartementen mogen voor de werken ook EPC-label D hebben, maar moeten wel label A of B halen na de renovaties.

Wat is de EPC-labelpremie precies? Hoeveel bedraagt de premie? En wat zijn de voorwaarden om de EPC-labelpremie te kunnen aanvragen? We vertellen je het hieronder.

1. Wat is de EPC-labelpremie?

Ben je van plan om je woning grondig te renoveren, dan maak je mogelijk aanspraak op de EPC-labelpremie. Het is een premie die sinds 2021 bestaat. Het doel? Woningeigenaars motiveren om grondige renovaties uit te voeren die energie besparen. Die renovaties zijn belangrijk om ons land groener en energie-efficiënter te maken.

Vraag hier je EPC-attest aan

2. Wat zijn de voorwaarden voor de EPC-labelpremie?

Niet elke renovatie garandeert aanspraak op de EPC-labelpremie. Er zijn enkele voorwaarden waaraan de renovatiewerken moeten voldoen. Het is erg belangrijk om voor de werken een EPC te laten opmaken.

Je kan de EPC-labelpremie namelijk enkel aanvragen wanneer:

  • Je huis voor de renovatie een EPC-label E of F heeft
  • Je appartement voor de renovatie en EPC-label D, E of F heeft.

Belangrijk: het EPC die de energiesituatie van de woning schetst vóór de werken mag niet ouder zijn dan 2019.

Na de werken moet je woning gevoelig energie-efficiënter zijn.

  • Je huis moet na de renovatie een EPC-label van A, B of C hebben
  • Je appartement moet na de renovatie een EPC-label van A of B hebben

Er mag maximaal 5 jaar tussen de twee EPC’s zitten. Heb je een EPC laten opmaken in 2019, dan heb je dus tot 2024 de tijd om de energiebesparende werken af te ronden. Denk je meer tijd nodig te hebben, dan laat je beter een EPC opmaken vlak voor de werken beginnen.
Wie de woning sloopt en helemaal herbouwt, komt niet langer in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

3. Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Hoeveel de EPC-labelpremie precies bedraagt, hangt af van welk EPC-label je na de werken behaalt.

Voor woningen met een EPC-label van E of F voorheen, kan je de volgende premies krijgen:

  • 5000 euro als je label A behaalt
  • 3750 euro als je label B behaalt
  • 2500 euro als je label C behaalt

Voor appartementen met een EPC-label van D, E of F voorheen, zijn de premies dezelfde. Je moet voor appartementen wel minstens label B behalen.

Ben je een beschermde afnemer en geniet je dus van het sociaal tarief, dan liggen de premies nog iets hoger. Je krijgt dan 6000 euro als je label A behaalt, 4500 wanneer je na de werken label B scoort en, voor huizen, 3000 euro als label C behaald wordt.

Interessant: de premie kan in schijven worden aangevraagd. Heb je renovatiewerken uitgevoerd in een huis met energielabel E en bereik je label B? Dan kan je de EPC-labelpremie van 3750 euro dus aanvragen. Voer je in het jaar daarna nog extra werken uit en haal je nu label A, dan kan je opnieuw een premie aanvragen. Je krijgt het verschil tussen label B en label A dan uitbetaald, in dit geval dus 1250 euro.

4. Hoe vraag je de EPC-labelpremie aan?

De aanvraagprocedure voor de EPC-labelpremie is eenvoudig en gebeurt helemaal online.
Belangrijk is dat je de EPC-labelpremie moet activeren voor je aan de werken begint. Zodra je dus een EPC hebt (niet ouder dan 2019), surf je naar Fluvius en upload je daar het EPC.

Binnen de vijf jaar moet je dan een nieuw EPC uploaden waaruit blijkt dat de energiescore van je woning gevoelig verbeterd is. Ook dat gebeurt allemaal online. Nadat je het nieuwe EPC ontvangen hebt, krijg je 12 maanden de tijd om de premie aan te vragen. Alles gebeurt daarna helemaal automatisch.

5. Is de EPC-labelpremie combineerbaar met de totaalrenovatiebonus?

De EPC-labelpremie is de opvolger van de totaalrenovatiebonus. De EPC-labelpremie is dus niet cumuleerbaar met die totaalrenovatiebonus. Je kan de premie niet twee keer krijgen. Als je al begonnen bent met renoveren voor 2020 (en facturen ontvangen hebt die in 2020 opgemaakt werden), dan zit je automatisch in het traject van de totaalrenovatiebonus.
Het spreekt voor zich dat de EPC-labelpremie wel combineerbaar is met andere premies van Fluvius. Er zijn bijvoorbeeld specifieke premies voor nieuwe ramen, zonnepanelen en isolatie. Dat geldt ook voor premies op provinciaal of gemeentelijk niveau.

Vraag je EPC-expert aan

Heb je een EPC attest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een energiedeskundige nodig voor een EPC? Alle energiedeskundigen op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.