Betonherstellingen: alle info en werkwijze voor betonreparaties

betonherstelling

Beton is een bijzonder sterk bouwmateriaal, maar na verloop van tijd kan zelfs beton schade oplopen. Door de invloed van regenwater en schadelijke stoffen of door calciumchloride kan beton ernstig beschadigd geraken.

Het beton herstellen is dan de boodschap, om de stabiliteit van het gebouw te beschermen. Maar hoe gaan betonherstellingen in zijn werk?

1. Hoe ontstaat betonschade?

Schade aan beton kan twee oorzaken hebben: schadelijke stoffen in regenwater of calciumchloride.

1.1 Schade aan beton door regenwater

De vaakst voorkomende oorzaak van betonschade is regenwater. Via kleine barstjes of scheuren in muren, die na verloop van tijd ontstaan, kan water binnendringen in het beton. Water dat niet opdroogt, kan vervolgens schade veroorzaken aan het beton.

Ook de wapening in het beton kan door de aanwezigheid van water beginnen te roesten. Geroest staal zet bovendien uit, wat grotere scheuren in het beton met zich meebrengt. Dat geldt ook voor het opgehoopte water bij vriesweer. Zo wordt de hele betonnen constructie minder stabiel.

Niet alleen het regenwater zelf, ook vervuilende stoffen die in het water zitten kunnen voor schade zorgen. Die stoffen reageren met het beton en kunnen betonrot tot gevolg hebben.

Water kan op verschillende manieren in het beton binnendringen. Eerst en vooral is er regenwater. Dat kan via barstjes meteen binnendringen of plassen vormen en zo eveneens schade teweegbrengen. Hoe ouder het gebouw is, hoe meer water via poriën en scheurtjes kan infiltreren.

1.2 Schade aan beton door calciumchloride

Betonschade in oude huizen kan ook een andere oorzaak hebben. Tot in de jaren ’90 werd calciumchloride gebruikt bij het mengen van beton. Die stof zorgde ervoor dat het beton sneller droogde, maar het had een vervelende bijwerking. Later bleek namelijk dat calciumchloride ervoor zorgde dat de wapening ging roesten.

Geroeste bewapening zet uit en veroorzaakt schade aan het beton. Het is tegenwoordig verboden om calciumchloride te gebruiken bij het maken van beton.

Vraag hier een vrijblijvende analyse voor betonherstelling aan

2. Beschadigd beton: hoe gaan betonherstellingen in zijn werk?

Doorgaans gebeurt betonherstel met een betoninjectie. Het is een vergelijkbare methode als muurinjecties bij opstijgend vocht. Een vakman komt langs om een waterafstotend middel te injecteren in het aangetaste deel van het beton. Dat middel droogt uit en zorgt ervoor dat het vocht uit het beton verdwijnt. De scheurtjes worden opgevuld zodat er ook geen nieuw vocht kan binnendringen.

Het grote voordeel van een betoninjectie is dat je enkel en alleen het beschadigde beton moet behandelen. Is de schade echter zo groot dat het beton niet meer te redden valt, dan zal het in zijn geheel vervangen moeten worden.

3. Waarom is het belangrijk om beton te laten herstellen?

Beton is een sterk materiaal dat gebruikt wordt voor dragende constructies. Is het beton vochtig en beschadigd, dan is het dus van groot belang om die schade aan te pakken. Doe je dat niet, dan komt de stabiliteit van het bouwwerk in gevaar. Aanpakken dus, dat beschadigde beton.

Betonherstellingen vragen om de expertise en ervaring van een vakman. Net omdat beton een belangrijke, dragende functie vervult, moeten de betonherstellingen op een correcte manier gebeuren. Schakel daarom altijd een expert in en neem betonherstellingen niet voor je eigen rekening.

4. Voorkom schade aan het beton met een waterdichte afwerking

Voorkomen is beter dan genezen en onder dat motto kan je er ook voor kiezen om het beton preventief te beschermen tegen vochtproblemen. Dat kan met een waterdichte toplaag. Die techniek wordt vooral toegepast bij balkons of terrassen met een betonnen vloer. Dat beton komt regelmatig in aanraking met regenwater en er staan vaak plassen. Niet goed voor het beton natuurlijk.

Een waterdichte afwerkingslaag voorkomt schade door regenwater aan het beton. De oppervlakte wordt helemaal waterdicht gemaakt waardoor vocht niet langer in aanraking komt met het beton.

Vraag je betonexpertise aan

Zoek je een betonexpert? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een vakman nodig om beschadigd beton te laten herstellen? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.