Heb je een EPC nodig voor een appartement? Hoe aanvragen?

Is het EPC voor gemeenschappelijke delen appartement verplicht?

Ben je van plan om je appartement te verkopen of te verhuren? Dan heb je een EPC nodig. Op dat energieprestatiecertificaat kom je te weten hoe energiezuinig je appartement precies is. Dankzij de energiescore en het energielabel op het EPC kunnen potentiële kopers of huurders inschatten hoe hoog de energiefactuur zal oplopen.
Wanneer heb je een EPC nodig voor een appartement? En hoe vraag je een EPC aan? Je komt het hieronder te weten.

1. Wanneer heb je een EPC nodig?

Je hebt een EPC of energieprestatiecertificaat nodig wanneer je van plan bent om het appartement te verkopen of te verhuren. Dat EPC moet ook recenter zijn dan 2019. Toen werd namelijk een nieuw systeem ingevoerd waarbij elke woning een EPC-label kreeg gaande van F tot A+. Op die manier kunnen kopers en huurders zich een goed idee vormen bij de energiezuinigheid van de woning.
Kan je geen EPC voorleggen wanneer je de woning verkoopt of verhuurt, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 5000 euro. Je neemt dus maar beter contact op met een energiedeskundige.

Vraag hier je EPC-attest aan

2. Twee verschillende EPC’s voor appartementen

Bij appartementsgebouwen onderscheiden we eigenlijk twee verschillende EPC’s. Net zoals dat bij je vaste kosten ook het geval is, worden deze apart opgedeeld in een EPC voor je individuele appartement zelf en daarnaast een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het pand.

EPC van het appartement zelf

Het EPC of energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig (of net niet) je appartement precies is. Het belangrijkste element van het EPC is de energiescore. Dat is een getal, uitgedrukt in kWh per m², dat aangeeft hoeveel energie je woning verbruikt. Hoe lager dat getal is, hoe beter.

Een EPC gemaakt na 2019 is makkelijker te interpreteren. De energiescore wordt dan vergezeld van een label gaande van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Zo weet je in één oogopslag of het appartement al dan niet energie-efficiënt is (en hoe hoog de energiefactuur zal oplopen).

Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

EPC van de gemeenschappelijke delen

Verkoop of verhuur je een appartementsgebouw in zijn geheel? Dan heb je sinds 2022 ook een apart EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw nodig. Dat energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke ruimtes en de gemeenschappelijke delen van het gebouw zijn. Dat EPC slaat op onder andere de inkomhal, de gangen, de trappenhal en de eventuele gedeelde ruimtes.

3. Hoe vraag je een EPC aan?

Een EPC mag enkel opgemaakt worden door een energiedeskundige van het type A. Dat zijn experten die een specifieke opleiding gevolgd hebben om EPC’s te mogen opmaken. De energiedeskundige komt bij je langs en berekent een energiescore voor je appartement. Dat doet de expert door na te gaan welke isolatie en bouwmaterialen gebruikt werden, hoe het appartement verwarmd wordt, welke verlichting geïnstalleerd is etc.
Maar hoe vind je een dergelijke energiedeskundige? Op Certiweb kom je gemakkelijk in contact met een EPC-deskundige. Stuur je aanvraag door via onze website en je ontvangt snel offertes van meerdere erkende energiedeskundigen. Certiweb is helemaal gratis en vrijblijvend. Wij hebben de experts gescreend, jij hoeft enkel nog een offerte te kiezen.

Je ontvangt het officiële EPC enkele dagen na de keuring van je appartement.

Hoeveel kost een EPC voor een appartement?

Hoeveel je precies betaalt voor het EPC, hangt af van jouw appartement. Hoe groter dat is, hoe meer werk de energiedeskundige meestal zal hebben om de berekeningen uit te voeren. In het algemeen zal een EPC voor een appartement wel wat goedkoper zijn dan het EPC voor een alleenstaande woning. Er zijn geen vaste prijzen voor EPC’s, elke energiedeskundige legt die zelf vast.

Als richtlijn mag je een prijs van tussen de 110 en 180 euro verwachten. Heb je een kleine studio? Dan is de prijs lager. Offertes vergelijken is de boodschap. Houd ook rekening met eventuele transportkosten.

Prijs EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Hoe meer appartementen er zijn, hoe meer gemeenschappelijke ruimte er is en hoe meer je zal betalen. De kost voor dit EPC kan gedeeld worden door alle eigenaars van appartementen in het complex.

Een EPC voor gemeenschappelijke delen kost minstens 300 euro. Per appartement wordt een meerprijs van 10 tot 20 euro aangerekend.

Vraag je EPC-expert aan

Heb je een EPC attest nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een EPC attest nodig voor een appartement te kunnen verhuren of verkopen? Of moet je een EPC laten opmaken voor de gemeenschappelijke delen in het appartementsgebouw? Alle keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.