Kan je zelf een postinterventiedossier opmaken?

bouwvergunning

Het postinterventiedossier is een verzameling documenten met alle informatie over een woning. Het is verplicht om een PID te overhandigen bij de verkoop van een woning gebouwd of gerenoveerd na 1 mei 2001. Maar mag je ook zelf een postinterventiedossier opmaken? Of moet je daarvoor een expert inschakelen? We zochten het voor je uit.

1. Welke informatie vind je in een postinterventiedossier?

Het postinterventiedossier omvat alle informatie over de woning in kwestie. Het is een soort identiteitskaart van het huis of appartement. Het doel van het PID is om kopers op de hoogte te brengen van de technische details van de woning. De nieuwe eigenaars weten dankzij het postinterventiedossier heel precies welke materialen gebruikt werden, waar de leidingen liggen en hoe de woning precies in elkaar zit. Erg nuttige informatie om ongelukken bij eventuele renovatiewerken te vermijden.

Maar wat moet een postinterventiedossier nu allemaal omvatten? We sommen het voor je op.

  • Aanduidingen van water-, gas-, elektriciteits- en ventilatieleidingen;
  • Plannen van de woning
  • Een lastenboek met een overzicht van alle gebruikte materialen
  • Instructies voor het onderhoud en de ontmanteling van het gebouw en de technische installaties
  • Alle facturen en garantiebewijzen van tijdens de renovatiewerken
  • De persoonlijke gegevens van aannemers en architecten die aan de renovatie gewerkt hebben
Vraag hier je PID aan

2. Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het postinterventiedossier?

2.1 De woning werd gerenoveerd door meerdere aannemers

Werd de woning in kwestie verbouwd na 1 mei 2001 en zijn er een of meerdere aannemers ingeschakeld om de verbouwingen uit te voeren? Dan moet het PID verplicht opgemaakt worden door een veiligheidscoördinator.

2.2 De woning werd gerenoveerd door één aannemer

Is er slechts één aannemer die de verbouwingen heeft uitgevoerd? En zijn die verbouwingen gebeurd na 1 mei 2001? Dan mag de opdrachtgever van de renovatiewerken, de eigenaar van de woning dus, het postinterventiedossier zelf opstellen. Natuurlijk mag je ook dan een veiligheidscoördinator inschakelen. Dat is een goed idee wanneer je niet weet waar je de nodige documenten moet vinden of hoe je ze zelf kan opmaken.

2.3 De woning werd gerenoveerd zonder aannemer

Heb je de woning zelf gerenoveerd, zonder de hulp van een aannemer? Dan moet je zelf het postinterventiedossier opmaken.

Opgelet: verkoop je een appartement? Dan moet je ook een postinterventiedossier voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw voorleggen aan de verkopers. Dat deel van het PID vind je bij de syndicus van het gebouw.

omgevingsvergunning

3. Wat als het postinterventiedossier van de woning verloren is gegaan?

Is het postinterventiedossier kwijtgeraakt en kan je het niet meer vinden? Of werd het postinterventiedossier nooit opgemaakt terwijl dat eigenlijk wel zou moeten? Dan moet je als verkoper een nieuw postinterventiedossier laten opmaken.

Dat moet gebeuren door een veiligheidscoördinator of een architect. Het PID moet overhandigd worden aan de nieuwe kopers voor het verlijden van de akte.

4. Wat met het postinterventiedossier na de verkoop?

Zoals we zeiden kan je het postinterventiedossier zien als de identiteitskaart van de woning. Wanneer de woning verkocht wordt, moet de identiteitskaart dus overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar.

Het PID hoort bij de woning, niet bij de eigenaar. Die overdracht wordt opgetekend en officieel gemaakt in de verkoopakte.

Ook na de verkoop moeten de eigenaars van de woning het postinterventiedossier goed bijhouden. Meer zelfs, wanneer er renovatiewerken gebeuren of andere wijzigingen aan de woning worden aangebracht, dan moeten die toegevoegd worden aan het postinterventiedossier.

Je moet zowel de facturen van de aannemer als zijn contactgegevens en de plannen toevoegen aan het PID. Voer je zelf verbouwingswerken uit zonder daarvoor een aannemer in te schakelen? Dan ben je zelf verantwoordelijk om het postinterventiedossier te updaten.

Vraag je PID aan

Mag je het PID niet zelf opmaken en moet je verplicht een veiligheidscoördinator inschakelen? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een veiligheidscoördinator nodig om het postinterventiedossier van je woning op te maken? Bij Certiweb vind je professionele veiligheidscoördinators die een PID voor je woning kunnen opstellen. Alle experts op Certiweb zijn erkend bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.