Alle info over rookmelders installeren: Hoe, waarom, welke?

rookmelders installeren

Rookmelders zijn sinds 1 januari 2020 verplicht in alle woningen. Bij een rookmelder staat of valt de werking met de locatie en hoe gevoelig de rookmelder is. Wij geven je graag extra informatie zodat je vol vertrouwen de rookmelder kan installeren of kan laten installeren.

Wat zijn rookmelders?

We kennen de typische situatie maar al te goed uit films en series: er brandt per ongeluk eten aan en de rookmelder begint volop te loeien. Er wordt snel een magazine gepakt, een stoel wordt er in zeven haasten bij gegrabbeld en… wapperen maar!

Helaas krijgen rookmelders daardoor een slechte reputatie: ze zouden storend zijn en afgaan zonder reden. Daarnaast durven ze ook al eens beginnen bliepen als de batterij bijna op is en vervangen moet worden.

Toch zijn ze – ondanks deze ‘ongemakken’ – verplicht in bepaalde gevallen en is het veiliger om enkele goed werkende rookmelders in huis te hebben. De meeste rookmelders zien er ongeveer hetzelfde uit: een witte, ronde of ovaal die je aan het plafond bevestigt.

Waarom heb je een rookmelder nodig?

Waarom moet je rookmelders in huis hebben? We weten dat ze gebruikt worden om brand en rook te melden. Bij woningbranden is de rookontwikkeling het grootste gevaar voor de bewoners.

Vooral ‘s nachts of als je niet aanwezig bent in een ruimte, kan het dan snel levensbedreigend worden. We kennen allemaal de gevreesde verhalen van mensen die in hun bed zijn gestikt van de rook tijdens een brand.

Een rookmelder kan dus letterlijk je leven redden en ervoor zorgen dat je tijdig gewekt wordt wanneer de rook zich door het huis begint te verspreiden.

Hoe kies je een goede rookmelder uit?

Er zijn erg veel verschillende rookmelders op de markt. Maar hoe weet je welke je het beste kan kiezen? Daar bestaan er keurmerken voor. Kies sowieso een rookmelder met een CE-markering en een EN14604 vermelding op de verpakking.

Bestel een rookmelder nooit op een goedkope website: je wilt hier niet op besparen. De rookmelder mag niet van het ionische type zijn. Dergelijke rookmelders mogen ook al enkele jaren niet meer verkocht worden.

Rookmelders voor slechthorenden en doven

Zijn er rookmelders op de markt voor doven en slechthorenden? Ja, die zijn er zeker. In de plaats van met geluid, werken ze met erg felle lichtflitsen en soms een trillende plaat.

Vaak zijn deze rookmelders veel duurder dan de standaard rookmelders: op de site van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) staat er een overzicht van rookmelders die geschikt zijn voor doven en slechthorenden. Net omdat ze duurder zijn, kan je hiervoor een tegemoetkoming krijgen.

Wanneer wel / niet verplicht? Zijn er uitzonderingen?

Rookmelders zijn verplicht sinds 1 januari 2020. Om volledig in orde te zijn moet een woning of kamerwoning (kot of studio) op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er in elke kamer een rookmelder zijn.

Waar de rookmelder plaatsen?

Heb je ruimtes waar je doorheen moet op weg van je slaapkamer naar buiten (dit moet altijd de kortste vluchtweg zijn)? Dan moet je daar de rookmelders plaatsen.

‘s Nachts dreigt er namelijk het meeste gevaar: we merken een brand niet op omdat we liggen te slapen. In de hal en de traphal circuleert de lucht het gemakkelijkste en zal rook zich ook als eerste gaan verspreiden. Daarom plaats je daar zeker rookmelders boven én beneden.

Rookmelders op zolders en in kelders

Heb je een kelder of zolder die direct toegankelijk is binnen de woning? Dan moet er minstens één rookmelder zijn. Ook wanneer er een technische installatie in de kelderruimte of in de zolderruimte staat en ook wanneer die gedeeld gebruikt worden zoals op studentenkoten of in appartementsgebouwen.

Tips voor het installeren van een rookmelder

  • Installeer het toestel altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en gooi de handleiding niet weg
  • Hang een rookmelder steeds aan het plafond (want: de rook stijgt op) in het midden van het plafond.
  • Installeer de rookmelder op minstens 30 cm van de muur.
  • Zorg dat de rookmelder na installatie is ingeschakeld.
  • Druk na de installatie op de testknop.
  • Controleer na installatie van de rookmelder of het alarmsignaal in alle kamers van de woning duidelijk te horen is, ook met gesloten deuren.
  • Er zijn enkele ruimtes waar niet per sé een rookmelder geïnstalleerd moet worden: de natte ruimtes (zoals de badkamer en het toilet), de keuken of de garage: daar is de kans op vals alarm namelijk vrij groot.

Onderhoud van je rookmelder

  • Test een rookmelder minstens een keer per maand door op de testknop te duwen.
  • Verwijder ook regelmatig het stof van de rookmelder met een stofdoek of voorzichtig met de stofzuiger (absoluut niet met water schoonmaken!).
  • Haal enkel de batterij uit je rookmelder om deze te vervangen. Een 9V batterij heeft een levensduur van ongeveer een jaar, AA batterijen gaan doorgaans 2 à 3 jaar mee.
  • Vervang de rookmelder standaard na 10 jaar
  • Belangrijk: verander niets aan de rookmelder. Verf de rookmelder nooit mee en plak de gaatjes niet toe!
  • Volg verder de handleiding van de fabrikant.

Wanneer moet je een rookmelder vervangen?

Rookmelders hebben slechts een beperkte levensduur om snel rook te detecteren: de sensoren zullen na 10 jaar veel minder goed werken. Daarom moet je na 10 jaar alle rookmelders vervangen, dus ook die met een batterij die vervangen kan worden.

Kostprijs van een rookmelder

De prijs van een degelijke rookmelder begint vanaf 20 euro.

Ben je op zoek naar een rookmelder? Certiweb lijst de beste rookmelders op voor jou