Traplift installeren? Wat kost het, alle info + subsidies

Traplift laten installeren? Alle tips + info

Voor mensen die minder goed te been zijn of een dagje ouder worden, is een traplift een absolute must. Zo kan je in je eigen thuis blijven wonen. Elke traplift is uniek en wordt helemaal op maat gemaakt voor jouw trap.

Heb je een steile trap, een smalle trap, een wenteltrap of een bochtige trap? Geen nood, er bestaat voor elke trap een oplossing.
In dit artikel geven we je meer informatie over trapliften, hoeveel ze kosten en met welke keuringen je rekening moet houden.

Waarom een traplift een goed idee is?

Met een traplift kan je makkelijk de trap op zonder daarvoor een inspanning te hoeven leveren. Wie een dagje ouder wordt, kan zo met alle comfort in zijn stekje blijven wonen. Je vertrouwde thuis past zich aan en groeit dankzij de traplift met je mee. Je kan zo in alle veiligheid naar boven en beneden gaan en hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke ongelukken.

Ook wie slecht te been is, kan met een traplift geholpen worden. Zeker als je een steile trap hebt of een trap met ongelijke treden en bochten, is een traplift welgekomen. Zo heb je je vrijheid helemaal terug.

Welke soorten trapliften bestaan er?

Een traplift koop je normaal gezien maar één keer aan. Het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over welke traplift het meest geschikt is voor jouw woning en jouw specifieke noden. Zo maak je meteen de juiste beslissing.

Er bestaan heel wat soorten trapliften

Het belangrijkste is dat er modellen bestaan voor zowel een rechte trap als voor een trap met bochten of zelfs meerdere bochten. Aangezien elke trap anders is, zal jouw traplift ook uniek zijn. Een steile trap, een korte trap, een zoldertrap, een wenteltrap, een houten, metalen of natuursteen trap, voor alle soorten trappen bestaat een oplossing. Ook als je trap uitkomt voor een deur, kan een traplift probleemloos geïnstalleerd worden.

Daarnaast zijn er ook heel wat optionele functies die het comfort van je traplift nog kunnen verhogen.

  • De stoel kan zijwaarts op de trap gemonteerd worden, maar ook achterwaarts.
  • Heb je een smalle trap, dan is een inklapbare stoellift een goed idee. Zo bespaar je heel wat plaats en kunnen ook andere bewoners of bezoekers de trap blijven gebruiken.
  • Ook de armleuningen van de traplift zijn erg belangrijk. Zo zorgen niet alleen voor comfort, maar geven je ook een veilig gevoel.
  • De nieuwste trapliften zijn bovendien uitgerust met een slim veiligheidssysteem. Zo bestaan er trapliften met gordeldetectie of een ingebouwde persoonsalarmering. Zo kan je met een simpele druk op de knop een familielid oproepen als iets mis zou lopen.

Moet je traplift verplicht gekeurd worden?

Trapliften moeten, in tegenstelling tot gangbare liften, niet gekeurd worden door een onafhankelijke instantie. De keurcertificaten die producenten van trapliften moeten behalen, garanderen de kwaliteit van de traplift en de veiligheid voor gebruikers. Je kan die keurmerken herkennen aan het CE-certificaat of de TÜV-keuring.

Niet vergeten: het onderhoud van je traplift

Je traplift hoeft niet gekeurd te worden, maar je veiligheid is natuurlijk heel belangrijk wanneer je de traplift gebruikt. Daarom mag je niet vergeten om de traplift jaarlijks periodiek te laten onderhouden. Dankzij het preventief onderhoud kunnen eventuele problemen opgespoord en verholpen worden. Ook slijtage kan aangepakt worden voordat het tot defecten leidt.

Het periodiek onderhoud gebeurt door de installateurs van de traplift. Zij weten precies welke traplift geïnstalleerd werd en weten dus waarop ze moeten letten.

Hoeveel kost een traplift?

Elke traplift wordt op maat gemaakt en het is daarom moeilijk om een prijs te kleven op een traplift. Het staat wel vast dat een traplift voor een rechte trap voordeliger is dan een traplift voor een trap met bochten. Het spreekt ook voor zich dat hoe langer de trap is, hoe duurder de traplift zal zijn. Heb je een steile wenteltrap, dan komen daar extra uitdagingen bij kijken.

Daarnaast heb je de prijs ook deels zelf in de hand. Als je tevreden bent met een standaardmodel, dan kan je de prijs drukken. Wil je daarentegen lederen bekleding of andere extra’s zoals gordeldetectie of een persoonsalarmering, dan zal je dat ook merken op de rekening.

We proberen je toch een richtprijs mee te geven

  • Voor een traplift op een rechte trap betaal je ongeveer 3500 euro.
  • Voor een hoogtechnologische traplift op een bochtige trap kan je 7000 euro betalen.
  • Om de precieze prijs te achterhalen voor een traplift in jouw woning, moet je contact opnemen met een trapliftinstallateur.

Welke subsidies zijn er voor trapliften?

Omdat een traplift geen luxegoed is, maar wel broodnodig om te kunnen blijven wonen in je eigen thuis, kan je rekenen op enkele subsidies die de kostprijs drukken. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geeft die subsidies als een hulpmiddel om je woning te helpen aanpassen aan je specifieke noden. Trapliften horen daar natuurlijk ook bij.

Ben je jonger dan 65, dan kan je rekenen op een subsidie tot wel 8400 euro. Ook voor het jaarlijkse onderhoud en eventuele reparaties, kan je rekenen op financiële steun van het VAPH.

Ben je ouder dan 65, dan krijg je tot 1250 euro subsidie. Het VAPH betaalt in dat geval de helft van het aankoopbedrag van de lift terug met een maximum van 1250 euro.

Tip: Om recht te hebben op de subsidie tot 8400 euro, moet je voor je 65e verjaardag een dossiernummer aangevraagd hebben. Daarmee kan je dan ook na je 65e genieten van deze subsidie.

Om recht te hebben op die aanpassingspremie, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden.

  • Je inkomen mag als alleenstaande niet hoger zijn dan 31 870 euro.
  • Je inkomen mag als 65-plusser met 1 persoon ten laste of als koppel niet hoger zijn dan 44 620 euro.
  • De 65-plusser mag over geen andere woning beschikken.

De provincie Vlaams-Brabant heeft een eigen financiële tussenkomst voor mensen met beperkte autonomie. De provincie betaalt tussen de 50 en 75% terug met een maximum van 2500 euro. Ook op gemeentelijk niveau kan je mogelijk rekenen op een subsidie. Vraag na bij je gemeente of er een premie is en welke voorwaarden er gelden.

Traplift laten installeren? Certiweb vindt een installateur in jouw regio

Heb je nog een installateur nodig voor je traplift? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.