Vochtige keldermuren? 5 x tips om vochtproblemen op te lossen

vochtige keldermuren

Vochtproblemen zijn typisch voor kelders. De kelder wordt omgeven door vochtige grond en krijgt het zwaar te verduren wanneer er veel regen valt. Daarnaast bevinden zich vaak ook veel leidingen in de kelder die kunnen gaan lekken. Vochtproblemen doen zich dus snel voor.

In dit artikel geven we je 5 tips om komaf te maken met vochtplekken in je kelder. Dat is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor de structuur van je woning.

1. Natte muren injecteren

De eenvoudigste en goedkoopste manier om vochtproblemen in je kelder op te lossen, is door de getroffen muur of muren te injecteren. Er worden dan eerst gaten in de vochtplekken geboord die terug opgevuld worden met een vochtwerend middel. Dat middel verhardt en voorkomt dat vochtplekken zich nog kunnen verspreiden. De natte muur kan dan uitdrogen en vocht kan niet langer binnendringen.

Muurinjecties worden vaak toegepast bij vochtproblemen. Ze vormen de ideale oplossing wanneer je met een lokaal vochtprobleem te kampen hebt. Is het vochtprobleem in je kelder ook lokaal en niet al te groot, dan kan een muurinjectie dus de oplossing bieden. Helaas is in een vochtige kelder vaak een doortastendere oplossing nodig.

Vraag hier je offerte vochtbestrijding aan

2. Afdichtingen, roosters en lekkages repareren

Wanneer het vochtprobleem in de kelder te wijten is aan een lek, dan valt het probleem behoorlijk makkelijk op te lossen. Het spreekt voor zich dat het lek eerst en vooral gedicht moet worden. Neem daarvoor steeds contact op met een vakman zodat je het probleem niet erger maakt in plaats van oplost. Beschadigde waterleidingen kunnen namelijk ernstige – en dure – problemen met zich meebrengen.

Gaat het om een defecte afdichting waarlangs water in de kelder binnen sijpelt, dan volstaat een simpele afdichtingskit meestal. Merk je vochtproblemen op langs roosters in de muur, dan is het rooster niet waterdicht vastgemaakt in de muur. Goed afdichten is in dat geval de boodschap.

vocht in de kelder oplossen

3. Vochtige keldermuren behandelen met een coating

Veruit de meeste vochtproblemen in de kelder zijn echter te wijten aan doorslaand vocht. Door een natte ondergrond dringt er dan langzaam maar zeker water binnen in de muren. Na verloop van tijd zie je zo donkere plekken op de binnenmuren van de kelder verschijnen en merk je een doffe geur op. Geen goed teken.

Gelukkig vallen ook dat soort vochtproblemen al bij al gemakkelijk op te lossen. De muur zal dan behandeld worden met een speciale coating. Er wordt een laag aangebracht op de binnenmuren die bestaat uit synthetische hars en waterafstotende materialen. Die coating vormt zo een nieuwe, ondoordringbare barrière tegen insijpelend water. Je redt met andere woorden de keldermuren zelf niet meer, maar brengt een nieuwe laag aan die moet dienen als een nieuwe muur.

Is de keldermuur erg nat, dan moet die vanzelfsprekend ook aangepakt worden. Anders komt de stabiliteit van de woning mogelijk in het gedrang. De getroffen delen van de muur worden dan afgekapt en de muur wordt opnieuw gezet en voorzien van een waterafstotende coating. Dit soort procedure wordt een kelderbekuiping genoemd. Je bent zo helemaal zeker dat het vochtprobleem ook echt opgelost is.

4. Drainage van de keldermuren

Een kelderbekuiping kan niet gebeuren wanneer de druk van het grondwater te hoog is. Er zit dan zoveel water in de ondergrond rondom de kelder dat het door de muren naar binnen sijpelt. In dat geval is een erg grondige renovatie van de kelder nodig. De muren moeten gekapt en hersteld worden en de kelder moet ook gedraineerd worden.

Een kelderdrainage gebeurt met drainagematten die op de vloer van de kelder gelegd worden. Dat wordt ook wel een soepele kelderbekuiping genoemd. De drainagematten hebben een noppenachtige textuur en voeren vocht af via kleine kanaaltjes naar een afvoerput. Dat gebeurt met behulp van een pomp.

Let op: wanneer je kelder met dit soort vochtproblemen kampt, is het geen goed idee om enkel een kelderdrainage uit te voeren zonder ook het vochtprobleem in de muren aan te pakken. Leg je enkel drainagematten, dan pak je het probleem niet grondig genoeg aan.

5. Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

Ventileren is de sleutel tot een vochtvrije kelder. Een goed ventilatiesysteem in de kelder kan niet alleen vochtproblemen voorkomen, maar vormt ook een deel van de oplossing. Kortom, ventilatie is onmisbaar in een kelder.

Kelders hebben vaak geen ramen. De lucht wordt er snel vochtig en wordt amper ververst. Het vocht dat binnendringt in de kelder stapelt zich op, verdampt deels en maakt ook de lucht vochtig. Zo ontstaat een doffe geur. Die vochtige lucht kan echter ook condenseren op de koude muren of het plafond. Op die manier krijg je plaatselijke vochtplekken, vergelijkbaar met de vochtproblemen die vaak in badkamers optreden. Die vochtige plaatsen in de kelder vormen bovendien een broeihaard voor allerhande schimmels die je liever niet in je kelder wil.

Wanneer de kelder goed verlucht wordt, creëer je een gezonde leefomgeving. De vochtige lucht wordt weggevoerd, de muren kunnen beter drogen en je geeft schimmels geen kans. We raden je daarom ten zeerste aan om een mechanisch ventilatiesysteem in je kelder te installeren. Zo wordt de lucht continu ververst.

6. Waarom is het zo belangrijk om vochtproblemen in de kelder aan te pakken?

Vochtproblemen in je kelder ben je beter kwijt dan rijk. En daar zijn twee redenen voor.

Allereerst is de vochtige lucht in kelders allesbehalve gezond. Er ontwikkelen zich schimmels die sporen loslaten en die zijn schadelijk voor onze luchtwegen. Mensen met allergieën of astma ondervinden daar extra last van.

Verder kunnen vochtproblemen in de kelder zich verspreiden naar andere delen van je woning. Het vocht stijgt op in de muren en kan zo andere ruimtes bereiken en ook daar vochtproblemen veroorzaken. Onopgeloste vochtproblemen hebben een negatieve impact op de stabiliteit en constructie van je woning.

Vraag je offerte vochtbestrijding aan

Heb je een vochtexpert nodig om komaf te maken met vochtige keldermuren? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een expert nodig om je vochtige keldermuren te redden? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.