Wanneer is een architect nodig? Déze werken vereisen een architect

Wanneer is een architect nodig

Je bent van plan om je woning grondig te renoveren. Je wil de badkamer helemaal verbouwen, een muur verwijderen en de keuken groter maken. Of misschien wil je een extra raam in de gevel voorzien, een dakkapel op het dak plaatsen of een extra slaapkamer aan de woning bouwen?

Moet je daarvoor een architect aannemen of mag je de werken zelf uitvoeren zonder dat daar een architect aan te pas komt?
In dit artikel geven we je een overzicht voor alle werkzaamheden waarvoor je een architect nodig hebt.

1. Wanneer heb je een architect nodig: de vuistregel

In principe is de wetgeving klaar en duidelijk. Het is volgens de Belgische wetgeving verplicht om een architect aan te nemen wanneer je voor de bouw- of renovatiewerken een bouwvergunning moet aanvragen bij de gemeente.

Het spreekt voor zich dat je een architect moet inschakelen wanneer je een nieuwbouwwoning wil bouwen of een totaalrenovatie wil uitvoeren, maar ook in andere gevallen heb je een architect nodig.

Je bent namelijk verplicht om een architect aan te nemen wanneer de stabiliteit, het architectonisch karakter of de hoeveelheid leefbare ruimte wijzigt.

2. De stabiliteit van het gebouw wijzigt

Wanneer je werken aan de woning zal uitvoeren die de stabiliteit van de woning veranderen, dan moet je een architect inschakelen. Je hebt in dat geval geen bouwvergunning nodig, maar je hebt wel een meldingsplicht.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van nieuwe dragende balken voor bijvoorbeeld het dak of het plafond op de benedenverdieping. Ook wanneer je buitenmuren vervangt of nieuwe raamopeningen maakt, heb je een architect nodig.

Ben je op zoek naar een architect voor je nieuwe bouwproject? Contacteer hier een architect in je buurt en ga zorgeloos aan de slag!

3. Het architectonisch karakter van het gebouw wijzigt

Wanneer je de gevel van je woning wil veranderen, zal ook het straatbeeld veranderen. In dat geval ben je altijd verplicht om een vergunning aan te vragen en dus ook om een architect aan te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een buitengevel in een andere stijl dan de huidige.

4. Het gebouw krijgt een volume-uitbreiding

Wil je de bewoonbare oppervlakte van je woning vergroten door bijvoorbeeld de woonkamer groter te maken of door een extra slaapkamer aan de woning te bouwen, dan heb je daarvoor ook een architect nodig.

Is het geplande bijgebouw klein genoeg en houd je voldoende afstand van de percelen van de buren, dan volstaat trouwens een meldingsplicht en heb je geen vergunning nodig. Een architect komt er in elk geval altijd aan te pas.

5. Voor welke werkzaamheden heb ik geen architect nodig?

Heb je een bouwvergunning nodig, dan moet er ook een architect ingeschakeld worden. Heb je die bouwvergunning niet nodig, dan is de medewerking van een architect bijgevolg niet vereist. Dat is de vuistregel, maar er bestaan ook enkele uitzonderingen. De Vlaamse regering heeft namelijk een aantal soorten werkzaamheden vastgelegd waarvoor je wel een bouwvergunning, maar geen architect nodig hebt.

De populairste verbouwings- en renovatiewerken waarvoor een bouwvergunning vereist is, maar die vrijgesteld werden van de medewerking van een architect vind je hieronder.

  • De verbouwingen om lokalen te maken
  • Andere gevelstenen of een andere vorm van gevelbekleding plaatsen zonder dat de fundering gewijzigd moet worden
  • Ramen en deuren in de gevel bijmaken, verplaatsen of dichtmaken
  • Dakvlakvensters, zonnepanelen of een zonneboiler aanbrengen op het dak
  • Dakkapellen of andere dakuitbouwen voorzien over maximaal één vierde van de dakoppervlakte
  • Ventilatie-, verluchtings- of luchtaanzuig- of afzuiginstallaties plaatsen
  • Een schotelantenne plaatsen
  • Een duiventil, volière of ander dierenhok plaatsen van maximaal 40 m², een nokhoogte tot 4,5 meter en een kroonlijsthoogte tot 3 meter
  • Een veranda met diezelfde afmetingen die maximaal voor 75% uit glas bestaat
  • Een tuinhuis, carport, serre, bergplaats of garage van maximaal 40 m²

6. Wat doet een architect eigenlijk precies?

Verbouwingen doe je niet elke dag en daarom is het belangrijk om de handen in elkaar te slaan met een goede architect. Een architect doet namelijk meer dan je zou misschien eerst zou denken.

Natuurlijk vormt het tekenen van de plannen de belangrijkste taak van de architect. De architect denkt met je mee en zorgt ervoor dat al je ideeën omgetoverd worden tot tastbare plannen.

Daarnaast doet een architect nog enkele andere zaken. De architect zal meestal ook de vergunningen aanvragen en wanneer het gaat om een nieuwbouwproject zal de architect de werf ook opvolgen om te zien of alles volgens plan verloopt.

Ook bij de oplevering van de werken zal de architect je adviseren. In het contract dat je afsluit met de architect worden de aansprakelijkheden, verzekeringen en honoraria van de architect duidelijk neergepend.

7. Hoeveel kost een architect?

Hoeveel de samenwerking met een architect precies zal kosten, hangt vooral af van hoe grootschalig de verbouwing is. Hoe meer er verbouwd wordt en hoe complexer de verbouwing is, hoe meer je zal betalen voor de architect.

Daarnaast speelt nog een andere factor een belangrijke rol bij hoeveel een architect zal kosten. De vergoeding van architecten gebeurt namelijk op basis van een ereloon. Dat betekent dat de wet geen barema’s of grenzen oplegt en de architect dus zelf zijn of haar prijzen kan vastleggen. Wat je precies betaalt, spreek je dus samen met de architect zelf af. De honoraria worden vervolgens vastgelegd in het contract.

Niet alleen de erelonen bepaalt de architect zelf, ook op welke manier de prijs vastgelegd wordt, verschilt van architect tot architect. Architecten kunnen het ereloon bijvoorbeeld berekenen als een bepaald percentage van de bouwkosten of soms hangt de prijs ook vast aan het aantal gebouwde vierkante meters.

Daarnaast zijn er ook architecten die werken met een uurvergoeding, een forfaitair bedrag of een combinatie van al die mogelijkheden. Natuurlijk speelt ook de naam en faam van de architect een doorslaggevende rol.

Architect nodig? Certiweb vindt een architect in jouw regio

Ben je van plan om werken uit te voeren en heb je daarvoor een architect nodig? Alle architecten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.