Wat kost een asbestattest? Welk asbestonderzoek is juist nodig voor jouw woning?

asbestattest

Asbest: het is een nachtmerrie voor huizenjagers. Het asbestattest brengt daar enigszins verandering in. Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te laten opmaken wanneer je een woning gebouwd voor 2001 wil verkopen. Zo weet elke koper of en waar er asbest in de woning verscholen zit.

Maar wat kost een asbestattest? En welke soorten asbestonderzoek bestaan er? We scheppen hier wat helderheid in.

1. Wat is een asbestattest?

Asbest was een sterk, goedkoop en licht materiaal dat in duizenden producten verwerkt werd van de jaren ‘60 tot begin jaren ‘90. Totdat bleek dat het gezondheidsrisico’s met zich meebracht. Asbest werd daarop al snel verboden.

Een asbestattest biedt uitsluitsel of er asbest in jouw woning aanwezig is. Daarvoor moet een asbestinventarisatie opgemaakt worden. Een professionele asbestkeurder komt dan langs bij je woning om uit te zoeken of er asbestrijke materialen gebruikt werden bij de bouw van je woning. De bevindingen van de expert worden gebundeld in het asbestattest. Daarin lees je of er asbest is, hoe de asbestmaterialen eraan toe zijn en hoe ze veilig beheerd of verwijderd kunnen worden.

Vraag hier je asbestinventarisatie aan

2. Hoe verloopt een asbestinventarisatie?

De keurder zal niet-destructief te werk gaan. Dat betekent dat de expert geen gaten zal boren, muren zal uitkappen of vloeren zal verwijderen. Er worden enkel kleine monsters afgenomen indien er een vermoeden is van asbest. Die monsters worden vervolgens geanalyseerd in een lab om uitsluitsel te bieden.

Blijkt dat er wel asbest aanwezig is in sommige (verborgen) delen van de woning? Dan zal mogelijk wel een destructieve asbestinventarisatie nodig zijn. Er moet dan nagegaan worden op welke plekken er asbest zit en in welke mate.

asbestinventarisatie verplicht

Is een asbestattest verplicht?

Asbest brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig zijn. Dat houdt in dat gevaarlijke, losse asbest verwijderd is en intacte asbestplaten veilig beheerd worden.

Om dat doel te halen, wordt het asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022 bij de verkoop van een woning die gebouwd werd voor 2001. In dat jaar werd asbest namelijk officieel verboden. In huizen gebouwd na 2001 zit je dus sowieso safe wat asbest betreft. Tegen 2032 moet bovendien elke eigenaar van een woning gebouwd voor 2001 beschikken over een asbestattest, of de woning nu verkocht wordt of niet.

Een asbestattest is niet verplicht bij de verhuur van een woning gebouwd voor 2001. Enkel wanneer je al over een asbestattest beschikt, moet je het voorleggen aan de huurders.

Bovendien is een asbestattest ook verplicht wanneer je een woning wil slopen. Je moet dan nog een asbestinventarisatie van het type A laten uitvoeren.

3. Welke soorten asbestattesten zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten asbestinventarisaties. Naargelang de woning is een grondig of minder grondig onderzoek nodig om een asbestattest te kunnen opstellen.

Asbestinventarisatie type 0

Dit onderzoek type 0 wordt ook wel de quickscan genoemd. Het is de niet-destructieve asbestinventarisatie. Daarbij zal de expert enkel visueel vaststellen of er asbest aanwezig is of niet. Er zal dus niet gezocht worden naar asbest in de niet-zichtbare delen van de woning. Dit is het standaard soort asbestinventarisatie dat uitgevoerd wordt bij de verkoop van een woning.

Asbestinventarisatie type A

Heeft de expert een vermoeden van asbest? Of denk je zelf dat bepaalde zichtbare delen in woning asbest bevatten? Dan zal een asbestinventarisatie van het type A nodig zijn. Met handgereedschap worden dan monsters genomen van de mogelijk asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn. Ook hier wordt dus niet diep in het bouwmateriaal van de woning naar asbest gezocht.

Asbestinventarisatie type B

De asbestinventarisatie van het type B wordt enkel uitgevoerd wanneer er na de asbestinventarisatie van het type A een sterk vermoeden is van asbest dieper in de woning. In dat geval worden ook verborgen materialen onderzocht op asbest. Dat gebeurt via zwaar destructief onderzoek, er zullen dus dingen uitgebroken en kapot gemaakt worden.

4. Hoeveel kost een asbestattest?

De prijs wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste prijsbepaler is het type asbestattest. Een type 0 is het goedkoopst, type B is het duurst.

Daarnaast zal je ook meer betalen als er veel monsters moeten afgenomen worden. Standaard zijn er een of twee monsters nodig bij een asbestinventarisatie van het type A. Een derde factor die de prijs van een asbestattest bepaalt, is de grootte van de woning. Hoe meer er onderzocht moet worden, hoe meer tijd de keurder nodig heeft en hoe duurder de asbestinventarisatie bijgevolg zal zijn.
Toch geven we je graag een richtprijs van hoeveel een asbestattest kost.

  • Voor een asbestinventarisatie van het type 0 betaal je doorgaans tussen de 100 en 200 euro
  • Een asbestinventarisatie van het type A kost je tussen de 300 en 400 euro.
  • Is er een asbestinventarisatie van het type B nodig, dan moet je tussen de 700 en 1500 euro neertellen.

Nog een tip: kies voor een asbestkeurder in je buurt. Zo betaal je minder voorrijkosten.

Vraag hier je asbestinventarisatie aan

Heb je een erkende asbestkeurder nodig om een asbestattest op te stellen? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Ben je van plan om een woning van voor 2001 te verkopen en heb je bijgevolg een asbestattest nodig? Op Certiweb vind je een asbestkeurder die erkend is bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.