Wat kost een landmeter? Prijzen en ereloon

landmeter

Landmeters vervullen een belangrijke rol in het bouwproces. Ze zorgen ervoor dat het perceel, en de grenzen ervan, tot in de puntjes uitgemeten zijn. Zo weet je precies hoe groot je terrein is en vooral waar je wel en niet mag bouwen.

Een landmeter schat daarnaast ook de waarde van woningen, stelt plaatsbeschrijvingen op en kan je helpen met de aanvraag van vergunningen. Maar hoeveel betaal je nu precies voor een landmeter? En hoe wordt het ereloon van een landmeter berekend? Je komt het in dit artikel te weten.

1. Even opfrissen: wat is dat nu ook alweer, een ereloon?

Een ereloon, of honorarium, is een soort verloning die toegepast wordt voor zogenaamde vrije beroepen. Onder die vrije beroepen vallen architecten, artsen, notarissen en advocaten, maar bijvoorbeeld ook acteurs en kunstschilders. Het loon wordt dan niet berekend als uurloon, maar er wordt een prijs geplakt op de verrichte arbeid die gepast wordt geacht.

Ook de landmeter krijgt dus een ereloon. Voor bepaalde opdrachten kan je wel een min of meer vaste prijs verwachten, maar die erelonen liggen niet vast. Het is dan ook belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de vergoeding. Zo vermijd je misverstanden en conflicten.

Vraag hier je landmeter aan

2. Hoe wordt het ereloon van een landmeter berekend?

Landmeters bepalen hun ereloon aan de hand van de soort opdracht. In het algemeen wordt het ereloon van een landmeter bepaald als een percentage van de grootte van het perceel dat opgemeten moet worden. Daarnaast wordt ook de waarde van het perceel of de eigendom in rekening gebracht. Zo bekomt de landmeter een basisbedrag voor zijn diensten.

Daarbovenop komen dan nog extra kosten wanneer bepaalde opdrachten moeten gebeuren. Ook wanneer er palen geplaatst moeten worden op de grens, zal je extra betalen. Op het totaalbedrag moet je dan nog 21% btw betalen.

Erelonen liggen nooit vast en verschillen van landmeter tot landmeter. Daarom kan je voor dezelfde opdracht meer moeten betalen bij de ene landmeter dan bij de andere.

Er zijn nog een aantal factoren die het ereloon van de landmeter beïnvloeden:

  • De ervaring van de landmeter
  • De tijd die nodig is om het perceel op te meten
  • Wanneer de landmeter een grote verantwoordelijkheid heeft
  • Korte of lange deadlines
  • Moeilijke opdrachten die veel rekenwerk verrichten
landmeter-expert

3. Hoeveel kost het om een landmeter in te schakelen?

Een prijs plakken op het ereloon van een landmeter is dus niet mogelijk. Maar we willen je wel enkele richtprijzen meegeven. Zo heb je alvast een idee van hoeveel een landmeter kost.

Land opmeten

Wanneer een perceel opgemeten moet worden, mag je rekenen op een minimumprijs van ongeveer 500 euro. Maar dat kan natuurlijk wel snel oplopen. Hoe groter het perceel is en hoe hoger de waarde van dat perceel geschat wordt, hoe hoger het ereloon van de landmeter zal zijn.

Gaat het om landbouwgrond, dan zal je doorgaans minder betalen. De waarde van het stuk grond ligt namelijk lager en de meting is relatief eenvoudig. Prijzen voor een landbouwperceel van 1 hectare starten vanaf 500 euro.

Is het perceel moeilijk toegankelijk of moeilijk op te meten, dan zal het ereloon nog hoger liggen. Moet de opdracht snel gebeuren, dan zal je ook meer betalen. Het is dus erg moeilijk om een prijs te plakken op het ereloon van een landmeter.

Daarom is het des te belangrijker dat je vooraf goede afspraken maakt in verband met het ereloon van de landmeter.

Een schatting van een landmeter

Landmeters doen veel meer dan land opmeten alleen. Ze stellen bijvoorbeeld ook plaatsbeschrijvingen op en schatten ook de waarde van onroerend goed. Ook in die gevallen werkt de landmeter meestal met een bepaald percentage. Hoe meer de woning waard is, hoe meer je zal moeten betalen voor de schatting. Het spreekt voor zich dat het percentage steeds kleiner wordt naarmate de waarde van de woning stijgt.

De waardebepaling van een woning kost minstens 150 euro. Dat zijn waardebepalingen die uitgevoerd worden om hypotheken vast te leggen. Het is ook hier dus moeilijk om een bedrag op de waardebepaling te plakken.

Daarnaast kan een landmeter ook een volledige waardebepaling opmaken. De landmeter schat dan niet alleen de waarde van de woning, maar levert ook een gedetailleerde beschrijving van de woning af. Hij brengt ook eventuele bouwgebreken in rekening en vergelijkt de woning met andere beschikbare woningen in de buurt. De landmeter zal ook nagaan of er geen stedenbouwkundige voorschriften overschreden werden en of alles precies volgens de regels werd gebouwd. Zo bekom je een heel precieze geschatte waarde van de woning.

Voor dergelijke waardebepaling betaal je minstens 250 euro, maar de prijzen lopen snel op. Voor een woning met een geschatte waarde van 250 000 euro betaal je bijvoorbeeld ongeveer 650 euro.

4. Het belang van een landmeter

De expertise van een landmeter kan dus misschien duurder zijn dan je had gedacht. Toch is het ereloon dat je neertelt voor het werk van een landmeter gerechtvaardigd. De landmeter bespaart je namelijk van heel wat problemen in de toekomst en kan sommige geschillen vlot oplossen.

Dankzij het werk van de landmeter weet je zeker dat er later geen burenruzies zullen ontstaan omwille van misverstanden over de grens tussen de percelen. Je weet precies tot waar je het perceel mag bebouwen en welke afstand je moet houden ten opzichte van het stuk grond van de buren. Indien er ooit een burenruzie zou losbarsten over de percelen, zal je een pak meer moeten betalen voor de gerechtskosten dan voor het ereloon van de landmeter.

Vraag je landmeter aan

Zoek je een landmeter? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een landmeter nodig om een lap grond op te meten? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.