Waterhardheid testen: heb ik een waterverzachter nodig of niet?

waterverzachter

Veel mensen staan er niet bij stil dat een goede waterhardheid tal van voordelen heeft voor de gezondheid en huishoudtoestellen. Nochtans is de waterhardheid van jouw leidingwater meten uiterst eenvoudig. Indien je over ‘hard water’ zou beschikken, dan kan je dit bovendien gemakkelijk verhelpen met een waterverzachter of waterontharder.

Wat is hard water?

Drinkwater uit de kraan wordt opgepompt uit de aarde. De zouten en mineralen zoals calcium (kalk) en magnesium die zich in de aardlagen bevinden maken het grondwater ‘harder’. Harder water betekent dat er meer calcium en magnesium in het water is opgelost.

De waterhardheid wordt in België uitgedrukt in Franse graden (fH). Wanneer hard water verwarmd wordt kan dit kalkafzetting veroorzaken. Kalkafzetting kan leiden tot een verlies van energierendement van elektrische toestellen.

Waterhardheid gradaties

We kunnen de waterhardheid opdelen in verschillende gradaties naargelang het aantal Franse graden het water meet. Het water is ofwel zacht, middel-hard, hard of zeer hard.

  • Tussen de 0 en de 7 Franse graden kunnen we spreken van heel zacht water. Dat water bezit heel weinig of geen kalk. Dit heeft voordelen in het huishouden, maar dat water kan je beter niet drinken.
  • Tussen de 7 en 15 Franse graden spreken we van zacht water. Vanaf 15 Franse graden is het water geschikt voor menselijke consumptie.
  • De meeste huishoudens hebben een gradatie van tussen de 15 en 30 Franse graden. Dat is de gemiddelde waterhardheid. Boven de 20 Franse graden wordt aangeraden om gebruik te maken van een waterverzachter.
  • Water tussen de 30 en 45 Franse graden is hard water. Waardes tussen de 30 en 45 kunnen leiden tot beginnende kalkaanslag.
  • Boven de 45 Franse graden is het water zeer hard en vindt kalkaanslag zeer snel plaats. In dat geval is het nodig om een waterverzachter te plaatsen.

Maximale en minimale waterhardheid

De Vlaamse overheid heeft in 2002 (BVR 13 dec 2002) wettelijk bepaald dat de minimale en maximale waterhardheid respectievelijk 15 en 67 Franse graden mogen bedragen.

Hoe waterhardheid meten

De overheid heeft een indicatieve kaart met de waterhardheid per gemeente, die kan je raadplegen op de website van je drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt (Deze info vind je hier).

Die kaart is natuurlijk maar indicatief, en op veel plaatsen zal deze de werkelijkheid niet weerspiegelen. Daarom kan je de waterhardheid van het leidingwater ook zelf (laten) testen. Hieronder bespreken we de 2 meest gebruikte tests.

–        Druppeltest

Bij de druppeltest vul je een maatbeker met het water waarvan je de hardheid wilt testen. Vervolgens voeg je druppelsgewijs een speciale vloeistof (reagens) toe. Dit doe je totdat de kleur van het water verandert. Vervolgens kan je de waterhardheid afleiden aan de hand van het aantal druppels dat je hebt toegevoegd. De test is simpel uit te voeren en bovendien vrij nauwkeurig.

–        Teststrips

Het gebruik van teststrips is een andere eenvoudige methode om de waterhardheid te bepalen. Deze strips dien je kort in het water te houden. Vervolgens kan je aan de hand van de verkleuring van de strip aflezen hoe hard het water is. Deze test geeft slechts een ruwe schatting van de waterhardheid. Met deze test kan je nagaan of je waterverzachter zijn werk doet, maar een nauwkeurige afstelling van het toestel lukt met deze test niet.

Nadelen hoge waterhardheid

Hard water wordt voornamelijk veroorzaakt door calcium en magnesium. Dit zijn essentiële stoffen voor ons lichaam. Hard water kan geen kwaad bij het drinken. Hard tot zeer hard water (> 30°F) kan daarentegen wel comfortproblemen veroorzaken bij het opwarmen of als het in contact komt met lucht. De mate van comfortproblemen hangt af van de samenstelling van het water.

Het kalk in hard water kan enkele nadelige gevolgen met zich meebrengen. Hieronder vind je de enkele veelvoorkomende gevolgen:

  • Kalkaanslag is een veelvoorkomend nadeel van hard water. Dit zorgt onder andere voor kalkaanslag in de douche of kranen. Dit kan je met veel moeite verwijderen door te schrobben of door schoonmaakproducten te gebruiken.
  • Kalk leidt uiteindelijk ook tot een hoge energiefactuur. De kalkafzetting door het harde water te verwarmen leidt tot een verlies van het energierendement van uw huishoudtoestellen. Doordat kalk zich vasthecht aan de verwarmingselementen moeten de huishoudtoestellen meer energie verbruiken om hetzelfde rendement te behalen.
  • Daarnaast leidt ook de levensduur van de huishoudtoestellen hieronder. De kalkaanslag op de verwarmingselementen leidt er niet alleen toe dat de toestellen minder rendement behalen, maar ook sneller kapot gaan.
  • Hard leidingwater zorgt ook voor een droge huid wat erg onaangenaam is voor mensen die hier gevoelig aan zijn. Hard water stimuleert namelijk de symptomen van eczeem.
  • Kalk zorgt ervoor dat zeep minder schuimt, waardoor er meer zeep nodig is. Dit hogere gebruik van zeep en shampoo is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Let op: Ontharding zorgt ervoor dat de minerale samenstelling van leidingwater verandert. Calcium en magnesium worden natrium, waardoor personen die een zoutarm of zoutloos dieet volgen dit water bijgevolg niet meer kunnen drinken.

Kostprijs waterontharder

Een instapmodel van een mechanische waterontharder vind je al vanaf 700 euro exclusief plaatsing. Voor een elektronische waterverzachter heb je al vanaf 900 euro exclusief plaatsing. Een waterontharder laten installeren in een woning met 4 personen met gemiddeld waterverbruik kost gemiddeld tussen 1000 en 2000 euro.

Tip: Het is belangrijk dat je waterontharder goed afgesteld staat om de kwaliteit van het water te garanderen. Daarom laat je het best een jaarlijkse onderhoudscontrole uitvoeren door de leverancier of installateur.

Laat je bijstaan door een expert

Indien je een waterontharder wil aanschaffen, dan laat je deze best installeren, afregelen en onderhouden door een expert. Wij raden aan om voor een erkend installateur te gaan die op de hoogte is van het ‘Technisch reglement voor water bestemd voor menselijke aanwending’ van AquaFlanders en het Repertorium van Belgaqua. Bij Certiweb vind je betrouwbare experten die je hierin kunnen bijstaan.