CV-ketel maakt raar geluid: uitleg + tips

CV-ketel maakt raar geluid

Een verwarmingsketel zorgt voor warm water en verwarming in de hele woning. Het is dus logisch dat de ketel altijd wel geluid zal maken. Je zal water horen stromen, af en toe de ventilator horen aanslaan en de pomp horen werken. Soms duiken er misschien geluiden op die je niet meteen zou verwachten van een cv-ketel. Dan is het een goed idee om de hulp van een CV-expert in te roepen. De rare geluiden, en het onderliggende probleem, kunnen meestal makkelijk verholpen worden.

In dit artikel geven we je uitleg over welke soorten geluid onschuldig zijn en welke geluiden duiden op een probleem met de verwarmingsketel.

1. Onschuldige geluiden van de cv-ketel

Cv-ketel maakt geluid als de kraan open is

Wanneer je warm water gebruikt, moet de ketel vanzelfsprekend harder werken om dat warm water snel te produceren. Je zal bijgevolg de ventilator horen opstarten en de ontsteking in de ketel horen. Geen geluiden om je zorgen over te maken dus. Het hoort allemaal bij een goed werkende centrale verwarming.

Een tikkend geluid

Zowel de ketel van de centrale verwarming als de radiatoren kunnen soms een tikkend geluid maken. Dat is niets om je zorgen over te maken. Een tikkend geluid is te wijten aan het uitzetten en krimpen van de leidingen, meestal stalen leidingen. Wanneer de verwarmingsketel snel moet opwarmen, zetten de buizen uit en dat brengt een typisch tikkend geluid met zich mee.

Het kan helpen om ervoor te zorgen dat de verwarmingsketel trager opwarmt, al is het tikkende geluid minder storend dan een koude kamer. Het tikkende geluid kan ook veroorzaakt worden door een teveel aan lucht in de centrale verwarming. De radiatoren ontluchten kan in dat geval soelaas bieden.

Vraag hier je CV-keuring aan

2. Geluiden die wijzen op een defect aan de cv-ketel

Over normale geluiden hoef je je geen zorgen te maken. Sommige andere geluiden die de verwarmingsketel produceert, kunnen echter wel op problemen wijzen. In alle onderstaande gevallen zet je de verwarmingsketel uit en neem je contact op met een expert die de cv-ketel kan komen nakijken.

Knallen tijdens het opstarten

Wanneer je de cv-ketel hoort knallen tijdens het opstarten, heeft je verwarmingsketel een probleem met de ontsteking. Meestal is er iets mis met de ontsteekpen of de ontsteekkabel, die de vonk creëren om het gas te ontsteken en het water op te warmen.

Ook wanneer de verhouding tussen de hoeveelheid lucht en gas in de ketel niet goed zit, kan je de knal horen. In dat geval gebeurt de ontbranding eveneens niet zoals het moet. Zet de cv-ketel altijd uit wanneer je een knal hoort en bel een expert op.

Fluitend geluid

Hoor je een fluitend of piepend geluid uit de verwarmingsketel komen, dan mag je er bijna zeker van zijn dat er iets schort met de warmtewisselaar. De warmtewisselaar is dan verstopt waardoor het water niet meer goed weggepompt kan worden. Daardoor blijft het water langer dan nodig in de ketel waardoor het de kooktemperatuur bereikt. Je hoort bijgevolg het typische piepende geluid van een fluitketel.

Bonkend geluid

Een bonkend geluid wijst op een probleem, maar eentje dat je meestal makkelijk zelf kan oplossen. Het bonkende geluid wordt veroorzaakt wanneer het water niet kan wegstromen. Het water blijft in de ketel hangen waardoor er een stoombel ontstaat. Wanneer de druk te hoog wordt, klapt die stoombel in elkaar en dat brengt een bonkend geluid met zich mee.

Meestal wordt het bonkende geluid veroorzaakt wanneer je alle radiatoren hebt dichtgezet. Is dat het geval? Zet alle radiatoren dan open en kijk of het geluid verdwijnt. Blijf je een bonkend geluid waarnemen, dan is er iets mis met de cv-ketel en moet je een expert opbellen.

Schurend geluid

Wanneer je een schurend geluid hoort, zal je meteen horen dat er duidelijk iets mis is met de ketel. Een schurend geluid is te wijten aan versleten lagers. De pomp en/of de ventilator werken dan niet meer zoals het hoort en de onderdelen schuren over elkaar.

Brommend geluid

Een brommend geluid duidt op een defecte pakking. Die pakkingen zorgen ervoor dat het gas, het water en de lucht goed afgedicht zijn zodat er steeds een goede verhouding is tussen water en lucht en zodat de gastoevoer goed verloopt.

Wanneer die pakkingen niet meer goed werken, verandert de druk in de ketel heel snel en continu. Je hoort dan een brommend geluid. Het klinkt een beetje als het geluid van een stoomboot. Ook een kapotte transformator kan dit soort geluiden veroorzaken.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn cv vreemde geluiden maakt?

De beste manier om defecten aan de centrale verwarming of de verwarmingsketel te voorkomen, is door de ketel regelmatig je centrale verwarming te laten onderhouden door een vakman. Dankzij dat periodieke onderhoud voorkom je niet alleen problemen met de verwarming, maar je hele installatie zal ook efficiënter werken.

Het rendement van de centrale verwarming kan zo tot wel 12% hoger liggen en dat merk je natuurlijk op je energiefactuur.

De keuring van de centrale verwarming is bovendien niet alleen verplicht bij de eerste ingebruikname. Het periodieke onderhoud van je ketel is namelijk ook verplicht. Dat gebeurt in de vorm van een officiële keuring.

  • Cv-ketels op gas moeten verplicht gekeurd worden om de 2 jaar.
  • Voor cv-ketels op stookolie moet de mazoutketel jaarlijks gekeurd worden.
  • Centraal aangesloten pelletkachel moet om de 5 jaar gekeurd worden.
Vraag hier je CV-keuring aan

4. Tip: sluit een onderhoudscontract af

Het is altijd een goed idee om een onderhoudscontract af te sluiten met een verwarmingsinstallateur. De verwarmingsinstallatie krijgt dan op tijd de verplichte keuringen en onderhoudsbeurten en zo vermijd je grote defecten en de daarbij horende hoge reparatiekosten.

Ook wanneer er plots iets mis is met je verwarming, komt een verwarmingsexpert langs en dat zit (deels of helemaal, afhankelijk van welk soort onderhoudscontract je afsluit) inbegrepen in de prijs.

Moet je verwarmingsketel of centrale verwarming gekeurd worden?

Heb je een expert nodig om je verwarmingsketel te repareren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.