Hoe vind je een goedkopere energieleverancier voor je bedrijf of onderneming?

Hoe goedkopere energieleverancier voor bedrijven vinden

Intussen is het bij de meeste gezinnen ingeburgerd om jaarlijks van energieleverancier te veranderen. Zo verlaag je je energiefactuur en strijk je welkomstkortingen op. Voor bedrijven is het iets moeilijker om van energieleverancier te veranderen, maar ook dan doe je er goed aan om regelmatig de energiemarkt af te schuimen naar betere voorwaarden.

In dit artikel geven we je mee hoe je als bedrijf een goedkopere energieleverancier kan vinden.

1.Kleine energieverbruikers vs. grootverbruikers

Ook bedrijven gebruiken natuurlijk gas en elektriciteit. En veel zelfs! Dat betekent dat bedrijven hoge energiefacturen hebben en dus ook veel kunnen besparen wanneer ze overstappen naar een nieuwe energieleverancier met betere contractvoorwaarden. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen kleine en grote bedrijven.

Kleine bedrijven kan je eigenlijk op vlak van energie beschouwen als gezinnen. Ze vallen onder dezelfde regels als gezinnen en kunnen gratis van energieleverancier veranderen. 

Onder grote bedrijven verstaat men ondernemingen met een elektriciteitsverbruik van meer dan 49 999 kWh en een aardgasverbruik van meer dan 99 999 kWh.

In de praktijk gaat het meestal om grote vennootschappen. Dit soort grootverbruikers kunnen ook overstappen van energieleverancier, maar daar komt wel iets meer administratie bij kijken.

Energiekosten verlagen? Kijk hier verder

2. Overstappen voor bedrijven: makkelijker dan ooit

Vroeger moesten bedrijven boetes en overstapkosten betalen wanneer ze van energieleverancier wilden veranderen. Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Kleine bedrijven kunnen zo vaak overstappen als ze willen en helemaal gratis van energieleverancier veranderen.

Grote ondernemingen met een elektriciteitsverbruik van meer dan 49 999 kWh en een aardgasverbruik van meer dan 99 999 kWh zijn wel nog gebonden aan contractuele voorwaarden. Al hangt dat ook af van de energieleverancier zelf.

Sommige energieleveranciers brengen de jaarlijkse vergoeding voor administratieve en andere kosten in rekening als je niet langer dan een jaar klant blijft. Andere leveranciers verplichten je om een jaar klant te blijven om van de welkomstkortingen te kunnen genieten. Ben je al een jaar klant? Dan kan je meestal net zoals kleine bedrijven gratis van energieleverancier veranderen.

Als bedrijf moet je wel een opzegtermijn van een maand respecteren wanneer je overstapt van energieleverancier. Het nieuwe contract bij de nieuwe energieleverancier gaat dus pas een maand na de afsluiting van het oude contract in.

3. Van energieleverancier veranderen als bedrijf: dat doe je zo

Maar hoe verander je als bedrijf nu precies van energieleverancier? Dat vertellen we je hier beknopt.

  • Allereerst is het belangrijk om te weten welk contract je bedrijf momenteel heeft afgesloten. Op de tariefkaart kan je alle gegevens vinden. Je ziet hoeveel je betaalt per kilowattuur en wat de voorwaarden van het energiecontract zijn.
  • Vervolgens moet je nagaan hoe het contract van je huidige energieleverancier zich verhoudt tot nieuwe contracten die nu op de markt zijn. Daarvoor kan je de federale CREG-scan gebruiken. Dat is een vergelijkingstool van de Commissie voor Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG) waarmee je je energiecontract kan vergelijken met aanbiedingen op de markt.
  • Ook de V-test van de Vlaamse Regulator voor de Energiemarkt (VREG) maakt een gelijkaardige analyse.
  • Daarna kan je de aanbiedingen op de energiemarkt nog eens vergelijken met de commerciële vergelijkingssites. Zo zie je waar je de goedkoopste energie kan halen.

Heb je na al dat vergelijken een keuze gemaakt? Dubbelcheck dan nog even opnieuw met de tarieven die je zag op de V-test van de VREG. Die zijn het betrouwbaarst. Schakel tot slot over en sluit een nieuw contract af met je energieleverancier naar keuze.

Controleer of de kortingen toegepast worden en ga ook na wat de voorwaarden voor die kortingen precies zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je een jaar klant moet blijven om de korting te kunnen krijgen.

4. Tip: schakel een energiedeskundige in

Valt je bedrijf onder de categorie van grootverbruikers (elektriciteitsverbruik van meer dan 49.999 kWh en een aardgasverbruik van meer dan 99.999 kWh), dan raden we je sterk aan om een beroep te doen op een energiedeskundige of energiemakelaar. 

Een energiedeskundige maakt een energieaudit van het bedrijf en giet alle gegevens en bevindingen in een overzichtelijk rapport. Daarin krijg je te lezen hoe het op energievlak gesteld is met het bedrijf. De wet schrijft bovendien voor dat elke grote onderneming dergelijke energieaudit om de vier jaar moet laten opmaken.

Die verplichting geldt voor bedrijven met meer dan 250 werknemers of wanneer het bedrijf een jaaromzet haalt van meer dan 50 miljoen euro én het jaarlijkse balanstotaal de kaap van 43 miljoen euro overschrijdt.

In de energieaudit krijg je verder nog een hele lijst met aanbevelingen over hoe je je energiefactuur naar beneden kan drukken. Vaak hoort overstappen naar een andere energieleverancier daar ook bij. De energiedeskundige zal voor jou dan ook een markt- en concurrentieanalyse doen om uit te zoeken wat de beste energieleverancier voor jouw bedrijf is.

5. Groene energie voor bedrijven

De beste manier om op energie te besparen als bedrijf, is door zelf je elektriciteit te produceren. Groene elektriciteit is steeds populairder bij Vlaamse bedrijven. En dat is ook nodig om de milieudoelstellingen te halen. Groene energie produceren op het bedrijf zelf is ook niet moeilijk.

De populairste manier om groene elektriciteit op te wekken is via zonnepanelen op het dak. Zo kan je op een milieuvriendelijke manier je bedrijf van stroom voorzien. Het installeren van zonnepanelen is een stevige investering in het begin, maar de jaren daarna verdien je die investering dubbel en dik terug

6. Tips voor bedrijven om de juiste energieleverancier te kiezen

Het is bij het vergelijken van energieleveranciers heel belangrijk om niet enkel te focussen op de prijs per kWh. Zeker voor bedrijven speelt ook het contact met de energieleverancier een doorslaggevende rol. Een goedwerkende klantendienst en een persoonlijke contactlijn met de energieleverancier zijn grote pluspunten. In het geval van een stroompanne ligt het bedrijf namelijk stil en dat kost heel wat geld. Hoe sneller je dat probleem dan kan oplossen, hoe beter.

Je kan als groot bedrijf ook een extra voordelig tarief proberen binnen te halen. Het gebeurt dat grote bedrijven kortingen krijgen per verbruikte kWh of een deel van de elektriciteit of aardgas gratis krijgen. Of misschien kan de welkomstkorting nog wat opgekrikt worden.

Energiedeskundige nodig? Zoek niet verder!

Heb je een energiedeskundige of energiemakelaar nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een energiedeskundige of energiemakelaar nodig om een interessanter energiecontract in de wacht te slepen? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.