Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

keuring zonnepanelen

Ben je helemaal overtuigd van de voordelen die zonnepanelen bieden? Om een beter idee te krijgen van hoeveel het zal kosten om je dak met zonnepanelen te bekleden en hoe je dak eruit zal zien, wil je natuurlijk graag weten hoeveel zonnepanelen je precies zal moeten aankopen. We leggen je hieronder uit hoe je zelf kan berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Van één ding mag je zeker zijn wat het weer betreft: het zal altijd veranderen. Dat maakt het moeilijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Je zou dan misschien denken dat het beter is om meer zonnepanelen te plaatsen dan je energie nodig hebt, maar dat is niet het geval. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger je prosumententarief zal zijn en je krijgt helaas geen geld meer terug voor de energie die je te veel geproduceerd hebt.

Toch is er wel degelijk een manier om te berekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig zal hebben. Zo kan je alvast berekenen hoeveel het zal kosten om jouw woning van groene energie te voorzien. Dat doe je het beste via de volgende formule:

  1. Vermenigvuldig je gemiddeld jaarlijks energieverbruik (kWh) met 0,90
  2. Deel dat getal door 0,85
  3. Deel dat getal (Wp) door de hoeveelheid Wattpiek per zonnepaneel

Maar hoeveel bedraagt het gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik? En waarom moet je precies met die getallen rekenen? We leggen je het hieronder uit.

Hoeveel elektriciteit verbruik ik?

Men gaat ervan uit dat de gemiddelde persoon jaarlijks ongeveer 1000 kWh verbruikt in een woning. Wanneer je het gemiddelde energieverbruik van een gezin berekent, vermenigvuldig je dat getal dus met het aantal gezinsleden. Omdat bepaalde elektrische toestellen voor iedereen in het gezin werken, mag je daar per extra gezinslid een deeltje van aftrekken. Als je gezin vier personen telt, mag je daarom 3500 kWh per jaar rekenen. 

Je krijgt helaas geen geld meer voor de elektriciteit die je te veel produceert en het prosumententarief stijgt ook naarmate je meer zonnepanelen hebt. Daarom wordt aangeraden om 10% van dat gemiddelde jaarverbruik met netstroom op te vangen (en dus niet met je zonnepanelen). Zo kom je dan, voor een gezin van 4 personen, uit op 3150 kWh. Dat is de hoeveelheid energie die je zonnepanelen zouden moeten opwekken om je woning op de voordeligste manier van stroom te voorzien.

Natuurlijk kan je je elektriciteitsverbruik het beste achterhalen door te bekijken hoeveel elektriciteit jouw gezin specifiek verbruikt per jaar. Heb je genoeg energierekeningen liggen om een representatief gemiddeld jaarverbruik te berekenen, dan heb je een uitstekend idee van hoeveel energie je zonnepanelen moeten opwekken. Houd ook rekening met eventuele verbouwingen die eraan komen en je energieverbruik zullen doen dalen. Ook als het gezin nog uitgebreid zal worden, houd je daar beter nu al rekening mee.

Hoe weet ik hoeveel energie mijn zonnepanelen zullen opwekken?

Wanneer je wil bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je ook weten hoeveel elektriciteit een zonnepaneel produceert. Dat verschilt per fabrikant. Elk bedrijf dat zonnepanelen produceert, test de efficiëntie van hun zonnepanelen en plakt daar een cijfer op dat het piekvermogen genoemd wordt. Het piekvermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Het piekvermogen van een zonnepaneel is de maximale hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan produceren in vastgelegde en ideale omstandigheden. Het piekvermogen wordt dus enkel bereikt op momenten waarop de zon hard schijnt, onder de juiste hoek en bij warm weer. Dat is natuurlijk niet altijd het geval, want in België zijn er ook veel regenachtige dagen en de stand van de zon varieert doorheen het jaar.

Daarbovenop moet je er ook rekening mee houden dat zonnepanelen elk jaar gemiddeld 0,5% van hun rendement verliezen. De technologie van zonnepanelen gaat er wel alleen maar op vooruit, maar het is een factor waar je rekening mee moet houden wanneer je berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

In België wordt om die redenen gewerkt met een opbrengstfactor van 0,85. Dat betekent dat je ervan uit moet gaan dat je zonnepanelen 85% van het piekvermogen zullen genereren. Zegt de fabrikant dat het piekvermogen van 1 zonnepaneel 280 Wp bedraagt, dan vermenigvuldig je dat getal voor je berekening met 0,85. Zo kom je uit op een realistischer vermogen van 238 kWh. Kortom, om Wattpiek (Wp) om te zetten in kilowattuur (kWh), vermenigvuldig je de hoeveelheid Wattpiek met 0,85.

Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben, dan moet je de berekening in de omgekeerde richting maken. Als we ervan uitgaan dat je 3150 kWh met zonnepanelen wil produceren, dan deel je dat getal door de opbrengstfactor 0,85 om de hoeveelheid Wattpiek te berekenen. In dit voorbeeld kom je dan uit op 3705 Wp. Al je zonnepanelen samen, moeten in dat geval dus 3705 Wp opwekken.

Hoeveel energie wekt een zonnepaneel op?

Nu je weet hoeveel Wp alle zonnepanelen samen moeten opwekken, hoef je dat getal alleen nog te delen door de hoeveelheid Wp per zonnepaneel die de fabrikant meegeeft. Zo weet je precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

Je zal opmerken dat het ene zonnepaneel een hogere Wp heeft dan het andere. Hoeveel zonnepanelen je zal nodig hebben, hangt dus ook af van het merk en het model van de zonnepanelen die voor jou het interessantst zijn.

Stel dat je, zoals in ons voorbeeld, 3705 Wp wil produceren met je zonnepanelen en elk zonnepaneel 280 Wp produceert, dan heb je ongeveer 13 zonnepanelen nodig.

Wat als je installatie te veel stroom produceert?

Hier huist het grote gevaar voor het overdimensioneren van je installatie. Wanneer je namelijk meer stroom produceert dan je zelf kan verbruiken, zal je een zogenaamd injectietarief moeten betalen om overtollige stroom af te geven aan het elektriciteitsnet. 

Het is dus om te beginnen zaak om je installatie vooraf realistisch in te schatten, zodat je erin slaagt om zo veel mogelijk stroom zelf te gebruiken én op de juiste momenten, want vanaf 2022 wordt de elektriciteitsfactuur berekend op basis van je piekverbruik (en niet meer op je maandelijkse verbruik). Met het piektarief zal de tarifering dus worden bepaald op basis van de 15 minuten per maand waarin je het elektriciteitsnet het meest intensief nodig had.  

Dat wil zeggen dat je zal moeten zien dat je jouw eigen zonnestroom ook zo effectief mogelijk moet zien te verbruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt. In de praktijk zal het dus handig zijn dat je overdag meer toestellen laat draaien zoals de wasmachine, de vaatwas, etc. en niet alles tegelijk ’s avonds laat draaien wanneer er geen zonnestroom wordt geproduceerd en je dus al snel het net zal aanspreken.

Maar je kan je overtollige zonnestroom vanaf 2022 ook doorverkopen aan familie, vrienden, buren, ondernemers…. op die manier kan je in ieder geval je injectietarieven al gaan drukken. Lees hier meer over zonnedelen.

Hoe plaats ik mijn zonnepanelen het beste?

Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kan je beginnen uitwerken hoe je de zonnepanelen op je dak wil plaatsen. Ook hierover moet je goed nadenken, want hoe de zonnepanelen op je dak liggen, bepaalt voor een groot stuk mee hoe efficiënt ze werken. In het beste geval is je dak naar het zuiden gericht en bedraagt de hellingsgraad 35°. Ook als je dak niet aan die ideale waarden voldoet, zijn zonnepanelen in veel gevallen interessant. Er bestaan zonnepanelen in veel verschillende vormen en een expert zal ongetwijfeld een oplossing vinden. 

Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn dak leggen?

Het spreekt voor zich dat je ook genoeg plaats moet hebben op je dak om die zonnepanelen een plaats te geven. We geven je alvast mee dat de standaard afmetingen van een zonnepaneel ongeveer 100 op 165 cm zijn. Heb je niet veel dak ter beschikking, dan zijn zonnepanelen met een extra hoog rendement interessant.

Houd daarnaast ook rekening met de draagkracht van je dak en vermijd zo veel mogelijk schaduwzones. Er zijn ook vastgelegde no-go zones op je dak, bijvoorbeeld tot 20 cm van de dakrand. Wanneer je dak deels in de schaduw ligt of er andere moeilijkheden opduiken, kunnen er optimizers geplaatst worden die het rendement omhoog duwen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is van heel wat factoren afhankelijk. Wil je berekenen hoeveel het zal kosten om jouw woning van zonnepanelen te voorzien, klik dan hier.

Hou er ook rekening mee dat er nog een keuring van de zonnepanelen zal moeten volgen wanneer je ze gaat aansluiten.

Video: meer over zonnepanelen

Zonnepanelen nodig? Certiweb vindt een installateur in jouw regio.

Heb je nog een installateur nodig voor zonnepanelen op je woning? Alle installateurs op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.