Prijs zonnepanelen in 2022: zo betaal je niet te veel

Prijs zonnepanelen, zo betaal je niet teveel

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je heel wat geld op lange termijn. Aan de zonnepanelen zelf en de installatie ervan hangt wel een stevig prijskaartje vast.

In dit artikel geven we je een idee van hoeveel je zal betalen, hoeveel je zal besparen en waarmee je rekening moet houden bij het aankopen van zonnepanelen.

De kostprijs en het rendement

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar het doel is natuurlijk dat je die investering terugverdient door je energiefactuur aanzienlijk te verlagen. Het rendement van je zonnepanelen moet je dus zeker meenemen wanneer je het totaalplaatje berekent.

Om het rendement van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met heel wat factoren. Je zal opmerken dat het ene zonnepaneel een hoger Wattpiekvermogen heeft dan het andere.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en welk rendement ze halen, hangt dus ook af van het merk en het model van de zonnepanelen.

Ook over de plaatsing van de zonnepanelen moet je goed nadenken, want dat bepaalt mee de efficiëntie. In het beste geval is je dak naar het zuiden gericht en bedraagt de hellingsgraad 35°. Ook als je dak niet aan die ideale waarden voldoet, zijn zonnepanelen in veel gevallen interessant, want je kan het rendement op tal van manieren opkrikken in dergelijke situaties.

Naast het rendement, is de kostprijs van de zonnepanelen natuurlijk ook belangrijk. Je moet niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met de installatiekosten van de zonnepanelen. Dankzij subsidies is het plaatsen van zonnepanelen financieel interessant. We geven hieronder meer uitleg bij al die factoren.

Factoren aankoopprijs zonnepanelen

Hoeveel je betaalt voor je zonnepanelen, hangt van heel wat factoren af. Naargelang je eigen wensen, kan de prijs dus sterk schommelen.

Aantal zonnepanelen

Het is heel belangrijk om net genoeg zonnepanelen te leggen, maar ook niet te veel. De overheid betaalt je niet langer terug als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt en hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger het prosumententarief dat je moet betalen.

Daarom wordt aangeraden om 10% van je gemiddelde jaarverbruik met netstroom op te vangen (en dus niet met je zonnepanelen).

Rendement van je zonnepanelen

Het rendement van je zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Het is een van de belangrijkste factoren die de prijs bepalen. Zonnepanelen met een hoog rendement, zullen meer energie opwekken, maar ook meer kosten. Reken vooraf goed uit hoeveel zonnepanelen en welk rendement je precies nodig hebt.

Soort zonnepaneel

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Om de prijs van zonnepanelen uit te rekenen, moet je ook beslissen welk type zonnepaneel je wil leggen. Kies je voor monokristallijn, polykristallijn of amorf zonnepanelen? De één neemt minder plaats in of is goedkoper en de andere weegt lichter of heeft een hoger rendement.

Kwaliteit van je installatie

Naast het soort zonnepaneel, speelt ook het merk en de bijhorende kwaliteit een rol om de prijs van zonnepanelen te bepalen. Duurdere zonnepanelen van hoog aangeschreven merken zijn vaak kwalitatiever dan goedkopere tegenhangers, maar dat betekent niet dat het duurste zonnepaneel ook het beste is.

Bepaalde merken leggen zich bijvoorbeeld toe op kleine zonnepanelen of op zonnepanelen met een extra hoog rendement in de schaduw.

Daarnaast bepalen ook de kwaliteit van de kabels, de omvormer en de andere technologische elementen mee de prijs van de zonnepanelen. Daarom is het ook belangrijk om in zee te gaan met een goede, erkende installateur van zonnepanelen.

Installatiekosten van zonnepanelen

Naast de aankoopprijs, moet je ook de prijs van de installatie zelf in rekening brengen. De installatiekosten kunnen tamelijk hoog oplopen. De werken duren meestal een volledige dag. Hoe meer zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden, hoe meer je zal betalen.

Wanneer de installateurs geconfronteerd worden met obstakels tijdens het installeren van de zonnepanelen, zal je ook meer moeten betalen aangezien ze meer werk zullen hebben.

Wanneer je dak in mindere staat is, het dak moeilijk bereikbaar is of de weersomstandigheden niet mee zitten, kan de rekening iets hoger oplopen.

Is er een fout gebeurd bij het opstellen van het legplan of werd het dak fout geschetst, dan zullen de installateurs ook veel meer werk hebben dan voorzien. Bespreek vooraf goed de prijs met de installateur zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Gebruikskosten van het net: het prosumententarief

  • Eigenaars van zonnepanelen met een vermogen van minder dan 10 kW moeten sinds 1 juli 2015 het prosumententarief betalen.
  • Dat prosumententarief, ook wel de netvergoeding genoemd, is een bijdrage die je betaalt om het elektriciteitsnet te gebruiken.
  • Dankzij je zonnepanelen gebruik je veel minder elektriciteit van het net en daardoor betaalde je vroeger ook minder netkosten. Dat was niet eerlijk, want je zonnepanelen gebruiken het elektriciteitsnet ook.
  • Daarom werd het prosumententarief ingeschakeld. Je betaalt gemiddeld 85 euro per kW vermogen.

Welke subsidies zijn er nog in 2021?

Groenestroomcertificaten en terugdraaiende teller

Eerst het slechte nieuws: de groenestroomcertificaten worden afgebouwd en de terugdraaiende teller bestaat niet langer. Wie kleine, fotovoltaïsche zonnepanelen laten installeren die samen minder dan 10 kW energie opwekken, krijgt geen financiële tegemoetkoming meer via de groenestroomcertificaten.

In datzelfde geval kan je ook niet meer genieten van de terugdraaiende teller. Voorheen werd je betaald als je zonnepanelen meer energie opwekten dan ze verbruikten. Die extra stroom wordt dan namelijk op het elektriciteitsnet gestuurd.

Gereduceerd btw-tarief

Het positieve nieuws is dat je nog steeds kan genieten van het gereduceerde btw-tarief voor het plaatsen van zonnepanelen. Je betaalt namelijk slechts 6% btw in plaats van de gangbare 21% btw. Je woning moet daarvoor wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je woning is ouder dan 10 jaar.
  • Je legt de zonnepanelen op een privéwoning waarin minder dan 50% van de energie voor professionele doeleinden gebruikt wordt.
  • Hetzelfde bedrijf levert en plaatst de zonnepanelen.

De zonnepanelen hoeven bovendien niet noodzakelijk op het dak van je huis geïnstalleerd te worden. Ook een aanpalend terrein of het dak van je tuinhuis behoren tot de mogelijkheden.

Nieuw in 2022: zonnepanelen delen met anderen

Vanaf 2022 wordt het mogelijk om je overtollige zonnestroom die je op een bepaald moment niet gebruikt voor een stuk te verkopen of weg te geven aan vrienden, familie, buren, lokale ondernemers,…

Met dat nieuwe systeem wordt de investering in zonne-energie meteen ook een stuk interessanter. Je wordt zelf een soort groenestroomleverancier en je kan er de injectiekosten om stroom terug op het net te zetten mee terugdringen of zelfs volledig neutraliseren. Lees hier meer over zonnepanelen delen vanaf 2022.

Hoeveel kosten zonnepanelen concreet?

Je hebt ondertussen begrepen dat het moeilijk is om een richtprijs te geven voor de prijs van zonnepanelen omdat heel veel factoren een rol spelen. Om de exacte prijs te weten te komen, moet je een offerte aanvragen. Toch willen we je een idee geven van waaraan je je mag verwachten.

We hebben daarom het volgende schema opgesteld:

Jaarverbruik (kWh) Panelen Vermogen (Wp*0,85) Kostprijs Jaarlijkse besparing
2210 kWh 10 2600 Wp € 4500 € 445
2675 kWh 12 3150 Wp € 5200 € 530
3100 kWh 14 3650 Wp € 6000 € 620
3525 kWh 16 4150 Wp € 6500 € 705
3995 kWh 18 4700 Wp € 7250 € 795

Het geïnstalleerd vermogen van de zonnepanelen is het Wattpiekvermogen vermenigvuldigd met de factor 0,85 om niet-ideale weersomstandigheden mee in rekening te brengen. We hebben in dit voorbeeld gerekend met gemiddelde zonnepanelen van 260 Wp. In de richtprijs zitten installatiekosten inbegrepen.

Zonnepanelen nodig? Certiweb vindt een installateur in jouw regio.

Heb je nog een installateur nodig voor zonnepanelen op je woning? Alle installateurs op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.