Keuring thuisbatterij: is dat verplicht?

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij verhoogt het rendement van je stroomopwekking aanzienlijk in combinatie met zonnepanelen. Dankzij een thuisbatterij kan je je eigen opgewekte energie ook ’s avonds en overdag gebruiken. Dat bespaart je flink wat geld.

Wie een thuisbatterij installeert, moet die batterij ook verplicht laten keuren. Dat moet overigens gebeuren door een officieel erkende expert. We vertellen je hieronder alles over de verplichte keuring van de thuisbatterij.

1. Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is niet goedkoop, moet door een expert geïnstalleerd worden en de hele installatie moet daarna ook gekeurd worden door een erkende keurder. En toch is het installeren van een thuisbatterij een slimme investering.

Het systeem van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen is niet meer. Sommige gezinnen vinden zonnepanelen daarom minder interessant. Zonnepanelen verdien je echter nog steeds in enkele jaren terug. De thuisbatterij helpt je meer dan ooit om het rendement van je zonnepanelen te verhogen. Zonnepanelen wekken het meeste energie op overdag, met een piek rond het middaguur. Dan zijn de meeste Vlamingen echter op het werk. Die opgewekte energie gaat dan verloren.

Een thuisbatterij verhelpt dat probleem en vangt overdag extra kWh’s op in plaats van die terug te injecteren op het net. Zo kan je de hele avond en nacht je eigen opgewekte energie gebruiken en hoef je geen elektriciteit vanop het net aan te kopen. 

2. Een thuisbatterij moet altijd gekeurd worden

Een thuisbatterij moet verplicht gekeurd worden vooraleer de thuisbatterij in gebruiken genomen kan worden. Een erkende keurder moet nagaan of de thuisbatterij correct aangesloten werd en het hele systeem goed werkt. Die verplichte keuring voor thuisbatterijen is misschien ietwat vervelend als consument, maar je weet zo wel zeker dat de hele installatie volkomen veilig is. En dat is natuurlijk erg belangrijk!

De keuring vindt plaats in het kader van AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Dat reglement bevat een reeks voorschriften waaraan elektrische producten en elektrische installaties in België moeten voldoen. Die verplichte AREI-keuring is er overigens niet alleen voor thuisbatterijen die aangesloten zijn op zonnepanelen. Ook laadpalen voor elektrische wagens moeten aan dezelfde keuring onderworpen worden.

Bovendien geldt de keuring als een voorwaarde om de premie voor thuisbatterijen te kunnen aanvragen. Enkel een gekeurde installatie komt in aanmerking voor die premie.

Vraag je thuisbatterij offerte aan

3. Wie mag de thuisbatterij keuren?

Enkel een erkende expert mag de installatie van de thuisbatterij keuren. De persoon in kwestie moet officieel erkend zijn bij de keuringsinstantie. Zo weet je als eigenaar zeker dat de expert weet wat hij precies moet controleren en dat de thuisbatterij ook echt veilig is.

4. De thuisbatterij moet gemeld worden bij de netbeheerder

De thuisbatterij moet niet alleen gekeurd worden volgens het AREI. Je moet de thuisbatterij ook melden bij de netbeheerder. Dat is verplicht sinds 2017. Die verplichting dient om de spanningskwaliteit van het elektriciteitsnet te kunnen waarborgen.

Na de melding gaat de netbeheerder na of het distributienet al dan niet aangepast moet worden. Zo blijft de operationele veiligheid van het elektriciteitsnet gegarandeerd.

5. Ook de zonnepanelen installatie moet gekeurd worden

Niet alleen de thuisbatterij, maar ook de zonnepanelen zelf moeten gekeurd worden. Een zonnepanelensysteem is namelijk uitgerust met een omvormer die de gelijkspanning van de panelen in bruikbare wisselspanning omvormt. Een officiële keurder moet nagaan of dat allemaal correct verloopt. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen in orde zijn en kan je op beide oren slapen.

Ook nadat de zonnepanelen gekeurd en geïnstalleerd zijn, volgen er mogelijk nog bijkomende keuringen. Wanneer je enkele jaren later beslist om nog extra zonnepanelen op je dak te leggen, moet je opnieuw een keuring laten uitvoeren. Bovendien zijn huishoudelijke zonnepanelen onderworpen aan een 25-jarige keuring. Op die manier weet je zeker dat de hele installatie nog steeds werkt zoals het moet.

Laat je jouw zonnepanelen en een thuisbatterij en/of een laadpaal allemaal tegelijk plaatsen? Dan volstaat uiteraard één keuring voor de volledige installatie. Hier moet dan niet apart iemand voor langskomen. Dat moet natuurlijk wel wanneer je ooit al zonnepanelen hebt gelegd en pas jaren later een batterij erbij plaatst.

Let wel dat de keuring van zonne-installaties en/of thuisbatterijen niet gelijk staat aan een algemene elektriciteitskeuring. De keurder zal dus effectief alleen naar de apparatuur, schema’s en bedrading van de zonnepanelen en de batterij kijken en niet naar de rest van de elektrische voorzieningen in je woning. Daar bestaat soms verwarring over.

Wil je een thuisbatterij en / of zonnepanelen installeren? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een expert nodig om een thuisbatterij en/of zonnepanelen te installeren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Vraag je thuisbatterij offerte aan