Thuisbatterij en zonnepanelen: hoe werkt het?

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zonnepanelen zijn een uitstekende bron van groene energie en bij steeds meer Vlaamse gezinnen vind je dan ook zonnepanelen op het dak. Ze werken uitstekend en besparen je heel wat op je elektriciteit, maar met een thuisbatterij kan je nog veel meer uit je zonnepanelen halen. De thuisbatterij slaat namelijk alle zonne-energie op die je overdag te veel produceert. ’s Avonds en ’s nachts kan je zo je eigen zonne-energie blijven gebruiken en hoef je geen energie vanop het net aan te kopen.

In dit artikel vertellen we je hoe de thuisbatterij precies werkt, wat de voordelen zijn en hoeveel je moet neertellen om die thuisbatterij te installeren.

1. Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij helpt je om zonnepanelen efficiënter te gebruiken. Wanneer je zonnepanelen veel elektriciteit opwekken zonder dat je veel elektriciteit verbruikt op dat moment, wordt het overschot aan stroom op het distributienet geschakeld. Je verliest dan dus een deel van de energie die je zonnepanelen opwekken. Wanneer je vervolgens ’s avonds terug meer energie nodig hebt, moet je die aankopen vanop het net.

Een thuisbatterij brengt de oplossing. De thuisbatterij slaat energie op wanneer je die niet gebruikt waardoor je dan ’s avonds en ’s nachts nog steeds je eigen opgewekte zonne-energie kan gebruiken. Ook op een bewolkte dag kan je zo nog gratis energie gebruiken.

2. Kan je volledig onafhankelijk van het net leven met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij voor je zonnepanelen betekent niet dat je ook helemaal zelfstandig en onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan leven. Wanneer je zonnepanelen en een thuisbatterij hebt, kan je wel tot 75% van je energie zelf produceren en gebruiken. En dat is een stuk meer dan een zonnepaneleninstallatie zonder thuisbatterij. De thuisbatterij is dus wel degelijk een erg slimme investering, ook al word je er niet helemaal onafhankelijk van het elektriciteitsnet van.

Een thuisbatterij dient er voornamelijk voor om de avond en nacht te overbruggen met je eigen opgewekte energie. Je hoeft dan nog amper elektriciteit te kopen vanop het net. In de meest energie-efficiënte situatie is je batterij overdag helemaal opgeladen en is de batterij in de ochtend terug leeg. Is de thuisbatterij ’s ochtends niet leeg, dan kan je minder zonne-energie opslaan in de batterij en zal je dus meer van je eigen stroom moeten injecteren op het net. En dat is natuurlijk niet ideaal. De perfecte thuisbatterij moet dus voldoende capaciteit hebben, maar mag ook niet té groot zijn.

Je kan eventueel kiezen voor een zogenaamde noodstroominstallatie. Wanneer zich een elektriciteitspanne voordoet, schakelt de batterij in als een noodstroomgenerator. Heb je thuis een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine, dan is een thuisbatterij met zonnepanelen een milieuvriendelijk en stil alternatief. Lees ook onze tips voor jij ook zonnepanelen gaat installeren.

Vraag je thuisbatterij offerte aan

3. De sleutel tot de thuisbatterij: de omvormer

Een essentieel onderdeel in het hele systeem is de omvormer. De omvormer is verbonden met de elektriciteitskast, de zonnepanelen en de thuisbatterij en zorgt ervoor dat de stroom efficiënt doorgestuurd wordt. Dat moet in verschillende richtingen gebeuren: van de zonnepanelen naar de woning, van de batterij naar de woning, van het net naar de batterij en omgekeerd.

Heb je al zonnepanelen en wil je nu een thuisbatterij installeren, dan zal je een nieuwe omvormer nodig hebben die in alle richtingen kan doorsturen. Een slimme omvormer berekent aan de hand van je verbruikspatroon en de weersvoorspellingen hoeveel energie van en naar de batterij gestuurd moet worden. Optimale efficiëntie!

4. De voordelen van een thuisbatterij op een rijtje

Een thuisbatterij heeft heel wat voordelen. We zetten alle redenen waarom je een thuisbatterij zou moeten aanschaffen nog even op een rijtje.

  • Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan je gebruikt, gaat die energie niet verloren.
  • Je verhoogt het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk.
  • Je energiefacturen zullen sterk dalen.
  • Een thuisbatterij kan dienen als noodgenerator bij elektriciteitspannes.
  • Je kan een interessante premie aanvragen bij de Vlaamse overheid.
  • Je bent nog amper afhankelijk van het elektriciteitsnet.

En zijn er dan geen nadelen? Er zijn er enkele. Eerst en vooral is de installatie van een thuisbatterij behoorlijk prijzig. Daarnaast verbruikt de batterij zelf ook energie en neemt hij wel wat plaats in beslag. In het algemeen wegen de voordelen echter op tegen de nadelen.

Vooral wanneer je woning uitgerust is met veel elektrische apparaten die veel stroom verbruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een oplaadpunt voor een elektrische wagen.

5. Hoeveel kost een thuisbatterij?

Hoeveel je betaalt voor de installatie van een thuisbatterij, hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste prijsbepaler is de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kWh. Vanzelfsprekend speelt ook de kwaliteit van de batterijcellen een grote rol.

In totaal zal je voor de aankoop en installatie van de thuisbatterij en de omvormer tussen de 8000 en 10 000 euro moeten rekenen. Een behoorlijk bedrag dus, maar je spaart dat op lange termijn wel terug uit. Houd er wel rekening mee dat een batterij na verloop van tijd steeds minder energie-efficiënt werkt. De huidige generatie batterijen gaat zo’n 15 jaar mee, minder lang dan je zonnepanelen dus.

Tip: de Vlaamse regering geeft een flinke premie voor wie een thuisbatterij installeert. Die premie bedraagt 250 euro per kWh capaciteit met een maximum van 3200 euro. Voor de gemiddelde thuisbatterij mag je rekenen op een premie van zo’n 2000 euro. Je kan de premie aanvragen bij het Departement Omgeving.

Wil je een thuisbatterij en / of zonnepanelen installeren? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een expert nodig om een thuisbatterij en/of zonnepanelen te installeren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Vraag je thuisbatterij offerte aan