Warmtepomp plaatsen? Waarop letten + wat met onderhoud en keuring?

warmtepomp plaatsen

Overweeg je te investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie? Het loont zeker de moeite om je te verdiepen in de functionaliteiten en voordelen van warmtepompen. Een warmtepomp is een energievriendelijke manier om jouw woning te verwarmen en te koelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die het beste aan jouw noden kunnen voldoen.

Hoe functioneert een warmtepomp?

Ondanks de misleidende naam heeft een warmtepomp 2 taken: het koelen en verwarmen van jouw woning. Grondwarmtepompen en luchtwarmtepompen zijn de 2 meest voorkomende soorten warmtepompen. Een warmtepomp vermindert de hoeveelheid elektriciteit met minstens 30% bij het opwarmen van jouw woning. In warme periodes presteert een warmtepomp beter dan de meeste airconditioners. Daarmee heb je meer koelcomfort met minder energieverbruik.

Wat met onderhoud en keuring van een warmtepomp?

Tijdig controleren, onderhouden en reinigen van jouw warmtepomp zorgt ervoor dat de installatie nog vele jaren meegaat en een optimaal rendement geeft.

Verplichte keuring koelcircuit

Je moet elk jaar het koelcircuit van jouw warmtepompinstallatie laten controleren door een gecertificeerd koeltechnieker. Deze keuring dient maar om de 2 jaar te gebeuren indien het systeem is uitgerust met een automatische lekdetectie. Hermetisch gesloten systemen, met minder dan 6 kilogram koelmiddel dienen ook slechts om de 2 jaar gekeurd te worden. Het voorleggen van een keuringsbewijs is vaak een vereiste indien je gebruik wilt maken van de garantie. Dit is overigens hetzelfde als de airco keuring.

Tips bij onderhoud

Je kan het beste 1 à 2 keer per jaar de buitenunit van uw waterpomp reinigen door stof en bladeren te verwijderen. Op deze manier wordt de toevoer van lucht niet verhinderd.

Verder is het ook belangrijk om de druk van de expansievaten en de systeemdruk van de warmtepomp regelmatig te controleren via de drukmeters. De correcte waarden vind je in de handleiding van de fabrikant.

Waarop moet je nog letten bij de aanschaf?

Indien je kiest voor een geothermische warmtepomp dien je rekening te houden met de aanleg van het horizontale of verticale captatienet. Je tuin moet geschikt zijn om een voldoende diep boorgat te graven. Een warmtepomp installeren in een bestaande woning is complexer. Jouw woning dient op de juiste manier te zijn geïsoleerd zodat de warmtepomp het optimale rendement kan geven.

Premie warmtepomp

Sinds 1 juli 2017 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de premievoorwaarden. Om aanspraak te maken op een warmtepomppremie moet de aannemer in het bezit zijn van een REScert-certificaat van bekwaamheid. Als de aannemer niet REScert-gecertificeerd is, dan moet hij zich laten bijstaan door een extern installateur of keuringsorganisme telkens in het bezit van een REScert-certificaat. Een lijst met alle gecertifeerde installateurs vind je hier: https://rescert.be/nl/list?res_category=6.

Voor verdere informatie over de voorwaarden, procedure en bedragen van een premie voor warmtepompen kan je volgende website raadplegen: https://www.vlaanderen.be/premie-voor-een-warmtepomp

Kostprijs warmtepomp

De kosten om een warmtepomp aan te schaffen is afhankelijk van het type systeem dat je kiest. De prijzen variëren tussen de 2000 en 25000 euro.

Laat je bijstaan door een expert

Een warmtepomp is dus multifunctioneel en kan zeker een aanwinst voor jouw woning zijn. Laat u zeker bijstaan door een expert indien je overweegt om een warmtepomp aan te schaffen. De installatieduur van een warmtepomp is afhankelijk van het type. Voor het uitvoeren van de volledige installatie kan je op 1 tot 2 dagen rekenen. Een expert kan je de verschillende soorten warmtepompen in detail uitleggen en advies geven welke het beste bij je past. Je kan best kiezen voor een gecertificeerde aannemer. Bij Certiweb vind je betrouwbare experten die je kunnen bijstaan bij een warmtepompinstallatie.

Ben je op zoek naar een expert in airco en warmtepompen? Vul hier je gegevens in en je wordt snel gecontacteerd voor een afspraak!

Meer artikels over hernieuwbare energie in je woning: