Laadpaal laten installeren? Wat kost het + alle info

Laadpaal laten installeren, kostprijs + info

Heb je een elektrische wagen, dan is een laadpaal bij je thuis onmisbaar. Je kan je wagen altijd opladen en een privélaadpaal is goedkoper dan een openbaar exemplaar. Als je zonnepanelen hebt, maak je elektrisch rijden zelfs bijna gratis (en groen!).

In dit artikel geven we je praktische info over het installeren van laadpalen en we geven je mee welk prijskaartje je mag verwachten.

Waarom is een eigen laadpaal de beste oplossing?

Als je een elektrische wagen hebt, kan je die op verschillende manieren opladen. Er verschijnen steeds meer openbaren oplaadpunten in het straatbeeld en ook veel grote bedrijven stellen oplaadpunten ter beschikking voor hun werknemers.

Toch is een eigen oplaadpunt de beste manier om je elektrische wagen op te laden

  • Je kan je eigen laadpaal dag en nacht gebruiken, wanneer je maar wil.
  • Het laadpunt is ook altijd beschikbaar.
  • Je kan je eigen laadpaal ook helemaal afstemmen aan je wagen en kiezen voor een (duurder) exemplaar met slimme functies.
  • Een eigen oplaadpunt is ook goedkoper dan een openbare laadpaal, want je moet geen extra tarief betalen aan de aanbieder van de laadpaal.

In principe kan je je wagen ook opladen via een gewoon stopcontact, maar dat brengt heel wat nadelen met zich mee. Een stopcontact beschikt niet over dezelfde extra beveiliging als een laadpaal en is niet ontworpen om continu een hoge hoeveelheid stroom te leveren.

Een stopcontact kan ook niet dezelfde hoeveelheid stroom leveren als een laadpaal en het zal dan ook erg lang duren om je wagen op te laden. De laadtijd kan met een regulier stopcontact oplopen van 10 tot 22 uur. Veel langer dus dan met een laadpaal.

Vraag hier je offerte voor een Laadpaal aan

Welke soorten laadpalen zijn er?

Laadpalen bestaan in alle vormen en maten, maar je kan ook kiezen tussen verschillende laadsnelheden. De gekozen laadmodus (normaal, half-snel of snel) zal ook de prijs mee bepalen.

Laadpaal met normale laadtijd

Kies je voor een standaard laadpaal, dan hoef je je elektriciteitsinstallatie in de meeste gevallen niet aan te passen. Het gaat dan om een 1-fasige laadpaal met een standaard 230 V-aansluiting en een maximaal laadvermogen van 3,7 kW. Elke zekeringkast beschikt over dit soort aansluiting en dat volstaat ook voor de meeste elektrische voertuigen.

Een standaardlaadpaal is goedkoop en makkelijk te plaatsen. De oplaadtijd volstaat voor het klassiek gebruik van een gezinswagen. Met een oplaadbeurt van 6 uur kan je tot 200 kilometer rijden.

Laadpaal met snelle en half-snelle laadtijd

Snelle en half-snelle oplaadpalen zijn niet 1-fasig, maar 3-fasig. Een 3-fasige laadpaal gebruikt 3 x 400 V en heeft een maximaal laadvermogen van 11 kW. Dankzij dat hogere laadvermogen laden dit soort laadpalen je elektrische wagen veel sneller op. De laadtijd voor half-snelle laadpalen is maximaal 2 uur en de snelste laadpalen laden je voertuig in slechts 30 minuten op.

Dit soort snelle laadpalen vereist wel aanpassingen aan je elektriciteitsnet. Je hebt een driefasig netwerk en een nulgeleider nodig. De elektriciteit installateur zal in dat geval voor een transformator moeten zorgen. Ook je eigen netwerk zal aangepast moeten worden en dat brengt vanzelfsprekend extra kosten met zich mee. Bij grote veranderingen aan je elektriciteitsinstallatie moet de elektriciteit bovendien opnieuw gekeurd worden.

Waar rekening mee moet houden bij het installeren van je laadpaal?

Vooraleer je de laadpaal laat plaatsen, moet je rekening houden met verschillende zaken.

  • Bekijk of je de elektrische auto wil opladen op 1-fase of 3-fase.
  • Daarnaast moet je ook nagaan of je elektrische installatie aangepast zal moeten worden en of er een nulgeleider geïnstalleerd moet worden. Je contacteert het beste een elektricien of een laadpaalinstallateur om te bekijken of je elektriciteitsnet voldoende vermogen heeft om de laadpaal te installeren.

Bekijk waar je je laadpaal wil plaatsen. Wil je een laadpaal op je eigen grond, dan hoef je geen vergunningen aan te vragen. Ben je van plan om een laadpaal op gemeentegrond te plaatsen, dan heb je daar wel een vergunning voor nodig en je zal in de meeste gevallen verplicht worden om je laadpaal openbaar te maken.

  • Houd er ook rekening mee dat hoe groter de afstand is tussen de meterkast en de laadpaal, hoe langer en duurder de laadkabel zal zijn.
  • De nieuwste laadpalen zijn uitgerust met slimme functies die je elektrische auto optimaal opladen. De leverancier van de laadpaal kan je uitleggen wat er allemaal mogelijk is.
  • Heb je een elektrische bedrijfswagen, dan kan je bijvoorbeeld de laadkost registreren en laten terugbetalen door je werkgever.

Hoe verloopt de installatie van een laadpaal?

Nadat je een professionele installateur hebt gevonden, kan je bespreken wat er precies zal moeten gebeuren om de laadpaal te installeren. De laadpaal wordt aangesloten op de zekeringkast van je woning en het elektriciteitsnet zal eventueel aangepast worden. De laadpaal wordt aangesloten als een nieuwe groep om overbelasting te vermijden.

Vervolgens worden de kabels aangelegd van de meterkast naar de laadpaal, meestal moet daarvoor geboord en gegraven worden. Ten slotte wordt de werking gecontroleerd en krijg je een uitgebreide uitleg over hoe je de laadpaal moet gebruiken. Opladen maar!

Wie mag een laadpaal installeren?

Niet iedereen kan een laadpaal installeren. Zelf een laadpaal aankopen en hem zelf installeren is daarom geen goed idee. Je doet beter een beroep op een professionele installateur en elektricien die over de nodige kennis en ervaring beschikt.

Een professional zal je ook kunnen vertellen waar de kabels moeten lopen, of je elektriciteitsnet eventueel aangepast moet worden en kan je helpen om de juiste beslissingen te nemen.

Vraag hier je offerte voor een Laadpaal aan

Hoeveel kost een laadpaal?

Het is moeilijk om een prijs te plakken op een laadpaal. Er bestaan heel wat verschillende soorten laadpalen en dus ook heel wat verschillende prijsklassen. Voor een standaard laadpaal, inclusief installatiekosten, mag je rekenen op een prijs vanaf 1400 euro.

Het spreekt voor zich dat je die kost snel kan terugverdienen. Elektrisch rijden is niet alleen goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, maar een persoonlijke laadpaal is ook goedkoper in gebruik dan een openbare laadpaal. Als je zonnepanelen hebt, wordt elektrisch rijden zelfs bijna gratis. (lees hier hoeveel zonnepanelen kosten)

Laadpaal nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een installateur nodig voor je laadpaal? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Meer artikels over hernieuwbare energie in huis