Wat doet een energiemakelaar?

Wat doet een energiemakelaar

Betaal je waarschijnlijk te veel op je energiefactuur, maar heb je de tijd of het geduld niet om de beste energiedeals uit te zoeken? Dan kan een energiemakelaar je helpen. Een energiemakelaar bekijkt je energieverbruik, controleert het aanbod van de verschillende energieleveranciers en zorgt voor de beste en goedkoopste match.

Dankzij de hulp van een energiemakelaar betaal je niet meer te veel op je energiefactuur.

1.Wat is een energiemakelaar precies?

Een energiemakelaar helpt je om minder te betalen voor je energie in huis. Dat doet de energiemakelaar door jouw energieverbruik te vergelijken met de verschillende aanbiedingen van energieleveranciers. Zo vindt hij de beste match waardoor je een pak minder betaalt op je energiefactuur.

De energiemakelaar is dus een onafhankelijke tussenpersoon die advies geeft over welk energiecontract het beste bij jou past. Je kan de diensten van een energiemakelaar eigenlijk vergelijken met die van een boekhouder of vastgoedmakelaar. Ook zij zijn tussenpersonen. Een boekhouder staat tussen een bedrijf en de overheid; een vastgoedmakelaar vormt de brug tussen koper en verkoper van een woning. Op dezelfde manier is de energiemakelaar een tussenpersoon tussen jij en energieleveranciers.

Er zijn energiedeskundigen verantwoordelijk voor het opstellen van de EPC’s terwijl andere energiedeskundigen bevoegd zijn om energieaudits uit te voeren. Om die rapporten op te stellen, moeten ze dus erkend zijn door de overheid. Men onderscheidt drie types energiedeskundigen.

Energiemakelaar inschakelen? Kijk hier verder

2. Een nieuw energiecontract: de beste manier om te besparen

Energieprijzen stijgen jaar na jaar en energiefacturen nemen voor veel gezinnen een grote hap uit het maandelijkse budget. Natuurlijk kan je besparen door het licht niet te laten branden in de badkamer en de verwarming uit te zetten wanneer je er niet bent, maar je bespaart het meeste door van energieleverancier te veranderen. Daarnaast komen er ook regelmatig nieuwe energieleveranciers bij, verdwijnen er andere of fusioneren leveranciers met grote buitenlandse energiebedrijven. Het is dus moeilijk om het overzicht te bewaren.

Het is dan ook een goed idee om regelmatig te controleren of je geen goedkoper tarief kan strikken bij je eigen of een andere energieleverancier. Grote energieleveranciers proberen steeds nieuwe klanten te strikken en doen dat met interessante prijzen. In het algemeen geeft men de richtlijn mee dat je jaarlijks van leverancier moet veranderen.

Toch blijkt uit onderzoek dat 1/3 van de bevolking nog nooit van energieleverancier veranderd is. Dat kan je nochtans jaarlijks gemiddeld 250 euro besparen. Je kan je energiekosten zelfs met 30% verlagen door simpelweg van energieleverancier te veranderen. Altijd een goed idee dus!

3. Waarom samenwerken met een energiemakelaar

Er zijn heel wat energieleveranciers op de markt die allemaal reclamespotjes op ons afvuren waaruit moet blijken dat zij de goedkoopste zijn. Niet vreemd dus dat je de bomen door het bos niet meer ziet.

Energieleveranciers hanteren ook verschillende soorten kortingen, die steeds opnieuw veranderen, en bieden heel wat verschillende vaste en variabele energiepakketten aan. Wil je de goedkoopste energie vinden, dan wacht je dus een heuse zoektocht. En die is niet onbelangrijk, want je bent meestal wel eventjes aan dat energiecontract verbonden.

Maar misschien heb je de tijd niet om die zoektocht naar goedkope energie te beginnen. Je bent al snel enkele uren bezig om uit te rekenen welke leverancier het interessantste energiepakket biedt voor jouw energiebehoeftes. Er komt bij die complexe speurtocht ook heel wat administratie kijken, en daar hebben natuurlijk maar weinig mensen zin in.

Een energiemakelaar helpt je om de klus te klaren. Hij zal de aanbiedingen, kortingen en pakketten van alle energieleveranciers vergelijken. Zo sluit je het financieel interessantste energiecontract af zonder dat je je kopzorgen hoeft te maken of een weekend lang websites van energieleveranciers hoeft af te schuimen

4. Wat doet een energiemakelaar allemaal

Maar wat doet een energiemakelaar dan precies allemaal? We geven je een overzichtje van alle taken van een energiemakelaar.

4.1. Jouw energieprofiel bepalen

Vooraleer de energiemakelaar kan uitzoeken welke energieleverancier de goedkoopste is, moet hij eerst inzicht krijgen in hoeveel energie je verbruikt. De energiemakelaar zal je energiefacturen controleren om te zien wanneer en waar je de meeste energie verbruikt. Eenmaal duidelijk is hoeveel energie je verbruikt, kan de energiemakelaar aan het echte werk beginnen.

4.2. Aanbiedingen vergelijken

De energiemakelaar is helemaal thuis in de energiemarkt. Hij weet wat goede prijzen zijn en dus ook wat goede inkoopmomenten zijn. De energiemakelaar zal alle aanbiedingen op de markt vergelijken. Hij is uitstekend op de hoogte van de veranderingen in energieland en weet de beste kortingen te vinden. Zo ben je er zeker van dat je een energiecontract afsluit met de beste voorwaarden voor jouw energieverbruik en kan jij je terwijl blijven bezighouden met wat je echt leuk vindt.

4.3. Interessante voorwaarden bemachtigen

Een energiemakelaar staat in een sterke onderhandelingspositie omdat hij de energiemarkt door en door kent. De energiemakelaar kan ook onderhandelen door aan de energieleverancier meerdere nieuwe contracten te kunnen aanbieden. Je kan bijvoorbeeld instappen in een inkoopcollectief en dat bespaart je nog meer geld.
Wanneer de energiemakelaar de beste deal gevonden heeft, kan hij het contract afsluiten. Proficiat, je hebt nu de laagste energieprijs op de markt!

Energiedeskundige nodig? Zoek niet verder!

4.4. Opvolging

Ook nadat je energiecontract afgesloten is, blijft de energiemarkt natuurlijk evolueren. Dat betekent dat je contract na een tijdje mogelijk niet meer het interessantste is voor jouw verbruik. De energiemakelaar volgt de markt op en zorgt ervoor dat je niet verbonden bent aan stille, automatische contractverlengingen.

Ook wanneer je het energieverbruik in huis aanpast door bijvoorbeeld elektrische verwarming of een airco te installeren, is het een goed idee om de laatste energieaanbiedingen te checken.

5. Hoeveel kost een energiemakelaar?

Hoeveel je voor een energiemakelaar betaalt, hangt af van hoe ingewikkeld de opdracht is. Woon je in een standaard woning en wil je met een energiemakelaar de interessantste voorwaarden op de markt in de wacht slepen, dan zullen de kosten niet hoog oplopen.

Je zal nooit meer betalen voor een energiemakelaar dan de besparingen die je doet op je energiefactuur. Een energiemakelaar inschakelen is met andere woorden altijd een goede financiële beslissing.

Heb je een energiemakelaar nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een energiemakelaar nodig om een interessanter energiecontract in de wacht te slepen? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.