Wat te doen bij hard water? Last van kalkaanslag?

Wat te doen bij hard water en kalkaanslag?

Hard water en de bijhorende kalkaanslag kunnen allerhande problemen veroorzaken in je woning. Kalkaanslag is een stille moordenaar van je huishoudtoestellen en het kalk op de kranen in de badkamer brengt heel wat poetswerk met zich mee.
Wat kan je doen om hard water en kalkaanslag te vermijden? Je komt het in dit artikel te weten.

1. Wat is kalkaanslag en hard water?

Wanneer het leidingwater in je woning veel kalk bevat, spreken we van hard water. Er zit dan teveel calcium en magnesium in het water dat uit je kranen komt. Dat harde water kan problemen veroorzaken in de vorm van kalkaanslag.

Het kalk in het water hoopt zich dan op in de leidingen of in je elektrische toestellen. In dat geval spreekt men van kalkaanslag.

2. Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hard water en kalkaanslag kunnen op lange termijn verschillende soorten problemen veroorzaken.

Het grootste probleem dat hard water veroorzaakt, is kalkaanslag in je elektrische toestellen. De waterkoker, vaatwasser, wasmachine, koffiemachine en andere apparaten gaan langzaam aan kapot omdat het kalk zich opstapelt in de leidingen. Water kan daardoor minder goed doorstromen, met alle gevolgen van dien. Ook in radiatoren en verwarmingsketels treedt dit probleem op.

De plaats waar je het snelst kalkaanslag zal opmerken, is natuurlijk in de badkamer. De witte druppelvormige plekjes op de kraan en douchekop zijn niet alleen slordig, maar doen de kranen ook minder goed werken.

Ons lichaam heeft calcium en magnesium nodig, maar je huid en haar kunnen erg droog worden wanneer je je voortdurend wast met hard water waarin die stoffen in hoge concentraties aanwezig zijn.

3. Hoe weet ik of ik hard water heb thuis?

Merk je dat je vaak last hebt van kalkaanslag, dan is het interessant om te weten hoe hard je water precies is.

Om de hardheid van je drinkwater te controleren, kan je gegevens opvragen bij de gemeente. Wil je de hardheid van het water specifiek in jouw woning onder de loep nemen, dan bekom je de nauwkeurigste resultaten door de waterhardheid te testen. Je kan dit soort tests via internet bestellen, maar ook de waterleverancier kan dergelijke tests uitvoeren.

Tip: koop je een test, houd er dan rekening mee dat de waterhardheid in België uitgedrukt wordt in Franse graden (fH). In Nederland gebruikt men bijvoorbeeld Duitse graden (dH).

Heb je het resultaat van de test, dan kan je via de tabel hieronder nagaan hoe hard het water in je woning precies is.

Aantal graden Hardheid
0 – 7 fH Heel zacht
7 – 15 fH Zacht
15 – 30 fH Gemiddeld
30 – 45 fH Hard
> 45 fH Heel hard

Er zijn er in Vlaanderen sinds 2002 grenzen gesteld aan de hardheid van het drinkwater. De waterhardheid mag niet lager liggen dan 15 fH en niet hoger liggen dan 67 fH. Het resultaat zou daarom altijd tussen die twee getallen moeten liggen.

4. De oplossing voor hard water: een waterontharder

Wanneer het resultaat van de test een waterhardheid van 25-30 fH of hoger aangeeft, dan is het een goed idee om ook effectief iets aan dat hard water te doen. De oplossing voor hard water is een waterontharder plaatsen. Dat toestel maakt het water zacht en voorkomt zo kalkaanslag. Een waterontharder wordt altijd na de watermeter geplaatst.

Het resultaat van een waterontharder is meteen zichtbaar. Het water uit de kraan voelt aangenamer en laat veel minder kalkaanslag na. De badkamerkranen krijgen geen wit laagje meer en je hoeft dus minder schoon te maken. Het biedt niet alleen comfort, maar bespaart je dus ook tijd en geld. Lees hier hoeveel een waterontharder kost.

5. Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter, ook waterontharder genoemd, maakt het water minder hard door er de calcium- en magnesiumdeeltjes grotendeels uit te filteren.

Dat gebeurt met een zogenaamde ionenuitwisselaar. Die is gevuld met kleine stukjes kunsthars. De chemische samenstelling van die kunsthars zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen omgezet worden in onschadelijke natriumionen.

Op een bepaald moment is er in de waterontharder veel magnesium en calcium aanwezig. Dan moet een regeneratieproces opgestart worden via het regeneratiezout. Dat zout spoelt doorheen de harsbolletjes die vervolgens alle opgestapelde calcium- en magnesiumdeeltjes loslaten. Het calcium en magnesium worden dan weggespoeld via de riolering.

6. Verschil tussen elektrische en mechanische waterontharders

Er bestaan 2 types waterontharders die geïnstalleerd kunnen worden: mechanische en elektrische.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt exact zoals hierboven beschreven. De waterverzachter spoelt wanneer het nodig is en begint daarna opnieuw kalk te filteren.

Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder past zich daarentegen aan de specifieke situatie in jouw woning aan. Je kan verschillende programma’s instellen waardoor de waterontharder zo optimaal en efficiënt mogelijk werkt en op tijd begint te spoelen.

De elektrische waterontharder werkt efficiënter, maar verbruikt zelf ook wel een beetje energie. De mechanische waterverzachter is bovendien iets goedkoper in aankopen.

7. Hoe moet je waterontharders onderhouden?

Een waterverzachter onderhoudt zichzelf volledig. Je hebt er dus niet veel werk aan. Het enige wat je moet doen is regeneratiezout toevoegen wanneer het bijna op is.

Belangrijk: gebruik enkel echt regeneratiezout dat voor waterontharders werd gemaakt.
Daarnaast is het aan te raden om jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven aan je waterontharder. Een professional bekijkt dan of je waterontharder nog naar behoren werkt.

8. Hoeveel kost een waterontharder?

Er zijn verschillende merken en modellen waterontharders op de markt. Hoeveel je betaalt, hangt dus vooral af van je budget.

  • De aankoopprijzen voor waterontharders starten vanaf 750 euro en kunnen oplopen tot 1500 euro voor de nieuwste elektrische modellen.
  • De installatie zelf kost ongeveer 200 euro.

Daarnaast moet je rekening houden met het regeneratiezout. Je mag een gemiddeld verbruik verwachten tussen de 50 en de 100 kilo regeneratiezout per jaar.

  • Regeneratiezout kost tussen de 50 en 100 euro per jaar

Daartegenover staan natuurlijk ook veel voordelen waardoor je dat geld uiteindelijk kan uitsparen. Toestellen die met zacht water werken zullen veel minder snel stuk gaan. Je spaart tijd uit door minder te hoeven poetsen en je hoeft dus op lange termijn ook minder poetsproducten aan te kopen.

Hoe kan ik kalkaanslag weghalen?

  • Heb je al last van kalkaanslag en wil je die kalk weghalen, dan doe je dat het beste met schoonmaakazijn. Het is een uitstekende manier om tegels, kranen en huishoudtoestellen te ontkalken.
  • Ook ontkalkingsmiddelen die je in de supermarkt kan kopen, doen hun werk.
    Om te vermijden dat de kalkaanslag terugkomt, moet je wel iets doen aan het harde water zelf.

Last van hard water en kalkaanslag? Certiweb vindt een expert in jouw regio

Heb je problemen met hard water en kalkaanslag in je woning? Alle experten in waterverzachter op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.