Prijs waterverzachter plaatsen: Hoeveel kosten waterontharders?

Prijs waterverzachter plaatsen: hoeveel kosten waterontharders?

Last van kalkaanslag op je kranen? Begeeft je koffiemachine het keer op keer omdat de leidingen verkalkt zijn? Dan heb je ongetwijfeld te maken met te hard water in je woning. Gelukkig kan je er ook iets aan doen. Een waterontharder verlaagt de hoeveelheid calcium in het water en maakt je water dus zachter. Zo voorkom je veel poetswerk en defecte toestellen.

Maar hoeveel kost een waterontharder precies? En waarmee moet je nog rekening houden wanneer je een waterverzachter aankoopt? Je komt het in dit artikel te weten.

1. Wat doet een waterontharder precies?

Een waterontharder, of een waterverzachter, zorgt ervoor dat het water in je leidingen ‘zachter’ gemaakt wordt. Maar wat betekent dat juist? Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Dat is op zich niet schadelijk, maar hard water kan wel wat problemen veroorzaken. Het kalk stapelt zich namelijk op in je leidingen en ook in de elektrische toestellen die water gebruiken. De leidingen raken beschadigd en de toestellen kunnen het begeven.

De waterontharder zorgt ervoor dat er veel minder calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zitten. Dat gebeurt met een zogenaamde ionenwisselaar. Dat zijn kleine stukjes kunsthars die door middel van een chemische reactie het kalk uit het water filteren.

Wanneer er te veel calcium- en magnesiumdeeltjes in de waterontharder zitten, moet een regeneratieproces opgestart worden. Dat gebeurt met het regeneratiezout dat je steeds moet bijvullen in de waterverzachter.

Dat zout spoelt door de harsbolletjes en neemt het kalk mee. De waterontharder kan dan opnieuw kalk uit het water filteren zoals voorheen.

Vraag hier je prijsofferte aan

2. Wat bepaalt de prijs van een waterontharder?

2.1. Mechanische of elektrische waterontharder

Een van de belangrijkste factoren die de prijs van een waterontharder bepalen, is of je kiest voor een mechanische of een elektrische waterontharder.
Een mechanische waterontharder werkt precies zoals hierboven uitgelegd werd. Het kalk wordt door middel van kunsthars uit het water gefilterd. Het toestel reinigt zichzelf dan met behulp van het regeneratiezout.

Een elektronische waterontharder vergt nog minder onderhoud en werkt op een intelligentere manier. Het principe is precies hetzelfde, maar je kan verschillende programma’s instellen waardoor de waterontharder zo optimaal en efficiënt mogelijk werkt en op tijd begint te spoelen. Zo verbruik je dus minder regeneratiezout en dat bespaart je geld.

De elektrische waterontharder werkt efficiënter, maar verbruikt zelf ook wel een beetje energie. De mechanische waterverzachter heeft het voordeel dat de aankoopprijs iets lager ligt.

2.2. Onderhoud waterontharder

Naast de kost van het toestel zelf, moet je ook rekening houden met de onderhoudskost van de waterverzachter.

Moet het toestel vaak onderhouden worden, dan zal je op het einde van de rit meer betalen dan wanneer je een duurder toestel koopt dat minder onderhoud vergt.

Het onderhoud van een waterontharder is niet wettelijk verplicht, maar het is wel een goed idee om pakweg jaarlijks een technicus te laten langskomen. Hij controleert dan of alles nog naar behoren en zo efficiënt als mogelijk werkt.

Daarnaast mag je de prijs van het regeneratiezout niet vergeten meerekenen.

  • Je mag een gemiddeld verbruik verwachten tussen de 50 en de 100 kg regeneratiezout per jaar.
  • Een zak van 25 kg kost ongeveer 25 euro.
  • Per jaar schommelt de kost van regeneratiezout dus tussen de 50 en 100 euro.

Dat kan echter oplopen bij mechanische waterontharders, want die toestellen verbruiken meer regeneratiezout dan hun elektrische tegenhangers. Woon je in een regio waar het water extra hard is, dan zal je ook meer regeneratiezout nodig hebben.

2.3. Volume van de waterontharder

Het spreekt voor zich dat ook het volume van de waterontharder een belangrijke factor voor de prijs is. Hoe groter het volume van de waterverzachter is, hoe krachtiger het toestel en hoe meer je voor de waterontharder zal betalen.

Kleine woningen waar weinig water verbruikt wordt, hebben niet meer dan een kleine waterontharder nodig. Een te grote waterontharder zal onnodig veel water ontharden. Wanneer heb je een waterontharder nodig, doe de waterhardheid test.

Een te kleine waterontharder zal dan net weer harder moeten werken waardoor de harskorrels snel verzadigd geraken en je meer regeneratiezout nodig hebt. Je moet de capaciteit van de waterverzachter dus afstemmen met de waterdoorstroom in je woning.

3. Hoeveel kost een waterontharder?

Hoeveel je betaalt, hangt dus af van 3 factoren

  • Ten eerste kost een elektrische waterontharder meer dan een mechanische.
  • Ten tweede moet je rekening houden met de onderhoudskosten en de prijs van het regeneratiezout.
  • Tot slot speelt ook het volume van de waterontharder een rol.

In het algemeen kan je stellen dat de prijzen voor waterontharders starten vanaf 750 euro. Wil je de nieuwste elektrische waterontharder, dan gaat de prijs richting 1500 euro.

Daarnaast moet die waterontharder natuurlijk ook correct geïnstalleerd worden. Voor de installatie moet je rekenen op een prijs tussen 300 en 400 euro.

Verder moet het regeneratiezout nog betaald worden. Dat zal tussen de 50 en 100 euro per jaar kosten.

Wil je je waterontharder regelmatig laten onderhouden (een aanrader), dan kost dat je ongeveer 100 euro per onderhoudsbeurt.

Tegenover die prijzen staan natuurlijk wel de voordelen van de waterontharder. Je toestellen zullen minder snel stuk gaan, je hoeft minder te poetsen en kranen minder kalkaanslag zullen vertonen. En dat bespaart je net heel wat euro’s!

4. Waarop moet ik letten bij het installeren van een waterverzachter?

Installateur

Je doet er goed aan om de offertes van enkele verschillende installateurs te vergelijken. De ene installateur zal meer kosten dan de andere, maar ook de prijs voor onderhoud kan aardig verschillen. Kan je bij de installateur een onderhoudscontract afsluiten waardoor regelmatig onderhoud en eventuele reparaties goedkoper zijn, dan doe je een goede zaak.

Belastingen

Woon je in een huis dat ouder is dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% btw op de installatie en aankoop van een waterontharder. Is je woning jonger dan 10 jaar, dan betaal je de gangbare 21% btw.

Vraag je offerte aan

Wil je een waterverzachter installeren in je woning?

Heb je genoeg van al dat kalk en wil je een waterontharder in je woning? Alle installateurs op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.